Kolač s glazurom od karamele i pistacija
Recept iz: Lora i Stoyan
Lora i Stoyan donose vam odlične recepte savršene za svaku kuhinju. Recepti ovog dua poznati su po svojim jedinstvenim okusima koje kombiniraju klasičnim namirnicama.
Sastojci
- 220 g maslaca (mekanog)
- 200 g šećera
- 4 jaja (sobne temperature)
- 150 g jogurta
- 130 g brašna
- 50 g kakaa
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 vrećica vanili šećera
- Za čokoladnu karamelu:
- 100 g šećera
- 170 ml vrhnja za šlag (35%)
- 90 g tamne čokolade (80%)
- 20 g maslaca
- 1 prstohvat soli
- 50 g oguljenih, sirovih pistacija
Priprema
- Za pripremu kolača, u zdjeli miksajte maslac i šećer uz pomoć električnog miksera. Dodajte jaja, jedno po jedno. Zatim dodajte jogurt.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte kakao, prašak za pecivo i vanili šećer.
- Suhe sastojke dodajte u smjesu s jajima. Lopaticom sve promiješajte.
- Kalup za kolač obložite s dva papira za pečenje, obilno premažite s maslacem. U kalup ulijte tijesto i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, otprilike 50 minuta. Pečeni kolač izvadite iz kalupa i stavite na mrežicu za hlađenje, te ostavite da se u potpunosti ohladi.
- Kako biste napravili glazuru, šećer zagrijte u loncu bez miješanja. Kada se karamelizirao, ulijte vrhnje i ostavite iznad vatre dok se šećer ne rastopi.
- Maknite s vatre. Dodajte maslac, prstohvat soli i narezanu čokoladu.
- Čokoladnu karamelu prelijte po kolaču, ostavite da se malo ohladi i pospite sjeckanim orasima.
- Savjet: Preporučujemo da prije korištenja prosijete kakao i brašno.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća
Recepti Donal Skehan
Kolači s kayom od kokosa