Adam Liaw je kuhar, pisac i televizijski voditelj sa sjedištem u Sydneyu u Australiji. Njegova televizijska serija, Okus Destinacije, proputovala je Australiju, Novi Zeland, Japan, Skandinaviju i Singapur i osvojila nagradu AACTA 2016. za najbolji životni televizijski program. Adam je redoviti kolumnist za GoodFood novina Fairfax, magazin Sunday Life i The Guardian. Adam je 2010. osvojio "MasterChef Australija" titulu. Njegova je pobjeda i dalje najgledaniji nesportski televizijski događaj u povijesti Australije. Godine 2016. japanska vlada imenovala je Adama službenim “ambasadorom dobre volje japanske kuhinje”. S više od 300 tisuća pratitelja, Adamovu prisutnost na društvenim mrežama Klout je ocijenio najutjecajnijim u australskoj prehrambenoj industriji. Adama možete pratiti na Facebooku, Instagramu, Youtubeu ili Twitteru. Adam je također UNICEF-ov australski nacionalni ambasador za prehranu.

Sastojci

  • 10 krakova aljaškog kraljevskog raka
  • 1 posudica mikro korijandera, ubrani listovi
  • 30 g shio kombu, sitno nasjeckano (vidi bilješku)
  • Usoljena žumanjca:
  • 300 g gochujang (fermentirana koreanska čili pasta)
  • 300 g smeđi miso
  • 10 prepeličjih jaja
  • Crveni maslac:
  • 250 g kravljeg neslanog maslaca
  • 2 dugačka crvena čilija, sjemenke uklonjene i tanko narezani
  • 6 crvenih azijskih šalot lukovica, tanko narezana
  • 100 g kozjeg maslaca
  • 2 žlice korenskog čilija u prahu

Priprema

  • 1. Ovaj recept morate započeti dan ranije. Mora odstajati preko noći.
  • 2. Kako biste napravili usoljene žumanjke, u zdjeli pomiješajte gochujang i miso. Polovicu smjese stavite na mali lim i prekrijte s tkaninom od muslina. Koristeći palčeve, napravite 10 malih udubina u pasti. Pažljivo razdvojite bjelanjke i žumanjke iz jaja i svaki žumanjak stavite u zasebnu udubinu. Preostalu miso smjesu raširite preko druge tkanine od muslina, dovoljno velike da prekrije žumanjke, zatim je oprezno stavite na vrh žutanjaka.
  • 3. Prekrijte i ostavite u hladnjaku preko noći. Iz smjese za marinadu, izvvadite žumanjke i grubo narežite.
  • Za crveni maslac, u lončić stavite 50 g kravljeg maslaca. Dodajte čili i šalot luk, te pecite na srednje jakoj vatri šest minuta ili dok ne omekša i počne poprimati smeđu boju. Dodajte preostali maslac i čili u prahu, smanjite vatru i pecite 20 minuta. Maknite s vatre i lagano začinite, zatim procijedite uz pomoć finog sita.
  • 4. Krakove raka razlomite i uz pomoć čekića ili velikog oštrog noža odrežite velike komade po dužini. Krakove stavite u posudu koja je dio lonca za kuhanje na pari i parite ih 3-4 minute ili dok ne budu gotove. Koristeći vadilicu za rakovo meso, pažljivo izvadite meso iz kraka, ali držite meso iz svakog kraka zasebno. Očistite rubove mesa i podijelite na tanjure.
  • 5. Rakove premažite crvenim maslacem, pospite sa shio kombu, mikro korijanderom i komadićima žumanjka.
  • Bilješka
  • Shio kombu je sitna slana morska trava. Paketići se mogu kupiti u japanskim trgovinama.

Povezani recepti

Vidi sve