Kraljevska pita

Način pripreme:

Lisnato tijesto

1. Stavite brašno na ploču i u sredini napravite udubinu. Ulijte hladnu vodu i pospite solju. Prstima lagano promiješajte sastojke. Dodajte hladni maslac narezan na jednake kockice. Umijesite glatko tijesto, ali imajte na umu da će u tijestu ostati komadići maslaca. Zgnječite tijesto, omotajte ga prozračnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta.

2. Razvaljajte tijesto, pospite brašnom i ispod i po njemu, u pravokutnik veličine oko 40 x 15 cm. Preklopite tijesto do polovice pravokutnika s jedne strane, a zatim preklopite i s druge strane do polovice. Još jednom preklopite tijesto tako da ga poklopite. Tijesto okrenite u smjeru kazaljke na satu i ponovno ga razvaljajte. Opet preklopite na tri dijela i okrenite. Razvaljajte i preklopite tijesto i po treći put. Zatim ga omotajte prozračnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Proces valjanja i preklapanja treba ponoviti još dva puta, a svaki se put tijesto vraća u hladnjak na 30 minuta.

 

Za kolač:

1. Pripremite slastičarsku kremu tako da ugrijete malo mlijeka zajedno s naribanom srži vanilije i polovinom šećera. Odvojeno u posudici promiješajte žumanjak s preostalim šećerom i brašnom i dodajte malo hladnog mlijeka. Dobivenu kašicu dodajte mlijeku i čim prokuha, miješajte pet minuta sve dok se krema ne zgusne. Kremu izlijte u plitku posudu i pokrijte prozračnom folijom. Ostavite da se ohladi.

2. Za pastu od badema fino sameljite bademe sa šećerom. Dodajte bjelanjak i ponovno promiješajte. Čim nastane pasta, dodajte slastičarsku kremu i istucite dok ne postane homogeno.

3. Razvaljajte lisnato tijesto u tanku koru. Pomoću kruga ili kalupa izrežite jedan krug po unutarnjoj strani kalupa. Ne smije biti veći od vanjske strane kalupa. Izrežite osam polumjeseca i osam malih krugova.

 

4. Krug od tijesta stavite kao dno u plitki lim, na papir za pečenje. Tijesto probodite vilicom i onda dodajte nadjev, tako da ostavite prazno 0,5 cm od kraja tijesta. U nadjev zabodite i nekoliko oguljenih badema. Slobodni kraj tijesta premažite istučenim žumanjkom s malo vrhnja i na kolač stavite poklopac. Pritisnite krajeve.

5. Oblikujte rupu u srediti poklopca kako bi para izlazila. Po rubovima pite stavite polumjesece. Čitavu površinu premažite žumanjkom i vrhnjem. Posložite krugove i njih premažite žumanjkom. Na kraju nožem napravite rezove po površini kako se ne bi raspala prilikom pečenja. Pitu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 40 minuta.

 

Pita se poslužuje na dan kralja ili kraljice. Onaj tko dobije komad badema taj je kralj ili kraljica dana.

Sastojci

  • Za lisnato tijesto125 g hladne vode 250 g hladnog maslaca 250 g brašna 4 g soliZa slastičarsku kremu125 ml svježeg mlijeka 35 g šećera 1 žumanjak 3 žlice brašna 1 štapić vanilijeZa pastu od badema150 g badema u listićima 150 g šećera 1 bjelanjakDodatno1 žumanjak istučen s malo tekućeg vrhnja 1 badem

Priprema