Košarice s malinama
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- Za tijesto
- 175g običnog brašna, plus dodatno za posipanje
- 2 žlice šećera u prahu
- 100g maslaca, ohlađenog, narezan na manje dijelove
- 1 jaje, istučeno
- Za slastičarsku kremu
- 150ml punomasno mlijeko
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 25g sitnog šećera
- 25g običnog brašna
- 1 jaje
- 75ml vrhnja za šlag (s većim postotkom mliječne masti)
- Za nadjev
- 60g džema od malina
- 450g svježih malina
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 200C/180C /Plin 6.
- 2. Za pripremu tijesta, u procesor za hranu stavite brašno, šećer u prahu i maslac, te miksajte dok smjesa ne poprimi teksturu sličnu krušnim mrvicama. Dodajte jaje i ponovo miksajte dok se ne sjedini i formira se oblik lopte.
- 3. Radnu površinu pobrašnite i na nju stavite tijesto. Uz pomoć valjka ga razvaljajte. Izrežite šest krugova malo većih od kalupa za muffine (jer ćete morati obložiti i stranice kalupa). Obložite svaki mini kalup s izrezanim tijestom i 20 minuta ostavite da se hladi u hladnjaku.
- 4. Za prazno pečenje, dno tijesta probodite vilicom, na njega stavite papir za pečenje, napunite grahom i pecite 10 minuta u pećnici. Pažljivo uklonite grah i papir, te vratite kalup u pećnicu na dodatnih 5 minuta, dok se ne ispeče i poprimi zlatno smeđu boju. Ostavite sa strane da se ohladi.
- 5. U međuvremenu, za pripremu slastičarske kreme, u lonac stavite mlijeko i vaniliju. Pustite da se ugrije, ali ne dozvolite da proključa (dovoljno da možete još uvijek umočiti prst).
- 6. U zdjelu stavite šećer, brašno i jaje, te promiješajte. Ulijte pola količine vrućeg mlijeka i miksajte dok ne postane glatko. Ulijte preostalo vruće mlijeko.
- 7. Smjesu vratite u lonac i kuhajte na slaboj vatri, konstantno miješajući dok se ne zgusne – to će potrajati otprilike 2-3 minute.
- 8. Ulijte u zdjelu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku dok se ne ohladi. Kada se ohladilo, ulijte vrhnje i miješajte bez prestanka. Kremu uz pomoć žlice stavite u pripremljene ohlađene košarice i ostavite u hladnjaku da se stisne.
- 9. Za glazuru, u loncu zagrijte džem sa žlicom vode i promiješajte da se sjedini. Višak tekućine ocijedite kroz cjedilo u manju zdjelu.
- 10. Uspravno posložite maline po slastičarskoj kremi i premažite glazurom po vrhu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Čašice Banoffee pite
Recepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom