Krem juha od luka sa zelenjem i šparogama

Krem juha od luka sa zelenjem i šparogama

Opis


Način pripreme:

1. Ogulite i narežite luk na sitno. U lonac ulijte 1 žlicu ulja i 30 g maslaca. Pirjajte luk u masnoći zajedno s češnjom češnjaka i lovorovim listom, na laganoj vatri dok ne omekša. Postavite poklopac od izrezanog kruga papira za pečenje. Miješajte s vremena na vrijeme dodavajući prstohvat soli.

2. Dodajte miso-pastu i dobro promiješajte. Nakon toga ulijte povrtni temeljac. Nakon minutu-dvije uklonite s vatre.

3. Luk prespite u blender i miksajte. Istovremeno dodajte svježe mlijeko i preostali maslac. Pasirajte dok ne nastane bijela krema. Začinite solju, paprom, čubricom, metvicom i češnjakom u prahu.

4. Očistite špinat, kiselicu i blitvu (možete staviti koprivu umjesto kiselice i blitve) od tvrdih dijelova. Dobro operite zelenje. U loncu rastopite preostali maslac, dodajte češanj češnjaka narezan na kriške, a zatim i zelenje. Pirjajte oko 4-5 minuta često miješajući. Prilikom svakog miješanja dodajte prstohvat soli.

5. Pirjano zelenje rasporedite po kuhinjskom ubrusu. Pospite fino naribanom limunovom korom.

6. Ogulite šparoge sa svih strana s pomoću gulilice. Pustite ih u vodu s vrelom posoljenom vodom na 30 sekundi. Procijedite šparoge.

7. Na dno dubokog tanjura postavite kruh od pirjanog povrća. Na njega postavite trakice šparoga. U sredinu stavite sirovi žumanjak. Oprezno ulijte juhu od luka.

Sastojci

Sastojci

  • 5 većih glavica starog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 80 g maslaca
  • 400 ml svježeg mlijeka
  • 1 žličica miso-paste
  • 100 ml povrtnog temeljca
  • 1 lovorov list
  • sol i papar
  • prstohvat metvice
  • prstohvat čubra
  • prstohvat češnjaka u prahu

Za zelenjavu

  • 500 g špinata
  • 200 g kiselice
  • 200 g blitve
  • 1 češanj češnjaka
  • kora od 1 limuna
  • 50 g maslaca

Dodaci

  • 6 bijelih šparoga
  • 4 žumanjka

Povezani recepti