Kozice poširane u vaniliji
Recept iz: Peter Kuruvita
- Ogulite banana kozice, odložite ih nekuhane u hladnjak, a glave i ljušture u lonac od 25 cm.
- Razrežite štapić vanilije po jednoj strani oštrim nožem, ostružite sjemenke i odložite. Krupno narežite prazni štapić i dodajte loncu s ljušturama kozica. Dodajte ostale sastojke za temeljac i proključajte. Lagano kuhajte oko 5 minuta da se okusi razviju.
- U međuvremenu u tavi od 10 cm otpornoj na kiseline, proključajte bijelo vino i sjemenke vanilije i smanjite količinu na pola. Odložite.
- Dovedite temeljac do stalnog ključanja i dodajte kozice. Održavajte ključanje da biste održali čvrstu teksturu. Kuhajte ih još oko 60 sekundi, pažljivo izvadite i održavajte toplima.
- Vratite reducirano vino na štednjak i dovedite do ključanja. Dodajte prstohvat soli i smanjite temperaturu na minimum. Počnite dodavati kockice ohlađenog maslaca i stalno okrećite lonac dok se topi. Nastavite s dodavanjem maslaca dok se sav ne otopi. Dodajte kozice, mladi grašak, chilli, crni grah i mladi luk i lagano umakom prekrijte sve sastojke. Odmah služite i ukrasite lišćem mladog bosiljka.
Sastojci
- Temeljac za poširanje
- 400 g velikih banana kozica
- 1 štapić vanilije
- ½ bijelog luka, krupno nasjeckana
- 2 stabljike bosiljka
- 6 zrna crnog papra
- 3 lista meksičkog lovora
- 3 svježa zelena pequin chillija
- 3 stabljika peršina
- 12 dcl vode
- sol, po ukusu
- Za serviranje
- 70 ml bijelog vina
- 150 g neslanog maslaca, narezanog na kockice i ohlađenog
- ¼ šalice kuhanog, mladog graška
- 12 suhih, crvenih pequin chillija
- ¼ šalice crnog kornjačinog graha, kuhanog, ocijeđenog i ispranog
- 8 komada mladog luka, brzo blanširanih i ispranih pod hladnom vodom
- ½ svežnja mladog bosiljka
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Peter Kuruvita
Pirjana govedina sa zelenim chillijem sa žara
Recepti Peter Kuruvita
Svinjetina sa salsom od arbóla
Recepti Peter Kuruvita
Kokosov sladoled s ananasom u karameli i chillijem
Recepti Peter Kuruvita
Piletina sa žara s meksičkom uličnom salatom
Recepti Peter Kuruvita
Janjetina na žaru sa zelenim moléom
Recepti Peter Kuruvita
Meksička juha od pinto graha
Recepti Peter Kuruvita
Nopale juha
Recepti Peter Kuruvita
Koktel s kozicama – kao u segmentu
Recepti Peter Kuruvita
Gordite od kozica s umakom „povratak u život“
Recepti Peter Kuruvita
Sirove Jakobove kapice