Krafne s komadićima čokolade, švicarskom meringom i čokoladnim ganachom

Krafne s komadićima čokolade, švicarskom meringom i čokoladnim ganachom

Opis

Krafne

  1. U srednje velikom loncu iznad srednje jake vatre zagrijte mlijeko. Dodajte maslac i miješajte dok se ne rastopi. U zdjelu stavite toplu vodu (otprilike 35°C), po vrhu pospite suhi kvasac i ostavite da odstoji 5 minuta.
  2. Smjesu stavite u zdjelu samostojećeg miksera s nastavkom za miješanje. Dodajte smjesu mlijeka i maslaca, jaja, sitni šećer, sol i polovicu količine brašna.
  3. Zaustavite miksanje i promijenite nastavak u onaj za tijesto, ako ga imate. Miksajte jednu minutu, zatim dodajte preostalo brašno. Nastavite miksati dok se tijesto ne počne odvajati od zdjele.
  4. Dodajte kapljice čokolade i promiješajte. Prebacite u nauljenu zdjelu i prekrijte vlažnom krpom, te ostavite da se diže na sobnoj temperaturi.
  5. Nakon što se tijesto diglo i udvostručilo, šakama izbijte zrak iz tijesta.
  6. Lagano pobrašnite radnu površinu i na nju stavite tijesto. Razvaljajte ga na debljinu od 30mm i režite okruglim rezačem promjera 60mm, te manjim rezačem promjera 20mm izrežite sredinu iz svakog kruga.
  7. Svaku izrezanu krafnu položite na komad papira za pečenje koji ste posuli brašnom, te ih prekrijte vlažnom krpom. Ostavite ih tako dodatnih 30 minuta. U fritezi zagrijte biljno ulje na 180°C ili u dubokoj tavi.
  8. Kada ulje dosegne željenu temperaturu, stavite 2-3 krafne od jednom i pržite otprilike 1 minutu sa svake strane do zlatno smeđe boje.
  9. Krafne stavljajte na kuhinjske ubruse i ostavite da se hlade 20 minuta na sobnoj temperaturi.

Švicarska meringa

  1. U zdjeli iznad lonca s vodom koja vrije, miješajte bjelanjke i šećer na 60°C.
  2. Maknite s vatre i miksajte jednu minutu u samostojećem mikseru koji ima pjenjaču kao nastavak, zatim dodajte tamnu čokoladu.
  3. Nastavite miksati dok se ne formiraju srednje čvrsti vrhovi.

Čokoladni preljev

  1. U lonac stavite vrhnje, glukozu i kokosovo ulje, te prokuhajte.
  2. U zdjelu stavite tamnu čokoladu (ako koristite blok čokolade, prvo je nasjeckajte), te preko nje prelijte vruću smjesu.
  3. Miješajte dok se ne sjedini.

Slaganje

Po vrhu krafne namažite švicarsku meringu. Prelijte čokoladnim preljevom. Krafne je najbolje pojest na dan kada su napravljene.

Sastojci

Krafne

  • 190ml punomasnog mlijeka
  • 35g maslaca
  • 35ml tople vode
  • 7g suhog kvasca
  • 1 jaje (60g) tučeno
  • 40g sitnog (kotač) šećera
  • ¾ žličice soli
  • 325g običnog brašna
  • 150g kapljica od mliječne čokolade visoke kvalitete
  • obično brašno, za posipanje
  • biljno ulje, za prženje (otprilike 3 litre)

Švicarska meringa

  • 150g sitnog (kotač) šećera
  • 75g bjelanjaka
  • 60g tamne čokolade visoke kvalitete

Čokoladni preljev

  • 100ml slatkog vrhnja
  • 1 desertna žlica tekuće glukoze
  • 1 desertna žlica kokosovog ulja
  • 175g tamne čokolade visoke kvalitete

Povezani recepti