1. Ogulite banana kozice, odložite ih nekuhane u hladnjak, a glave i ljušture u lonac od 25 cm.
  2. Razrežite štapić vanilije po jednoj strani oštrim nožem, ostružite sjemenke i odložite. Krupno narežite prazni štapić i dodajte loncu s ljušturama kozica. Dodajte ostale sastojke za temeljac i proključajte. Lagano kuhajte oko 5 minuta da se okusi razviju.
  3. U međuvremenu u tavi od 10 cm otpornoj na kiseline, proključajte bijelo vino i sjemenke vanilije i smanjite količinu na pola. Odložite.
  4. Dovedite temeljac do stalnog ključanja i dodajte kozice. Održavajte ključanje da biste održali čvrstu teksturu. Kuhajte ih još oko 60 sekundi, pažljivo izvadite i održavajte toplima.
  5. Vratite reducirano vino na štednjak i dovedite do ključanja. Dodajte prstohvat soli i smanjite temperaturu na minimum. Počnite dodavati kockice ohlađenog maslaca i stalno okrećite lonac dok se topi. Nastavite s dodavanjem maslaca dok se sav ne otopi. Dodajte kozice, mladi grašak, chilli, crni grah i mladi luk i lagano umakom prekrijte sve sastojke. Odmah služite i ukrasite lišćem mladog bosiljka.

Sastojci

  • Temeljac za poširanje
  • 400 g velikih banana kozica
  • 1 štapić vanilije
  • ½ bijelog luka, krupno nasjeckana
  • 2 stabljike bosiljka
  • 6 zrna crnog papra
  • 3 lista meksičkog lovora
  • 3 svježa zelena pequin chillija
  • 3 stabljika peršina
  • 12 dcl vode
  • sol, po ukusu
  • Za serviranje
  • 70 ml bijelog vina
  • 150 g neslanog maslaca, narezanog na kockice i ohlađenog
  • ¼ šalice kuhanog, mladog graška
  • 12 suhih, crvenih pequin chillija
  • ¼ šalice crnog kornjačinog graha, kuhanog, ocijeđenog i ispranog
  • 8 komada mladog luka, brzo blanširanih i ispranih pod hladnom vodom
  • ½ svežnja mladog bosiljka

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve