Kraljevska pita

Kraljevska pita

Opis

Način pripreme:

Lisnato tijesto

1. Stavite brašno na ploču i u sredini napravite udubinu. Ulijte hladnu vodu i pospite solju. Prstima lagano promiješajte sastojke. Dodajte hladni maslac narezan na jednake kockice. Umijesite glatko tijesto, ali imajte na umu da će u tijestu ostati komadići maslaca. Zgnječite tijesto, omotajte ga prozračnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta.

2. Razvaljajte tijesto, pospite brašnom i ispod i po njemu, u pravokutnik veličine oko 40 x 15 cm. Preklopite tijesto do polovice pravokutnika s jedne strane, a zatim preklopite i s druge strane do polovice. Još jednom preklopite tijesto tako da ga poklopite. Tijesto okrenite u smjeru kazaljke na satu i ponovno ga razvaljajte. Opet preklopite na tri dijela i okrenite. Razvaljajte i preklopite tijesto i po treći put. Zatim ga omotajte prozračnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Proces valjanja i preklapanja treba ponoviti još dva puta, a svaki se put tijesto vraća u hladnjak na 30 minuta.

 

Za kolač:

1. Pripremite slastičarsku kremu tako da ugrijete malo mlijeka zajedno s naribanom srži vanilije i polovinom šećera. Odvojeno u posudici promiješajte žumanjak s preostalim šećerom i brašnom i dodajte malo hladnog mlijeka. Dobivenu kašicu dodajte mlijeku i čim prokuha, miješajte pet minuta sve dok se krema ne zgusne. Kremu izlijte u plitku posudu i pokrijte prozračnom folijom. Ostavite da se ohladi.

2. Za pastu od badema fino sameljite bademe sa šećerom. Dodajte bjelanjak i ponovno promiješajte. Čim nastane pasta, dodajte slastičarsku kremu i istucite dok ne postane homogeno.

3. Razvaljajte lisnato tijesto u tanku koru. Pomoću kruga ili kalupa izrežite jedan krug po unutarnjoj strani kalupa. Ne smije biti veći od vanjske strane kalupa. Izrežite osam polumjeseca i osam malih krugova.

 

4. Krug od tijesta stavite kao dno u plitki lim, na papir za pečenje. Tijesto probodite vilicom i onda dodajte nadjev, tako da ostavite prazno 0,5 cm od kraja tijesta. U nadjev zabodite i nekoliko oguljenih badema. Slobodni kraj tijesta premažite istučenim žumanjkom s malo vrhnja i na kolač stavite poklopac. Pritisnite krajeve.

5. Oblikujte rupu u srediti poklopca kako bi para izlazila. Po rubovima pite stavite polumjesece. Čitavu površinu premažite žumanjkom i vrhnjem. Posložite krugove i njih premažite žumanjkom. Na kraju nožem napravite rezove po površini kako se ne bi raspala prilikom pečenja. Pitu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 40 minuta.

 

Pita se poslužuje na dan kralja ili kraljice. Onaj tko dobije komad badema taj je kralj ili kraljica dana.

Sastojci

Za lisnato tijesto

  • 125 g hladne vode
  • 250 g hladnog maslaca
  • 250 g brašna
  • 4 g soli

Za slastičarsku kremu

  • 125 ml svježeg mlijeka
  • 35 g šećera
  • 1 žumanjak
  • 3 žlice brašna
  • 1 štapić vanilije

Za pastu od badema

  • 150 g badema u listićima
  • 150 g šećera
  • 1 bjelanjak

Dodatno

  • 1 žumanjak
  • istučen s malo tekućeg vrhnja
  • 1 badem