Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 1 limun
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 veći limun (ili dva manja)
  • 275 grama omekšanog maslaca (omekšanog na sobnoj temperaturi)
  • 275 g šećera u prahu
  • 275 g brašna za dizana tijesta
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • 4 jaja (po mogućnosti iz slobodnog uzgoja)
  • 50 g maslaca
  • 175 g šećera za glazuru
  • 250 g punomasnog mascarponea
  • 175 g šećera u prahu za glazuru

Priprema

  • 1. Ogulite limun i narežite ga na trake.
  • 2. Ostatak ploda limuna ostavite sa strane.
  • 3. Stavite limunove trake u malu posudu, prekrijte vrućom vodom, dodajte polovicu šećera u prahu i neka kuha 1 minutu.
  • 4. Potom osušite koricu i stavite na papir za pečenje. Ostatak šećera pospite po korici. Ostavite da se dobro osuši, po mogućnosti preko noći kako bi postala hrskava.
  • 5. Iscijedite sok iz oguljenog limuna, stavite ga sa strane za glazuru.
  • 6. Preostala dva limuna (1 veći ili 2 manja) stavite u malu posudu, prekrijte vodom i stavite na kuhanje. Kada voda proključa, neka kuha još 20 minuta do kada bi plod trebao omekšati. Izvadite ga, osušite i prepolovite. Uklonite koštice ako ih ima.
  • 7. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  • 8. Skuhani limun (bez guljenja) stavite u blender i usitnite ga. .
  • 9. Preostale nabrojane sastojke za tortu stavite u zdjelu gdje ćete ih mikserom sljubiti u kompaktnu masu.
  • 10. U masu dodajte pola kuhane limunove pulpe koju ste napravili. Druga polovica treba za kasnije.
  • 11. Smjesu za tortu podijelite na dva dijela, usipajte u dva kalupa za tortu i pecite 30-ak minuta dok ne postanu lijepe, zlatnožute boje i počne se odvajati od ruba kalupa.
  • 12. Izvadite biskvit, ostavite da se hladi 5 minuta, izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade u cijelosti.
  • 13. Za kremu od limuna, miksajte šećer u prahu i maslac dok ne dobijete kremu. Dodajte mascarpone, ponovno homogenizirajte masu i na kraju dodajte drugu polovicu limunove pulpe. Ponovno dobro promiješati.
  • 14. Oba biskvita prepolovite (4 sloja torte) i stavite nadjev.
  • 15. Miješajte šećer u prahu s 1-2 čajne žličice limuna (onog koji nam je ostao nakon što mu je iskorištena korica) dok se ne dobije gusta, ljepljiva, kremasta masa.
  • 16. Zalijte smjesu preko vrha torte dopuštajući da se krema slijeva postrance torte u svim smjerovima.
  • 17. Po vrhu ukrasite kandiranom limunovom koricom.

Povezani recepti

Vidi sve