Kolač s jagodama

Kolač s jagodama

Opis

Biskvit

U zdjeli stajaćeg miksera s nastavkom za miješanje istucite maslac, šećer i cimet dok ne postanu kremasti i glatki. Dodajte brašno i prašak za pecivo te miješajte dok se ne povežu. Izvadite tijesto na dasku i izmijesite ga u kuglu, a zatim prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak da se hladi 30 minuta.

Unaprijed zagrijte pećnicu na 170°C.

Kad se sasvim ohladi, izvaljajte tijesto na debljinu od 5mm te ga izrežite tako da pristaje u kalup za tortu promjera 18cm. Stavite kalup s tijestom na podstavljeni ravni lim za pečenje. Pecite na 170°C oko 12-14 minuta ili dok dobije laganu zlatnosmeđu boju.

Nadjev

Namastite kalup za tortu promjera 18cm tako da poprskate biljno ulje po njemu, a zatim ga posipate rafiniranim šećerom. Stavite pečeni okrugli biskvit unutra.
Odrežite vrhove jagoda i prerežite ih na pola. Pokušajte da budu što sličnije veličine. Postavite jagode na rub biskvita tako da prerezana strana dodiruje kalup torte te nastavite tako slagati jagode kako biste napravili kompletan rub. Sitno nasjeckajte preostale jagode i ostavite ih po strani.

Napola istucite vrhnje, šećer u prahu i vaniliju sve dok ne dobiju čvrsti oblik, ali još uvijek nije prečvrsto. Stavite listove želatine u zdjelu hladne vode. Kad želatina omekša, iscijedite višak vode i rastopite u mikrovalnoj na 10 sekunda ili nad dvostrukom zdjelom vruće vode dok ne postane vruća na dodir, ali ne i kipuća. izmiješajte nekoliko žlica smjese tučenog vrhnja i želatine pa ih umiješajte natrag u kremu.  

Žlicom nešto kreme umetnite u kalup torte te poleđinom žlice razmažite po stjenkama kalupa tako da prekrije jagode. Umiješajte nasjeckane jagode u preostalu kremu te ih stavite u sredinu kalupa torte. Izravnajte gornji dio da bude ravan pa stavite u hladnjak na 4-6 sati ili preko noći da se slegne.

Glazura

Oprezno izvadite tortu iz kalupa. Raščetvorite jagode i posložite ih na vrh torte prije posluživanje. Na kraju, posipajte šećerom u prahu.

Sastojci

Breton biskvit

  • 160g neslanog maslaca
  • 75g rafiniranog šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 190g običnog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo

Za glazuru

  • 250g svježih jagoda
  • Šećer u prahu za posipanje

 

Nadjev s kremom i jagodama

  • 250g svježih jagoda
  • 2.5 listića ili 5g listića zlatne želatine
  • 400ml tekućeg vrhnja
  • 55g šećera u prahu
  • 1 žilica paste od vanilije
  • Biljno ulje za podmazivanje
  • Rafinirani šećer za posipanje

Povezani recepti