Kolač s limunom Mary Berry
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- 1 limun
- 50 g šećera u prahu
- 1 veći limun (ili dva manja)
- 275 grama omekšanog maslaca (omekšanog na sobnoj temperaturi)
- 275 g šećera u prahu
- 275 g brašna za dizana tijesta
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 4 jaja (po mogućnosti iz slobodnog uzgoja)
- 50 g maslaca
- 175 g šećera za glazuru
- 250 g punomasnog mascarponea
- 175 g šećera u prahu za glazuru
Priprema
- 1. Ogulite limun i narežite ga na trake.
- 2. Ostatak ploda limuna ostavite sa strane.
- 3. Stavite limunove trake u malu posudu, prekrijte vrućom vodom, dodajte polovicu šećera u prahu i neka kuha 1 minutu.
- 4. Potom osušite koricu i stavite na papir za pečenje. Ostatak šećera pospite po korici. Ostavite da se dobro osuši, po mogućnosti preko noći kako bi postala hrskava.
- 5. Iscijedite sok iz oguljenog limuna, stavite ga sa strane za glazuru.
- 6. Preostala dva limuna (1 veći ili 2 manja) stavite u malu posudu, prekrijte vodom i stavite na kuhanje. Kada voda proključa, neka kuha još 20 minuta do kada bi plod trebao omekšati. Izvadite ga, osušite i prepolovite. Uklonite koštice ako ih ima.
- 7. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- 8. Skuhani limun (bez guljenja) stavite u blender i usitnite ga. .
- 9. Preostale nabrojane sastojke za tortu stavite u zdjelu gdje ćete ih mikserom sljubiti u kompaktnu masu.
- 10. U masu dodajte pola kuhane limunove pulpe koju ste napravili. Druga polovica treba za kasnije.
- 11. Smjesu za tortu podijelite na dva dijela, usipajte u dva kalupa za tortu i pecite 30-ak minuta dok ne postanu lijepe, zlatnožute boje i počne se odvajati od ruba kalupa.
- 12. Izvadite biskvit, ostavite da se hladi 5 minuta, izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade u cijelosti.
- 13. Za kremu od limuna, miksajte šećer u prahu i maslac dok ne dobijete kremu. Dodajte mascarpone, ponovno homogenizirajte masu i na kraju dodajte drugu polovicu limunove pulpe. Ponovno dobro promiješati.
- 14. Oba biskvita prepolovite (4 sloja torte) i stavite nadjev.
- 15. Miješajte šećer u prahu s 1-2 čajne žličice limuna (onog koji nam je ostao nakon što mu je iskorištena korica) dok se ne dobije gusta, ljepljiva, kremasta masa.
- 16. Zalijte smjesu preko vrha torte dopuštajući da se krema slijeva postrance torte u svim smjerovima.
- 17. Po vrhu ukrasite kandiranom limunovom koricom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća
Recepti Donal Skehan
Kolači s kayom od kokosa