Pati Jinich rođena je i odrasla u Meksiku. Dolazi iz obitelji kuhara pa se može reći da joj je strast prema kuhinji usađena od rođenja.

Sastojci

  • 200 g svinjske masti, biljne masti ili ulja
  • 1-2 kg  svinjske lopatice ili masnog buta, narezan na komade od 7 cm
  • 4 žličice košer ili morske soli, podijeljeno
  • 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
  • 473 ml mlijeka, podijeljeno
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/4 grubo narezanog bijelog luka
  • 2 lista lovora
  • 100 g smeđeg šećera

Priprema

  • 1. Zagrijte svinjsku mast u velikoj tavi ili teškom loncu na srednjoj vatri.
  • 2. Začinite meso s 2 žličice soli i crnog papra.
  • 3. Kad se mast rastopi, dodajte meso tako da posmeđi sa svih strana, usput ga miješajući i preokrećući 10-12 minuta.
  • 4. U vrč blendera ulijte 354 ml mlijeka te dodajte češnjak, luk i preostale 2 žličice soli. Ispasirajte dok ne postane glatko.
  • 5. Prelijte preko mesa i ostavite da krčka, a zatim smanjite vatru na srednju do slabu, ubacite listove lovora pa poklopite.
  • 6. Kuhajte pokriveno 1 sat i 15 minuta, u međuvremenu preokrećući komade mesa nekoliko puta.
  • 7. U zdjelici pomiješajte preostalih 119 ml mlijeka sa šećerom.
  • 8. Prelijte preko komada mesa, promiješajte, a onda ostavite da se kuha i dalje bez poklopca još 4-5 minuta. Ugasite vatru.
  • 9. Žlicom s prorezima izvadite meso i stavite ga u zdjelu.
  • 10. Rastrgajte ga vilicama, dodajte nekoliko žlica začinjene masti preostale u loncu i protresite.

Povezani recepti

Vidi sve