Zagrijte pećnicu na 180°C. Podložite dva lima za pečenje papirom za pečenje.

Električnim mikserom istucite zajedno šećer i maslac dok smjesa ne postane blijeda i kremasta. Dodajte mlijeko, zlatni sirup (ili melase), vaniliju i tucite dok se dobro ne pomiješaju.

Dodajte brašno, sodu bikarbonu i kardamom te promiješajte drvenom kuhačom dok se ne pomiješa. Dodajte bijelu čokoladu, smokve i pistacije te miješajte da se prožmu.

Žlicom zagrabite smjesu i oblikujte kuglice te ih stavite na podložene limove, ostavljajući razmak od 3cm između kuglica. Poleđinom vilice lagano pritisnite smjesu.

Ispecite u unaprijed zagrijanoj pećnici, zamjenjujući limove za vrijeme pečenja i tako 20 do 25 minuta ili dok ne postanu zlatno-smeđe. Izvadite iz pećnice. Pustite kolačiće da se ohlade 5 minuta na limovima, a zatim ih premjestite na rešetku da se sasvim ohlade.

Sastojci

  • 100g čvrsto pakiranog smeđeg šećera
  • 125g maslaca, omekšanog
  • 60ml mlijeka
  • 1 žlica zlatnog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 300g brašna za dizanje
  • 1 žličica sode bikarbone
  • ¼ žličice mljevenog kardamoma
  • 125g komadića bijele čokolade ili kvalitetne sjeckane čokolade
  • 80g sušenih smokava, sitno nasjeckanih
  • 40g badema, sitno sjeckanih

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve