Kolač s jagodama i kremom od limuna
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- 4 velika jaja
- 225g samodizajućeg brašna
- 225g sitnog šećera
- 225g maslaca ili margarina butter, mekan i narezan, plus dodatno za mašćenje
- 1 limun, samo sitno naribani zest
- 1 žličicu praška za pecivo
- 500g jagoda, izdubljenih (ostavite 3 netaknute)
- 450ml slatkog vrhnja, istučenog
- 6 žlica kreme od limuna
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 180C/160C Vent./Plin
- 2. Obložite dva kalupa promjera 20cm s diskovima od papira za pečenje i dobro namastite.
- 3. U zdjelu stavite jaja, brašno, šećer, maslac, zest limuna i prašak za pecivo, te tucite dok ne postane glatko i sjedinjeno.
- 4. Smjesu podijelite na dva kalupa i poravnajte vrh.
- 5. Pecite otprilike 25 minuta ili dok se kolač ne digne, postane zlaćan i odmakne se od ruba kalupa.
- 6. Ostavite sa strane da se hladi 15 minuta u kalupima. Izvadite iz kalupa i prebacite na mrežu za hlađenje, dozvolite da se potpuno ohlade.
- 7. Narežite tri ili četiri cijele jagode na pola i ostavite sa strane za dekoraciju. Narežite preostale jagode.
- 8. Oba biskvita prerežite horizontalno na pola i jedan sloj stavite na stalak za tortu.
- 9. Premažite s četvrtinom tučenog vrhnja, zatim s dvije žlice kreme od limuna, te trećinom narezanih jagoda.
- 10. Nastavite redati slojeve torte.
- 11. Završite s velikom količinom kreme na vrhu posljednjeg biskvita, zatim ukrasite s jagodama koje ste ostavili sa strane.
- 12. Narežite na kriške prije posluživanja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Čašice Banoffee pite
Recepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom