Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.

Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.

Sastojci

  • 225g maslaca sobne temperature, i još malo za namašćivanje
  • 225g šećera
  • 275g samodizajućeg brašna
  • 2 ravne žličice praška za pecivo
  • 4 jaja iz slobodnog uzgoja
  • 4 žlice mlijeka
  • 2 limuna, za naribati
  • 1 žlica s vrhom vrlo sitno nasjeckane limunske verbene - limunovca (po želji)
  • 175g bijelog šećera
  • 2 limuna, samo sok

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite lim za pečenje maslacem i prekrijte ga papirom za pečenje.
  • 2. Izmjerite sve sastojke i stavite ih u veliku zdjelu pa ih mutite 2 minute, ili dok se ne sjedine. Ulijte smjesu u pripremljeni lim za pečenje pa je izravnajte na vrhu.
  • 3. Pecite 35–40 minuta, dok se kolač ne odvoji od strana lima za pečenje. Kad lagano utisnete vrh prsta u sredinu, mora se ponovno podignuti.
  • 4. U međuvremenu napravite glazuru. Miješajte šećer s limunovim sokom dok ne postigne tekuću konzistenciju.
  • 5. Ostavite kolač 5 minuta da se hladi u limu za pečenje, pa ga izvadite zajedno s papirom za pečenje i stavite na rešetku iznad pladnja.
  • 6. Premažite glazuru po površini toplog kolača i ostavite da odstoji. Uklonite papir za pečenje i narežite na komade za posluživanje.

Povezani recepti

Vidi sve