Kolač sa limunom
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.
Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.
Sastojci
- 225g maslaca sobne temperature, i još malo za namašćivanje
- 225g šećera
- 275g samodizajućeg brašna
- 2 ravne žličice praška za pecivo
- 4 jaja iz slobodnog uzgoja
- 4 žlice mlijeka
- 2 limuna, za naribati
- 1 žlica s vrhom vrlo sitno nasjeckane limunske verbene - limunovca (po želji)
- 175g bijelog šećera
- 2 limuna, samo sok
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite lim za pečenje maslacem i prekrijte ga papirom za pečenje.
- 2. Izmjerite sve sastojke i stavite ih u veliku zdjelu pa ih mutite 2 minute, ili dok se ne sjedine. Ulijte smjesu u pripremljeni lim za pečenje pa je izravnajte na vrhu.
- 3. Pecite 35–40 minuta, dok se kolač ne odvoji od strana lima za pečenje. Kad lagano utisnete vrh prsta u sredinu, mora se ponovno podignuti.
- 4. U međuvremenu napravite glazuru. Miješajte šećer s limunovim sokom dok ne postigne tekuću konzistenciju.
- 5. Ostavite kolač 5 minuta da se hladi u limu za pečenje, pa ga izvadite zajedno s papirom za pečenje i stavite na rešetku iznad pladnja.
- 6. Premažite glazuru po površini toplog kolača i ostavite da odstoji. Uklonite papir za pečenje i narežite na komade za posluživanje.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Panna cotta s jagodama poširanima u pjenušcu
Recepti Luca Ciano
Sorbet od bosiljka s mrvicama i džemom
Recepti Lora i Stoyan
Browniji s višnjama i glazurom od snijega
Recepti Lora i Stoyan
Mini gibanice od pirovog brašna
Recepti Lora i Stoyan
Karamel-krema s jagodama
Recepti Lora i Stoyan
Palačinke s kvascem
Recepti Luca Ciano
Nabujak od parmezana s poširanim kruškama začinjen lambrusco vinom
Recepti Primož Dolničar
Marmelada od borovnice i marmelada od maline
Recepti Primož Dolničar
Kompot od marelica
Recepti Primož Dolničar
Kompot od krušaka