Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.

Sastojci

  • 250g običnog brašna
  • 1 žličica rafiniranog šećera
  • 1 žličica morske soli + dodatno, za posipanje
  • 1 žlica sjemenki crnog sezama
  • 1 žlica sjemenki bijelog sezama
  • 2 žličice sušenog začinskog bilja
  • 30g neslanog maslaca, narezanog na kockice
  • 150ml mlijeka + 1 žlica dodatno za premazivanje
  • 1 jaje iz slobodnog uzgoja, lagano istučeno
  • 1 ½ žlica sjemenki po vašem izboru (mak, kim, kumin, komorač)

Priprema

  • Pomiješajte brašno, šećer, sol, sjemenke sezama i mješavinu začinskog bilja u velikoj zdjeli i vršcima prstiju utrljajte maslac unutra. Koristeći drvenu kuhaču umiješajte mlijeko u smjesu dok se sve ne poveže. Mijesite tijesto 5 minuta na lagano pobrašnanoj površini i stavite u malo nauljenu zdjelu. Prekrijte folijom i ostavite po strani da počiva najmanje 1 sat.
  • Zagrijte pećnicu na 160°C i podložite 4 velika lima papirom za pečenje.
  • Narežite tijesto na kvadrate i obrađujte jedan po jedan (ostali neka ostanu prekriveni).  Valjkom izvaljajte tijesto na lagano pobrašnanoj površini dok ne bude vrlo tanko. Narežite tijesto na duge trake široke oko 6 cm i premjestite ih u pripremljene limove za pečenje.
  • U zdjelici istucite jaje s dodatnim mlijekom te premažite trake tom smjesom jajeta. Posipajte tijesto sjemenkama po vašem izboru i malo morske soli te ostavite po strani da se suši na zraku oko 5 minuta.
  • Od svake trake izrežite oblike prema svom izboru i pecite 15 do 25 minuta dok ne postanu zlaćani i hrskavi. Ponovite postupak s preostalim tijestom.
  • Prebacite krekere na rešetku da se ohlade. Kad se ohlade, spremite ih u vakuumsku posudu.

Povezani recepti

Vidi sve