Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.

Sastojci

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1kg janjeće lopatice bez kostiju, bez masnoće, razrezane na 4 dijela
  • 4 pileća batka
  • 2 luka, narezana
  • 1 žlica mješavina začina Ras el Hanout
  • Prstohvat niti šafrana
  • 2 žličice Harissa paste
  • 2 mrkve, narezane na kolutiće od 3 cm
  • 1 repa, narezana na četvrtine
  • 100 g suhog slanutka, namočenog u vodi preko noći i ocijeđenog
  • 1 litra pilećeg temeljca
  • 1 tikvica, narezana na komadiće
  • 1/2 manje glavice kelja, sa cijelom srčikom, prepolovljen
  • 1 šalica instant kuskusa
  • 20 g naslaca
  • sol i papar

Priprema

  • 1. Prelijte žlicu ulja preko janjetine i piletine i dobro začinite soli i paprom.
  • 2. Zagrijte ekspres lonac ili veliku posudu na srednje-jakoj temperaturi i kuhajte janjetinu i piletinu, naizmjence, dok ne poprime zlaćanu boju.
  • 3. Zagrijte preostalo ulje u ekspres loncu na srednjoj temperaturi, dodajte luk i pirjajte 2–3 minute dok ne omekša.
  • 4. Umiješajte Ras el Hanout i šafran i pirjajte 30 sekundi te dodajte Harissu pirjajući još 2 minute.
  • 5. Dodajte janjetinu i piletinu, dobro promiješajte i dodajte mrkvu, repu i slanutak.
  • 6. Ulijte temeljac i vode da sve prekrije i posolite.
  • 7. Zakuhajte i smanjite na nisku temperaturu, pokrijte djelomično poklopcem i krčkajte 45 minuta.
  • 8. Ako pripremate jelo u ekspres loncu, kuhajte pod pritiskom 35 minuta.  
  • 9. Dodajte tikvice i kelj i kuhajte još 40 minuta ili dok se janjetina gotovo ne raspada, a slanutak je mekan.
  • 10. Ako pripremate jelo u ekspres loncu, dodajte tikvice i kelj i kuhajte još 10 minuta pod pritiskom.
  • 11. Stavite kuskus u veliku vatrostalnu posudu i dodajte prstohvat soli i maslac.
  • 12. U lončiću zakuhajte 2 šalice vode, prelijte preko kuskusa i odmah prekrijte plastičnom folijom.
  • 13. Ostavite da se pari 5–10 minuta, a potom vilicom razdvojite zrna.
  • 14. Stavite kuskus na veliki pladanj.
  • 15. Rupičastom žlicom procijedite povrće i stavite na vrh kuskusa, a potom dodajte meso.
  • 16. Prelijte dvije kutlače aromatične juhe preko mesa, povrća i kuskusa i poslužite.
  • 17. Ako ne možete pronaći mješavinu začina Ras el Hanout, načinite svoju s jednakim dijelovima mljevenog đumbira, kumina, korijandera, cimeta, mljevene paprike i mljevene kurkume.

Povezani recepti

Vidi sve