Krekeri lavosh
Recept iz: Justine Schofield
Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.
Sastojci
- 250g običnog brašna
- 1 žličica rafiniranog šećera
- 1 žličica morske soli + dodatno, za posipanje
- 1 žlica sjemenki crnog sezama
- 1 žlica sjemenki bijelog sezama
- 2 žličice sušenog začinskog bilja
- 30g neslanog maslaca, narezanog na kockice
- 150ml mlijeka + 1 žlica dodatno za premazivanje
- 1 jaje iz slobodnog uzgoja, lagano istučeno
- 1 ½ žlica sjemenki po vašem izboru (mak, kim, kumin, komorač)
Priprema
- Pomiješajte brašno, šećer, sol, sjemenke sezama i mješavinu začinskog bilja u velikoj zdjeli i vršcima prstiju utrljajte maslac unutra. Koristeći drvenu kuhaču umiješajte mlijeko u smjesu dok se sve ne poveže. Mijesite tijesto 5 minuta na lagano pobrašnanoj površini i stavite u malo nauljenu zdjelu. Prekrijte folijom i ostavite po strani da počiva najmanje 1 sat.
- Zagrijte pećnicu na 160°C i podložite 4 velika lima papirom za pečenje.
- Narežite tijesto na kvadrate i obrađujte jedan po jedan (ostali neka ostanu prekriveni). Valjkom izvaljajte tijesto na lagano pobrašnanoj površini dok ne bude vrlo tanko. Narežite tijesto na duge trake široke oko 6 cm i premjestite ih u pripremljene limove za pečenje.
- U zdjelici istucite jaje s dodatnim mlijekom te premažite trake tom smjesom jajeta. Posipajte tijesto sjemenkama po vašem izboru i malo morske soli te ostavite po strani da se suši na zraku oko 5 minuta.
- Od svake trake izrežite oblike prema svom izboru i pecite 15 do 25 minuta dok ne postanu zlaćani i hrskavi. Ponovite postupak s preostalim tijestom.
- Prebacite krekere na rešetku da se ohlade. Kad se ohlade, spremite ih u vakuumsku posudu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Gnocco fritto s dimljenom scamorzom
Recepti Luca Ciano
Košarice od palente s gorgonzolom i salamom
Recepti Luca Ciano
Smokve u pršutu s umakom od gorgonzole
Recepti Silvia Colloca
Napuljska torta od krumpira
Recepti Nadiya Hussain
Prutići od halloumija
Recepti Nadiya Hussain
Furikake krumpirići
Recepti Nadiya Hussain
Slatke pakore od mrkve s umakom od kremastog sira
Recepti Nadiya Hussain
Voćna salata Fattoush
Recepti Nadiya Hussain
Kruna od šunke i sira
Recepti Tom Kerridge
Zapečeni ananas na roštilju sa slanom rum karamelom