Opis

  1. Pećnicu zagrijte na 180C/Plin 4. Papirom za pečenje obložite kalup za kolače promjera 24cm.
  2. U zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i đumbir.
  3. U loncu iznad slabe vatre zagrijte zlatni sirup, med i maslac, dok se maslac i šećer ne rastope. Umiješajte muscovardo šećer. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
  4. Šljive prepolovite ili ih narežite na četvrtine ako su jako velike, uklonite koštice.
  5. U zdjeli razbijte jaja, ulijte mlijeko i izmiješajte da se sve sjedini.
  6. Smjesu sa zlatnim sirupom u brašno i izmiješajte s velikom metalnom žlicom. Ulijte jaja i mlijeko, te nastavite miješati dok ne dobijete rijetku smjesu bez tragova brašna.
  7. Smjesu ulijte i obloženi kalup za kolače, po smjesi rasporedite šljive i pecite 30-35 minuta.
  8. Sada napravite nadjev; šljive prepolovite i izvadite im koštice, te ih stavite u istu tavu u kojoj ste kuhali sirup i med. Dodajte šećer, maslac i sirup iz teglice s kristaliziranim đumbirom. Poklopite i ostavite da se krčka.
  9. Kolač poslužite s velikodušnom količinom kuhanih šljiva i žlicom tučenog slatkog vrhnja.

Sastojci

  • 250g običnog brašna
  • 1 puna žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 puna žličica mljevenog đumbira
  • 200g zlatnog sirupa
  • 2 velike žlice gustog meda
  • 125g maslaca
  • 125g svijetlog muscovado šećera
  • 350g šljiva
  • 2 velika jaja
  • 240ml mlijeka
  • Za začinjeni nadjev od šljiva
  • 5 šljiva
  • 1 žličica svijetlog muscovado šećera
  • 1 žličica maslaca
  • 1 žličica sirupa iz teglice konzerviranog đumbira
  • slatko vrhnje, za posluživanje

Povezani recepti