Kolačići madeleine s pistacijama
Recept iz: Hidde de Brabander
Hidde svoje kolačiće madeleine poslužuje s konfiturom od jagoda, ganacheom od bijele čokolade i posipom od pistacija.
Sastojci
- 180 g maslaca
- 20 g meda
- 100 g pistacija
- 170 g šećera
- 200 g jaja
- 180 g brašna
- 500 g jagoda
- 250 g šećera
- 7 g pektina
- 5 g limunske kiseline
- Ganache od bijele čokolade i maslinova ulja:
- 1 mahuna vanilije
- 175 ml vrhnja za šlag
- 275 ml bijele čokolade
- žličica ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 125 ml vode
- 125 g šećera
- 100 g pistacija
- 1 žlica šećera u prahu
- Dodatne potrepštine: Kalupi za kolačiće madeleine, papir za pečenje, vrećica za ukrašavanje
Priprema
- 1. Polako topite maslac dok ne poprimi zlatno-smeđu boju i dok ne dobije orašast miris. To je beurre noisette. Potom umiješajte med.
- 2. Pistacije sameljite tako da dobijete prah, dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete glatki prah.
- 3. Istucite jaja sa šećerom s pistacijama. Iznad smjese od jaja prosijte brašno te ga umiješajte špatulom. Špatulom umiješajte i maslac s medom tako da dobijete glatku smjesu. Ostavite u hladnjaku oko 2 sata da se smjesa zgusne.
- 4. Zagrijte pećnicu na 190 °C. Kalupe premažite otopljenim maslacem. Smjesu za madeleine stavite u vrećicu za ukrašavanje. Kalupe za madeleine ispunite do tri četvrtine. Velike kalupe pecite oko 10 minuta, a male 7.
- 5. Konfitura od jagoda-Jagode očistite i prepolovite. Prokuhajte ih sa šećerom i dodajte pektin i limunsku kiselinu. Kuhajte oko 3 minute, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi.
- 6. Ganache od bijele čokolade i maslinova ulja-Mahunu vanilije prepolovite i sastružite srž. Prokuhajte vrhnje za šlag sa srži vanilije i s mahunom. Mahunu izvadite. Prelijte mlijeko preko nasjeckane čokolade i dobro promiješajte tako da dobijete glatku smjesu. Uz miješanje malo po malo dolijevajte maslinovo ulje.
- 7. Posip od pistacija-Prokuhajte vodu i šećer tako da dobijete karamel. Prelijte pistacije s nekoliko žlica karamela. Umiješajte šećer u prahu i miješajte dok pistacije ne budu obavijene slojem šećera. Rasporedite pistacije na papir za pečenje i ostavite ih da se stvrdnu. Potom ih nasjeckajte.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća