Opis
Smjesa za madeleine
Polako topite maslac dok ne poprimi zlatno-smeđu boju i dok ne dobije orašast miris. To je beurre noisette. Potom umiješajte med.
Pistacije sameljite tako da dobijete prah, dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete glatki prah.
Istucite jaja sa šećerom s pistacijama. Iznad smjese od jaja prosijte brašno te ga umiješajte špatulom. Špatulom umiješajte i maslac s medom tako da dobijete glatku smjesu. Ostavite u hladnjaku oko 2 sata da se smjesa zgusne.
Zagrijte pećnicu na 190 °C. Kalupe premažite otopljenim maslacem. Smjesu za madeleine stavite u vrećicu za ukrašavanje. Kalupe za madeleine ispunite do tri četvrtine. Velike kalupe pecite oko 10 minuta, a male 7.
Konfitura od jagoda
Jagode očistite i prepolovite. Prokuhajte ih sa šećerom i dodajte pektin i limunsku kiselinu. Kuhajte oko 3 minute, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi.
Ganache od bijele čokolade i maslinova ulja
Mahunu vanilije prepolovite i sastružite srž. Prokuhajte vrhnje za šlag sa srži vanilije i s mahunom. Mahunu izvadite. Prelijte mlijeko preko nasjeckane čokolade i dobro promiješajte tako da dobijete glatku smjesu. Uz miješanje malo po malo dolijevajte maslinovo ulje.
Posip od pistacija
Prokuhajte vodu i šećer tako da dobijete karamel. Prelijte pistacije s nekoliko žlica karamela. Umiješajte šećer u prahu i miješajte dok pistacije ne budu obavijene slojem šećera. Rasporedite pistacije na papir za pečenje i ostavite ih da se stvrdnu. Potom ih nasjeckajte.
Dovršetak
Hidde svoje kolačiće madeleine poslužuje s konfiturom od jagoda, ganacheom od bijele čokolade i posipom od pistacija. Polovicu kolačića namažite ganacheom i uvaljajte u posip od pistacija.
Sastojci
Smjesa za madeleine
- 180 g maslaca
- 20 g meda
- 100 g pistacija
- 170 g šećera
- 200 g jaja
- 180 g brašna
Konfitura od jagoda
- 500 g jagoda
- 250 g šećera
- 7 g pektina
- 5 g limunske kiseline
Ganache od bijele čokolade i maslinova ulja
- 1 mahuna vanilije
- 175 ml vrhnja za šlag
- 275 ml bijele čokolade
- malo ekstradjevičanskog maslinova ulja
Posip od pistacija
- 125 ml vode
- 125 g šećera
- 100 g pistacija
- 1 žlica šećera u prahu
Dodatne potrepštine
- Kalupi za kolačiće madeleine
- maslac za namašćivanje
- papir za pečenje
- vrećica za ukrašavanje