Kolačići madeleine s pistacijama

Kolačići madeleine s pistacijama

Opis

Smjesa za madeleine

Polako topite maslac dok ne poprimi zlatno-smeđu boju i dok ne dobije orašast miris. To je beurre noisette. Potom umiješajte med.

Pistacije sameljite tako da dobijete prah, dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete glatki prah.

Istucite jaja sa šećerom s pistacijama. Iznad smjese od jaja prosijte brašno te ga umiješajte špatulom. Špatulom umiješajte i maslac s medom tako da dobijete glatku smjesu. Ostavite u hladnjaku oko 2 sata da se smjesa zgusne.

Zagrijte pećnicu na 190 °C. Kalupe premažite otopljenim maslacem. Smjesu za madeleine stavite u vrećicu za ukrašavanje. Kalupe za madeleine ispunite do tri četvrtine. Velike kalupe pecite oko 10 minuta, a male 7.

Konfitura od jagoda

Jagode očistite i prepolovite. Prokuhajte ih sa šećerom i dodajte pektin i limunsku kiselinu. Kuhajte oko 3 minute, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi.

Ganache od bijele čokolade i maslinova ulja

Mahunu vanilije prepolovite i sastružite srž. Prokuhajte vrhnje za šlag sa srži vanilije i s mahunom. Mahunu izvadite. Prelijte mlijeko preko nasjeckane čokolade i dobro promiješajte tako da dobijete glatku smjesu. Uz miješanje malo po malo dolijevajte maslinovo ulje.

Posip od pistacija

Prokuhajte vodu i šećer tako da dobijete karamel. Prelijte pistacije s nekoliko žlica karamela. Umiješajte šećer u prahu i miješajte dok pistacije ne budu obavijene slojem šećera. Rasporedite pistacije na papir za pečenje i ostavite ih da se stvrdnu. Potom ih nasjeckajte.

Dovršetak

Hidde svoje kolačiće madeleine poslužuje s konfiturom od jagoda, ganacheom od bijele čokolade i posipom od pistacija. Polovicu kolačića namažite ganacheom i uvaljajte u posip od pistacija.

Sastojci

Smjesa za madeleine

  • 180 g maslaca
  • 20 g meda
  • 100 g pistacija
  • 170 g šećera
  • 200 g jaja
  • 180 g brašna

Konfitura od jagoda

  • 500 g jagoda
  • 250 g šećera
  • 7 g pektina
  • 5 g limunske kiseline

Ganache od bijele čokolade i maslinova ulja

  • 1 mahuna vanilije
  • 175 ml vrhnja za šlag
  • 275 ml bijele čokolade
  • malo ekstradjevičanskog maslinova ulja

Posip od pistacija

  • 125 ml vode
  • 125 g šećera
  • 100 g pistacija
  • 1 žlica šećera u prahu

Dodatne potrepštine

  • Kalupi za kolačiće madeleine
  • maslac za namašćivanje
  • papir za pečenje
  • vrećica za ukrašavanje

Povezani recepti