Kolačići madeleine s pistacijama
Recept iz: Hidde de Brabander
Smjesa za madeleine
Polako topite maslac dok ne poprimi zlatno-smeđu boju i dok ne dobije orašast miris. To je beurre noisette. Potom umiješajte med.
Pistacije sameljite tako da dobijete prah, dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete glatki prah.
Istucite jaja sa šećerom s pistacijama. Iznad smjese od jaja prosijte brašno te ga umiješajte špatulom. Špatulom umiješajte i maslac s medom tako da dobijete glatku smjesu. Ostavite u hladnjaku oko 2 sata da se smjesa zgusne.
Zagrijte pećnicu na 190 °C. Kalupe premažite otopljenim maslacem. Smjesu za madeleine stavite u vrećicu za ukrašavanje. Kalupe za madeleine ispunite do tri četvrtine. Velike kalupe pecite oko 10 minuta, a male 7.
Konfitura od jagoda
Jagode očistite i prepolovite. Prokuhajte ih sa šećerom i dodajte pektin i limunsku kiselinu. Kuhajte oko 3 minute, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi.
Ganache od bijele čokolade i maslinova ulja
Mahunu vanilije prepolovite i sastružite srž. Prokuhajte vrhnje za šlag sa srži vanilije i s mahunom. Mahunu izvadite. Prelijte mlijeko preko nasjeckane čokolade i dobro promiješajte tako da dobijete glatku smjesu. Uz miješanje malo po malo dolijevajte maslinovo ulje.
Posip od pistacija
Prokuhajte vodu i šećer tako da dobijete karamel. Prelijte pistacije s nekoliko žlica karamela. Umiješajte šećer u prahu i miješajte dok pistacije ne budu obavijene slojem šećera. Rasporedite pistacije na papir za pečenje i ostavite ih da se stvrdnu. Potom ih nasjeckajte.
Dovršetak
Hidde svoje kolačiće madeleine poslužuje s konfiturom od jagoda, ganacheom od bijele čokolade i posipom od pistacija. Polovicu kolačića namažite ganacheom i uvaljajte u posip od pistacija.
Sastojci
- Smjesa za madeleine180 g maslaca 20 g meda 100 g pistacija 170 g šećera 200 g jaja 180 g brašnaKonfitura od jagoda500 g jagoda 250 g šećera 7 g pektina 5 g limunske kiselineGanache od bijele čokolade i maslinova ulja 1 mahuna vanilije 175 ml vrhnja za šlag 275 ml bijele čokolade malo ekstradjevičanskog maslinova uljaPosip od pistacija125 ml vode 125 g šećera 100 g pistacija 1 žlica šećera u prahuDodatne potrepštine Kalupi za kolačiće madeleine maslac za namašćivanje papir za pečenje vrećica za ukrašavanje
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Mary Berry
Meringa s bobicama i šlagom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom