Kolač s jagodama
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- Breton biskvit
- 160g neslanog maslaca
- 75g rafiniranog šećera
- 1 žličica cimeta
- 190g običnog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- Za glazuru
- 250g svježih jagoda
- Šećer u prahu za posipanje
- Nadjev s kremom i jagodama
- 250g svježih jagoda
- 2.5 listića ili 5g listića zlatne želatine
- 400ml tekućeg vrhnja
- 55g šećera u prahu
- 1 žilica paste od vanilije
- Biljno ulje za podmazivanje
- Rafinirani šećer za posipanje
Priprema
- Biskvit
- 1. U zdjeli stajaćeg miksera s nastavkom za miješanje istucite maslac, šećer i cimet dok ne postanu kremasti i glatki.
- 2. Dodajte brašno i prašak za pecivo te miješajte dok se ne povežu.
- 3. Izvadite tijesto na dasku i izmijesite ga u kuglu, a zatim prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak da se hladi 30 minuta.
- 4. Unaprijed zagrijte pećnicu na 170°C.
- 5. Kad se sasvim ohladi, izvaljajte tijesto na debljinu od 5mm te ga izrežite tako da pristaje u kalup za tortu promjera 18cm.
- 6. Stavite kalup s tijestom na podstavljeni ravni lim za pečenje.
- 7. Pecite na 170°C oko 12-14 minuta ili dok dobije laganu zlatnosmeđu boju.
- Nadjev
- 1. Namastite kalup za tortu promjera 18cm tako da poprskate biljno ulje po njemu, a zatim ga posipate rafiniranim šećerom.
- 2. Stavite pečeni okrugli biskvit unutra.
- 3. Odrežite vrhove jagoda i prerežite ih na pola.
- 4. Pokušajte da budu što sličnije veličine.
- 5. Postavite jagode na rub biskvita tako da prerezana strana dodiruje kalup torte te nastavite tako slagati jagode kako biste napravili kompletan rub.
- 6. Sitno nasjeckajte preostale jagode i ostavite ih po strani.
- 7. Napola istucite vrhnje, šećer u prahu i vaniliju sve dok ne dobiju čvrsti oblik, ali još uvijek nije prečvrsto.
- 8. Stavite listove želatine u zdjelu hladne vode.
- 9. Kad želatina omekša, iscijedite višak vode i rastopite u mikrovalnoj na 10 sekunda ili nad dvostrukom zdjelom vruće vode dok ne postane vruća na dodir, ali ne i kipuća.
- 10. Izmiješajte nekoliko žlica smjese tučenog vrhnja i želatine pa ih umiješajte natrag u kremu.
- 11. Žlicom nešto kreme umetnite u kalup torte te poleđinom žlice razmažite po stjenkama kalupa tako da prekrije jagode.
- 12. Umiješajte nasjeckane jagode u preostalu kremu te ih stavite u sredinu kalupa torte.
- 13. Izravnajte gornji dio da bude ravan pa stavite u hladnjak na 4-6 sati ili preko noći da se slegne.
- 14. Oprezno izvadite tortu iz kalupa.
- 15. Raščetvorite jagode i posložite ih na vrh torte prije posluživanje.
- 16. Na kraju, posipajte šećerom u prahu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Čašice Banoffee pite
Recepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom