Kraljevski kuskus
Recept iz: Justine Schofield
Prelijte žlicu ulja preko janjetine i piletine i dobro začinite soli i paprom.
Zagrijte ekspres lonac ili veliku posudu na srednje-jakoj temperaturi i kuhajte janjetinu i piletinu, naizmjence, dok ne poprime zlaćanu boju.
Zagrijte preostalo ulje u ekspres loncu na srednjoj temperaturi, dodajte luk i pirjajte 2–3 minute dok ne omekša. Umiješajte Ras el Hanout i šafran i pirjajte 30 sekundi te dodajte Harissu pirjajući još 2 minute. Dodajte janjetinu i piletinu, dobro promiješajte i dodajte mrkvu, repu i slanutak. Ulijte temeljac i vode da sve prekrije i posolite. Zakuhajte i smanjite na nisku temperaturu, pokrijte djelomično poklopcem i krčkajte 45 minuta. Ako pripremate jelo u ekspres loncu, kuhajte pod pritiskom 35 minuta.
Dodajte tikvice i kelj i kuhajte još 40 minuta ili dok se janjetina gotovo ne raspada, a slanutak je mekan. Ako pripremate jelo u ekspres loncu, dodajte tikvice i kelj i kuhajte još 10 minuta pod pritiskom.
Stavite kuskus u veliku vatrostalnu posudu i dodajte prstohvat soli i maslac. U lončiću zakuhajte 2 šalice vode, prelijte preko kuskusa i odmah prekrijte plastičnom folijom. Ostavite da se pari 5–10 minuta, a potom vilicom razdvojite zrna.
Stavite kuskus na veliki pladanj. Rupičastom žlicom procijedite povrće i stavite na vrh kuskusa, a potom dodajte meso. Prelijte dvije kutlače aromatične juhe preko mesa, povrća i kuskusa i poslužite.
OPASKA:
Ako ne možete pronaći mješavinu začina Ras el Hanout, načinite svoju s jednakim dijelovima mljevenog đumbira, kumina, korijandera, cimeta, mljevene paprike i mljevene kurkume.
Sastojci
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1kg janjeće lopatice bez kostiju, bez masnoće, razrezane na 4 dijela
- 4 pileća batka
- 2 luka, narezana
- 1 žlica mješavina začina Ras el Hanout
- Prstohvat niti šafrana
- 2 žličice Harissa paste
- 2 mrkve, narezane na kolutiće od 3 cm
- 1 repa, narezana na četvrtine
- 100 g suhog slanutka, namočenog u vodi preko noći i ocijeđenog
- 1 litra pilećeg temeljca
- 1 tikvica, narezana na komadiće
- 1/2 manje glavice kelja, sa cijelom srčikom, prepolovljen
- 1 šalica instant kuskusa
- 20 g naslaca
- sol i papar
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Justine Schofield
Torta od sira s pet sastojaka od malina i čokolade
Recepti Justine Schofield
Alfajores
Recepti Justine Schofield
Baklava Cheesecake
Recepti Justine Schofield
Nabujak od banana
Recepti Justine Schofield
Banoffee Pavlova
Recepti Justine Schofield
Kup od bobica i kreme
Recepti Justine Schofield
Kuglof od maslaca
Recepti Justine Schofield
Desert od bobica
Recepti Justine Schofield
Gusti kolač od karamele
Recepti Justine Schofield
Tartovi od čokolade i džema od višanja