Krafne s glazurom od gula melake
Recept iz: Donal Skehan
Donal Skehan obišao je azijske zemlje kako bi vam donio najbolje recepte tog područja!
Sastojci
- 1 batat (otprilike 500 g)
- 1 jaje
- 2 žličice instant suhog kvasca
- 1 žličica u vrh mljevenog cimeta
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 žlice mekog smeđeg šećera
- 175 ml mlakog mlijeka
- 50 g omekšanog maslaca
- 450 g glatkog brašna
- ½ žličice soli
- 200 g gula melake (palminog šećera), nasjeckane
- 75 ml vode
- suncokretovo ulje za prženje
Priprema
- 1. Batat ogulite i narežite na kockice. Stavite ga u lonac i prelijte hladnom vodom. Pustite da voda zavri pa smanjite plamen i kuhajte ga dok ne omekša. Dobro ga ocijedite i zgnječite vilicom ili gnječilicom za krumpir. Ostavite ga da se ohladi.
- 2. U posudi samostojećeg miksera plosnatom mutilicom pomiješajte sve sastojke za tijesto osim brašna i soli, uključujući ohlađen batat. Dobro ih sjedinite u glatku pastu.
- 3. Potom dodajte brašno i sol pa sastojke još 10 minuta miješajte mikserom u srednjoj brzini. Uklonite mutilicu pa smjesu istresite na blago pobrašnjenu radnu površinu i nastavite je mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto. Premjestite ga u nauljenu zdjelu, prekrijte prianjajućom folijom ili kuhinjskom krpom i otprilike 45 minuta do sata ostavite na toplom mjestu da se udvostruči.
- 4. Na čistoj, blago pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto u centimetar debelu koru pa je oblikujte u štrucu, podijelite na 16 dijelova i oblikujte loptice. Loptice poslažite na pladanj, pokrijte kuhinjskom krpom i otprilike 30 minuta ostavite dizati. Tijesto je prilično vlažno pa računajte na dosta dodatnog brašna za posipanje.
- 5. Dok se krafne dižu, napravite glazuru od gula melake. Nasjeckanu gula melaku istresite na srednje veliku tavu, ulijte vodu i lagano je zagrijavajte dok se ne otopi sav šećer. Kad se otopi, pustite da zavri i još ga 3-4 minute krčkajte da postane ljepljiv. Glazuru odložite da se blago ohladi.
- 6. U fritezi ili loncu zagrijte ulje na 190 °C. Kad ulje dosegne željenu temperaturu, unutra pažljivo spuštajte krafne. Pržite ih u više navrata, otprilike 2-3 minute sa svake strane, uz povremeno okretanje. Gotove krafne vadite na papirnati ručnik da upije višak ulja.
- 7. Kad se krafne dovoljno ohlade za držanje rukom, umačite ih u glazuru i slažite na rešetku za hlađenje ispod koje ste smjestili lim za pečenje. Poslužite ih kad se stegne glazura.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća