Kolačići od heljde i tri vrste čokolade

Kolačići od heljde i tri vrste čokolade

Opis

Postupak:

 ●       Istresite komadiće čokolade u plitku posudu i ostavite je u hladnjaku dok pripremate smjesu. Ne bi bilo loše ni da ih ostavite u zamrzivaču. Tako se komadići čokolade neće previše otopiti prilikom pečenja, što će vam dati grumenčiće intenzivnog čokoladnog okusa.

●       Ugrijte pećnicu na 180 °C (ili na četvrtu oznaku na plinskoj pećnici) te dva lima prekrijte papirom za pečenje (ili jedan, ako pečete jedan po jedan).

●       Ugrubo narežite tamnu čokoladu te je otopite ili u mikrovalnoj pećnici (u za to prikladnoj zdjeli) ili iznad kipuće vode. Ostavite da se malo ohladi.

●       U drugoj zdjeli pomiješajte brašno od heljde, kakao, sodu bikarbonu i sol. Dobro promiješajte žlicom da biste bili sigurni da se sve dobro pomiješalo.

●       U još jednoj zdjeli (ja za to koristim samostojeći mikser, no možete koristiti i ručni mikser i zdjelu ili čak samo kuhaču uz malo truda) mutite maslac, šećer i ekstrakt vanilije, sve dok ne poprimi tamnu boju karamele i bude mekano. Ako je potrebno, kuhačom ostružite stijenke zdjele. Dodajte ohlađenu otopljenu čokoladu te jedno po jedno hladno jaje (kad koristite jaja iz hladnjaka, ne morate hladiti tijesto prije pečenja). Kad se sjedine sa smjesom, opet ostružite stijenke zdjele, smanjite brzinu miksera i oprezno dodajte suhe sastojke.

●       Kuhačom umiješajte hladne komadiće čokolade. Stavite pune žlice smjese na papirom prekriven lim za pečenje. Ostavite 6 cm razmaka između kolačića. Stavite zdjelu s ostatkom smjese u hladnjak dok se prvi dio kolačića peče.

●       Pecite ih 9-10 minuta. Kolačići će se dotad ispeći na rubovima, no činit će se da je ostatak nedovoljno pečen. Ipak, izvadite lim iz pećnice i ostavite kolačiće na njemu još 10 minuta. Zatim ih prebacite na metalnu rešetku da se ohlade.

●       Kad se lim ohladi (ili odmah ako imate drugi spreman za korištenje), izvadite zdjelu sa smjesom iz hladnjaka i ponovite postupak.


 

 

Sastojci

kolačići

  • 150 g komadića tamne čokolade
  • 125 g tamne čokolade (s barem 70% kakaa)
  • 125 g brašna od heljde
  • 25 g kakao-praha
  • prosijanog
  • ½ žličice sode bikarbone
  • ½ žličice sitne morske soli
  • 60 g maslaca
  • omekšalog
  • 125 g sitnog tamnog smeđeg šećera
  • 1 žličica paste ili ekstrakta od vanilije
  • 2 velika jaja
  • temperature hladnjaka

Povezani recepti