Opis

POSTUPAK:

  1. Za dekoraciju koristite pomagalo za guljenje voća i povrća tako da se dobiju lijepe, ujednačene trake limunove kore. Ako nemate to kuhinjsko pomagalo, možete oguliti limun s oštrim nožem i režite trake. Ostatak ploda limuna ostavite sa strane.
  2. Stavite limunove trake u malu posudu, prekrijte vrućom vodom, dodajte polovicu šećera u prahu i neka kuha 1 minutu. Potom osušite koricu i stavite na papir za pečenje. Ostatak šećera pospite po korici. Ostavite da se dobro osuši, po mogućnosti preko noći kako bi postala hrskava. Ako nemate to vrijeme na raspolaganju, postupak sušenja moguće je obaviti u pećnici zagrijanoj na 110 °C, 30 minuta.
  3. Iscijedite sok iz oguljenog limuna, stavite ga sa strane za glazuru.
  4. Preostala dva limuna (1 veći ili 2 manja) stavite u malu posudu, prekrijte vodom i stavite na kuhanje. Kada voda proključa, neka kuha još 20 minuta do kada bi plod trebao omekšati. Izvadite ga, osušite i prepolovite. Uklonite koštice ako ih ima.
  5. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  6. Skuhani limun (bez guljenja) stavite u blender i usitnite ga. Ne treba biti kao sok, može ostati nekoliko komadića voća. Potom to stavite u manju zdjelicu.
  7. Preostale nabrojane sastojke za tortu stavite u zdjelu gdje ćete ih mikserom sljubiti u kompaktnu masu. U ovu masu dodajte pola kuhane limunove pulpe koju ste napravili. Druga polovica treba za kasnije.
  8. Smjesu za tortu podijelite na dva dijela, usipajte u dva kalupa za tortu i pecite 30-ak minuta dok ne postanu lijepe, zlatnožute boje i počne se odvajati od ruba kalupa.
  9. Izvadite biskvit, ostavite da se hladi 5 minuta, izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade u cijelosti.
  10. Za kremu od limuna, miksajte šećer u prahu i maslac dok ne dobijete kremu. Dodajte mascarpone, ponovno homogenizirajte masu i na kraju dodajte drugu polovicu limunove pulpe. Ponovno dobro promiješati.
  11. Oba biskvita prepolovite (4 sloja torte) i stavite nadjev.
  12. Miješajte šećer u prahu s 1-2 čajne žličice limuna (onog koji nam je ostao nakon što mu je iskorištena korica) dok se ne dobije gusta, ljepljiva, kremasta masa. Zalijte smjesu preko vrha torte dopuštajući da se krema slijeva postrance torte u svim smjerovima. Po vrhu ukrasite kandiranom limunovom koricom s početka recepta.

Sastojci

Za dekoraciju:

  • 1 limun,
  • 50 g šećera u prahu

Za tortu:

  • 1 veći limun (ili dva manja),
  • 275 grama omekšanog maslaca (omekšanog na sobnoj temperaturi),
  • 275 g šećera u prahu,
  • 275 g brašna za dizana tijesta,
  • 2 čajne žličice praška za pecivo,
  • 4 jaja (po mogućnosti iz slobodnog uzgoja)

Za nadjev:

  • 50 g maslaca,
  • 175 g šećera za glazuru,
  • 250 g punomasnog mascarponea
  • 175 g šećera u prahu za glazuru.

Povezani recepti