Krafne s komadićima čokolade, švicarskom meringom i čokoladnim ganachom
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.
Sastojci
- 190ml punomasnog mlijeka
- 35g maslaca
- 35ml tople vode
- 7g suhog kvasca
- 1 jaje (60g) tučeno
- 40g sitnog (kotač) šećera
- ¾ žličice soli
- 325g običnog brašna
- 150g kapljica od mliječne čokolade visoke kvalitete
- obično brašno, za posipanje
- biljno ulje, za prženje (otprilike 3 litre)
- 150g sitnog (kotač) šećera
- 75g bjelanjaka
- 60g tamne čokolade visoke kvalitete
- 100ml slatkog vrhnja
- 1 desertna žlica tekuće glukoze
- 1 desertna žlica kokosovog ulja
- 175g tamne čokolade visoke kvalitete
Priprema
- 1. U srednje velikom loncu iznad srednje jake vatre zagrijte mlijeko. Dodajte maslac i miješajte dok se ne rastopi. U zdjelu stavite toplu vodu (otprilike 35°C), po vrhu pospite suhi kvasac i ostavite da odstoji 5 minuta.
- 2. Smjesu stavite u zdjelu samostojećeg miksera s nastavkom za miješanje. Dodajte smjesu mlijeka i maslaca, jaja, sitni šećer, sol i polovicu količine brašna.
- 3. Zaustavite miksanje i promijenite nastavak u onaj za tijesto, ako ga imate. Miksajte jednu minutu, zatim dodajte preostalo brašno. Nastavite miksati dok se tijesto ne počne odvajati od zdjele.
- 4. Dodajte kapljice čokolade i promiješajte. Prebacite u nauljenu zdjelu i prekrijte vlažnom krpom, te ostavite da se diže na sobnoj temperaturi.
- 5. Nakon što se tijesto diglo i udvostručilo, šakama izbijte zrak iz tijesta.
- 6. Lagano pobrašnite radnu površinu i na nju stavite tijesto. Razvaljajte ga na debljinu od 30mm i režite okruglim rezačem promjera 60mm, te manjim rezačem promjera 20mm izrežite sredinu iz svakog kruga.
- 7. Svaku izrezanu krafnu položite na komad papira za pečenje koji ste posuli brašnom, te ih prekrijte vlažnom krpom. Ostavite ih tako dodatnih 30 minuta. U fritezi zagrijte biljno ulje na 180°C ili u dubokoj tavi.
- 8. Kada ulje dosegne željenu temperaturu, stavite 2-3 krafne od jednom i pržite otprilike 1 minutu sa svake strane do zlatno smeđe boje.
- 9. Krafne stavljajte na kuhinjske ubruse i ostavite da se hlade 20 minuta na sobnoj temperaturi.
- 10. U zdjeli iznad lonca s vodom koja vrije, miješajte bjelanjke i šećer na 60°C.
- 11. Maknite s vatre i miksajte jednu minutu u samostojećem mikseru koji ima pjenjaču kao nastavak, zatim dodajte tamnu čokoladu.
- 12. Nastavite miksati dok se ne formiraju srednje čvrsti vrhovi.
- 13. U lonac stavite vrhnje, glukozu i kokosovo ulje, te prokuhajte.
- 14. U zdjelu stavite tamnu čokoladu (ako koristite blok čokolade, prvo je nasjeckajte), te preko nje prelijte vruću smjesu.
- 15. Miješajte dok se ne sjedini.
- 16. Po vrhu krafne namažite švicarsku meringu. Prelijte čokoladnim preljevom. Krafne je najbolje pojest na dan kada su napravljene.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Voćni tart sa želatinom
Recepti Lora i Stoyan
Čokoladna torta s keksima
Recepti Lora i Stoyan
Semifredo sa smokvama, kadaifom i orasima
Recepti Lora i Stoyan
Griz
Recepti Lora i Stoyan
Palačinke sa zelenim umakom i sirom
Recepti Lora i Stoyan
Saralija
Recepti Lora i Stoyan
Kuglice od uskršnjeg kruha s domaćim namazom od čokolade
Recepti Curtis Stone
Panna cotta s jagodama poširanima u pjenušcu
Recepti Luca Ciano
Sorbet od bosiljka s mrvicama i džemom
Recepti Lora i Stoyan
Browniji s višnjama i glazurom od snijega