Opis
1. Za slastičarsku kremu u lonac isipajte vrhnje i svježe mlijeko. Dodajte šećer i dobro miješajte dok se ne rastopi. U posudi istucite žumanjke i gustin dok smjesa ne bude homogena. U mlijeko dodajte žumanjke, vrhnje i šećer i miješajte dok se smjesa ne zgusne, oko 5-6 minuta. Kremu prebacite u vrećicu s tankim završetkom i ostavite u hladnjaku da se ohladi.
2. Kremu prebacite u drugu posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Zatim kremu prebacite u slastičarsku vrećicu s tankim glatkim završetkom.
3. Za tijesto u lonac stavite mlijeko, šećer i maslac. Ostavite maslac da se rastopi, a smjesu da se ugrije. Uklonite s vatre i dodajte suhi kvasac pa promiješajte. Čim nastanu mjehurići po površini, znači da se kvasac aktivirao.
4. U veću posudu isipajte brašno i u sredini napravite rupu. Polako isipajte smjesu s kvascem u rupu. Dodajte jaja i miješajte pjenjačom. Nastavite snažno miješati dok ne nastane glatka i elastična smjesa. Naribajte sjemenku tonkovca i promiješajte. Posudu prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom (25-30 stupnjeva) da se tijesto digne.
5. U posudi ugrijte 3-4 prsta ulja do 160 stupnjeva. Jednom rukom uzmite dio tijesto, stišćite dok ne nastane kugla i stavite je u ulje. Pržite krafne, po 3-4 minute. Izvadite ih na kuhinjsku salvetu.
6. Čim se krafne ohlade, polovinu napunite kremom s pomoću vrećice. Drugu polovinu uvaljajte u smjesu od šećera i cimeta.
7. Poslužite 2 krafne s kremom i jednu s cimetom i šećerom na podlozi od mascarponea i pekmeza od jabuka. Poslužite sa svježim voćem, jestivim cvijećem i listićima metvice. Pospite naribanom narančinom korom.
Sastojci
Za tijesto
- 440 ml punomasnog svježeg mlijeka
- 130 g maslaca
- 70 g šećera
- 1 paketić suhoga kvasca
- 4 jaja
- 600 g brašna
- 1 sjemenka tonkovca
Za kremu
- 75 g šećera
- 2 žumanjka
- 30 g kukuruznog gustina
- 100 ml mlijeka
- 100 ml slastičarskog vrhnja
Dodaci
- šećer
- cimet
- svježe voće
- jestivo cvijeće
- listići mente
- naribana narančina kora