Donal Skehan obišao je azijske zemlje kako bi vam donio najbolje recepte tog područja! 

Sastojci

  • 1 batat (otprilike 500 g)
  • 1 jaje
  • 2 žličice instant suhog kvasca
  • 1 žličica u vrh mljevenog cimeta
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 3 žlice mekog smeđeg šećera
  • 175 ml mlakog mlijeka
  • 50 g omekšanog maslaca
  • 450 g glatkog brašna
  • ½ žličice soli
  • 200 g gula melake (palminog šećera), nasjeckane
  • 75 ml vode
  • suncokretovo ulje za prženje

Priprema

  • 1. Batat ogulite i narežite na kockice. Stavite ga u lonac i prelijte hladnom vodom. Pustite da voda zavri pa smanjite plamen i kuhajte ga dok ne omekša. Dobro ga ocijedite i zgnječite vilicom ili gnječilicom za krumpir. Ostavite ga da se ohladi.
  • 2. U posudi samostojećeg miksera plosnatom mutilicom pomiješajte sve sastojke za tijesto osim brašna i soli, uključujući ohlađen batat. Dobro ih sjedinite u glatku pastu.
  • 3. Potom dodajte brašno i sol pa sastojke još 10 minuta miješajte mikserom u srednjoj brzini. Uklonite mutilicu pa smjesu istresite na blago pobrašnjenu radnu površinu i nastavite je mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto. Premjestite ga u nauljenu zdjelu, prekrijte prianjajućom folijom ili kuhinjskom krpom i otprilike 45 minuta do sata ostavite na toplom mjestu da se udvostruči.
  • 4. Na čistoj, blago pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto u centimetar debelu koru pa je oblikujte u štrucu, podijelite na 16 dijelova i oblikujte loptice. Loptice poslažite na pladanj, pokrijte kuhinjskom krpom i otprilike 30 minuta ostavite dizati. Tijesto je prilično vlažno pa računajte na dosta dodatnog brašna za posipanje.
  • 5. Dok se krafne dižu, napravite glazuru od gula melake. Nasjeckanu gula melaku istresite na srednje veliku tavu, ulijte vodu i lagano je zagrijavajte dok se ne otopi sav šećer. Kad se otopi, pustite da zavri i još ga 3-4 minute krčkajte da postane ljepljiv. Glazuru odložite da se blago ohladi.
  • 6. U fritezi ili loncu zagrijte ulje na 190 °C. Kad ulje dosegne željenu temperaturu, unutra pažljivo spuštajte krafne. Pržite ih u više navrata, otprilike 2-3 minute sa svake strane, uz povremeno okretanje. Gotove krafne vadite na papirnati ručnik da upije višak ulja.
  • 7. Kad se krafne dovoljno ohlade za držanje rukom, umačite ih u glazuru i slažite na rešetku za hlađenje ispod koje ste smjestili lim za pečenje. Poslužite ih kad se stegne glazura.

Povezani recepti

Vidi sve