Kolač s čokoladom i orasima u tavi

Kolač s čokoladom i orasima u tavi

Opis

Način pripreme:

1. U keramičku tavicu ulijte vodu i ulje i ostavite smjesu da proključa. Dodajte maslac i lagano miješajte dok se ne rastopi.

2. U posudi promiješajte brašno s kakaom, praškom za pecivo i šećerom te promiješajte.

3. Uklonite tavicu s vatre i dodajte mlijeko. Zatim dodajte suhe sastojke i jaje i polako miješajte dok smjesa ne postane glatka. Tavu stavite u prethodno ugrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 30 minuta.

4. U drugu tavicu stavite orahe i ispecite ih na 180 stupnjeva 10 minuta, može istodobno s kolačem.

5. Za preljev od čokolade rastopite maslac u loncu i dodajte kakao i mlijeko i promiješajte. Zatim postupno dodajte šećer u prahu i miješajte pjenjačom dok ne nastaje glatka smjesa. Na kraju dodajte narezane orahe i promiješajte.

 6. Izlijte čokoladni preljev po ispečenom i ohlađenom kolaču. Gore stavite nekoliko oraha. Kolač poslužite u tavi.

7. Za umak od kiselog mlijeka pomiješajte mlijeko s džemom od borovnica i naribanom limunovom korom. Promiješajte. Poslužite kao prilog kolaču.

Sastojci

Za kolač

  • 120 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 130 g šećera
  • 2 žlice kakaa
  • 60 g maslaca
  • 60 ml ulja
  • 120 ml vode
  • 60 ml kefira
  • 1 jaje

Za čokoladni preljev

  • 100 g pekan oraha ili oraha
  • 120 g maslaca
  • 60 ml svježeg mlijeka
  • 4 žlice kakaa
  • 400 g šećera u prahu

Za umak

  • 4 žlice kiselog mlijeka
  • 2 žlice džema od borovnica
  • 1 limun
  • naribana kora

Povezani recepti