Kolač od pandana
Recept iz: Donal Skehan
Donal Skehan obišao je azijske zemlje kako bi vam donio najbolje recepte tog područja!
Sastojci
- 6 jaja, razdvojenih na bjelanjke i žumanjke
- ½ žličice praška za pecivo vinski kamen
- 175 g kristalnog šećera
- 1 žličica ekstrakta pandana
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 100 ml punomasnog kokosovog mlijeka
- 50 ml biljnog ulja
- 125 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- sprej za odvajanje kolača od kalupa (ili neki drugi sprej za pečenje)
- Za glazuru od limete
- 1 limeta, korica i sok
- 100 g šećera u prahu, prosijanog
- malo vode
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 175 °C. U velikoj čistoj zdjeli ručnim mikserom pjenasto umutite bjelanjke i vinski kamen. Nastavite ih miksati dok ne postanu neprozirni pa u ravnomjernom mlazu usipajte 100 g šećera. Nastavite ih miksati dok ne dobijete čvrst snijeg, pa ga odložite sa strane.
- 2. U drugoj zdjeli istim mikserom (nije potrebno prati metlice) miješajte žumanjke i preostalih 75 g šećera dok ne posvijetle. Miksajte ih nekoliko minuta, dok ne dobijete pjenastu smjesu.
- 3. Žumanjcima dodajte ekstrakt pandana, ekstrakt vanilije, kokosovo mlijeko i biljno ulje. Dobro ih sjedinite mikserom.
- 4. U smjesu žutanjaka prosijajte brašno i dobro ga sjedinite mikserom. Unutra najprije dobro umiješajte žlicu snijega od bjelanjaka. U smjesu žumanjaka zatim lagano umiješajte ostatak snijega.
- 5. Kalup za kuglof obložite tankim slojem spreja za odvajanje kolača pa u kalup ulijte smjesu za biskvit. Biskvit pecite 35 minuta.
- 6. Kolač izvadite iz pećnice, a prije nego ga izvadite iz kalupa i prelijete glazurom pričekajte da se potpuno ohladi.
- 7. Za glazuru pomiješajte sok limete, šećer u prahu i vodu. Nježno i ravnomjerno prelijte ohlađen kolač, tako da se glazura cijedi niz stranice. Po vrhu kolača na kraju naribajte malo korice limete.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća
Recepti Donal Skehan
Kolači s kayom od kokosa
Recepti Nico Reynolds
Čokoladni brownieji i jagode na žaru
Recepti Nadiya Hussain
Naopaki cheesecake
Recepti Lora i Stoyan
Cheesecake s limetom i bijelom čokoladom
Recepti Lora i Stoyan
Kolač s nevidljivim jabukama i karameliziranim orasima