Krafne sa slastičarskom kremom

Božana Katsarova pobjednica je treće sezone bugarskog Masterchefa. Hranu doživljava kao umjetnost i način izražavanja, a u svojoj kulinarskoj emisiji Nova balkanska kuhinja s Božanom gledateljima predstavlja svoju viziju balkanskih specijaliteta.

Sastojci

  • 440 ml punomasnog svježeg mlijeka
  • 130 g maslaca
  • 70 g šećera
  • 1 paketić suhoga kvasca
  • 4 jaja
  • 600 g brašna
  • 1 sjemenka tonkovca
  • 75 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 30 g kukuruznog gustina
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml slastičarskog vrhnja
  • šećer
  • cimet
  • svježe voće j
  • estivo cvijeće
  • listići mente
  • naribana narančina kora

Priprema

  • 1. Za slastičarsku kremu u lonac isipajte vrhnje i svježe mlijeko. Dodajte šećer i dobro miješajte dok se ne rastopi. U posudi istucite žumanjke i gustin dok smjesa ne bude homogena. U mlijeko dodajte žumanjke, vrhnje i šećer i miješajte dok se smjesa ne zgusne, oko 5-6 minuta. Kremu prebacite u vrećicu s tankim završetkom i ostavite u hladnjaku da se ohladi.
  • 2. Kremu prebacite u drugu posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Zatim kremu prebacite u slastičarsku vrećicu s tankim glatkim završetkom.
  • 3. Za tijesto u lonac stavite mlijeko, šećer i maslac. Ostavite maslac da se rastopi, a smjesu da se ugrije. Uklonite s vatre i dodajte suhi kvasac pa promiješajte. Čim nastanu mjehurići po površini, znači da se kvasac aktivirao.
  • 4. U veću posudu isipajte brašno i u sredini napravite rupu. Polako isipajte smjesu s kvascem u rupu. Dodajte jaja i miješajte pjenjačom. Nastavite snažno miješati dok ne nastane glatka i elastična smjesa. Naribajte sjemenku tonkovca i promiješajte. Posudu prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom (25-30 stupnjeva) da se tijesto digne.
  • 5. U posudi ugrijte 3-4 prsta ulja do 160 stupnjeva. Jednom rukom uzmite dio tijesto, stišćite dok ne nastane kugla i stavite je u ulje. Pržite krafne, po 3-4 minute. Izvadite ih na kuhinjsku salvetu.
  • 6. Čim se krafne ohlade, polovinu napunite kremom s pomoću vrećice. Drugu polovinu uvaljajte u smjesu od šećera i cimeta.
  • 7. Poslužite 2 krafne s kremom i jednu s cimetom i šećerom na podlozi od mascarponea i pekmeza od jabuka. Poslužite sa svježim voćem, jestivim cvijećem i listićima metvice. Pospite naribanom narančinom korom.

Povezani recepti

Vidi sve