Kraljevski pileći curry
Recept iz: Peter Kuruvita
Sastojci
- 1 velika divlja perad ili piletina
- 100g narezanog Mumbaj luka
- 4 češnja češnjaka
- 2 komada rampe/lista pandana, grubo natrgane na komadiće
- 2 crvene čili papričice, nasjeckane
- 4 zelene čili papričice, nasjeckane
- 1 grančica lista curryja
- ½ čajne žličice sjemenki gorušice
- 1 glavica svježe kurkume
- 10 sjemenki crnog papra
- sol
- 2 jušne žlice ulja
- 1 mali komad sandalovog drveta
- 2 jušne žlice bijelog octa
- 6 češnjeva
- 4 mahune kardamoma, slomljene
- čili prah
- ½ čajne žličice tamno prženog curryja u prahu
- 500ml vode
- 500ml kokosovog vrhnja
- sušeni crveni čili, za posluživanje
- list pandana, za posluživanje
- 1 štapić limunske trave
- 1 štapić cimeta
- ¼ čajne žličice pečene piskavice
- 2 limete
Priprema
- Narezati piletinu na pet komada.
- Zatim piletinu staviti u lonac s lukom, češnjakom, pandanom, čilijem i lišćem curryja. Promiješati da se piletina natopi. Zatim dodati mljevenu gorušicu, papar i sol. Utrljati mješavinu u piletinu. Ostaviti sa strane da se marinira.
- U međuvremenu, napraviti paštetu od kurkume. U tučku, zgnječiti kurkumu sa sjemenkama gorušice kako bi se dobila pašteta. Ostaviti sa strane.
- Zagrijati ulje u posudi. Izvaditi piletinu iz marinade i sačuvati začine iz marinade. Kada se ulje zagrije, staviti piletinu u posudu, s kožom prema dolje. Ostaviti da se pirja dok koža ne postane hrskava.
- U međuvremenu, u drugoj posudi zagrijati još ulja. Dodati marinadu sa začinima i piskavicu i pržiti dok začini ne otpuste mirise.
- Okrenuti piletinu kako bi se ispržila s druge strane. Dodati ocat i promiješati da se sjedini. Ostaviti da se isprži.
- Dodati češnjeve češnjaka i zrna kardamoma u smjesu s lukom i nastaviti s prženjem.
- Dodati smjesu kurkume, crni papar, sol i curry u prahu. Zatim ubaciti piletinu.
- Uliti dovoljno vode da se piletina prekrije i ostaviti da se krčka od 45 minuta do jednog sata. Redovito provjeravati posudu da se razina vode ne spusti previše.
- Kada se sve skuha, dodati kokosov maslac i prokuhati. Kada počne vreti, odmah skinuti s vatre.
- Za posluživanje, izvaditi komade piletine iz posude i nagomilati ih na tanjur.
- Ukrasiti sušenim crvenim čili papričicama i listom pandana.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom