Kolač od lješnjaka i karamel kreme

Priprema

Karamel:
  1. Narežite 1 mahunu vanilije na pola, stavite je u posudu s 120 g vrhnja za kuhanje i 60 g kondenziranog mlijeka. Pustite da proključa.
  2. Karamelizirajte 140 g šećera.
  3. Dodajte smjesu u karamel. Dodajte 2 g cvijeta soli. Neprestano miješajte dok ne proključa. Izvadite mahunu.
  4. Prelijte karamel po 160 g maslaca bez soli.
  5. Promiješajte štapnim mikserom, prekrijte prianjajućom folijom i stavite u hladnjak.
Ušećereni lješnjaci:
  1. Na vatru stavite posudu s 25 g šećera i 25 ml vode.
  2. Kad se šećer otopi, dodajte 100 g prženih lješnjaka. Neprestano miješajte.
  3. Ostavite lješnjake da se hlade na pladnju za pečenje (njega ste prekrili papirom za pečenje).
Kolač:
  1. U staklenu posudu stavite 120 g lješnjakovog brašna, 30 g brašna i 75 g šećera.
  2. Pomiješajte 1 jaje i 2 žumanjka.
  3. Izdvojite malo smjese i pomiješajte je s 55 g maslaca bez soli. Ponovno vratite u smjesu.
  4. Istucite 2 bjelanjka u mikseru i polako dodajte 60 g šećera.
  5. Dobivenu meringu pažljivo dodajte u prethodnu smjesu.
  6. Ulijte u okrugli kalup promjera 16 cm. Stavite u pećnicu na 160°i pecite 35 minuta.
  7. Ostavite da se ohladi. Ukrasite kolač karamelom i lješnjacima.

Sastojci

  • Karamel krema:
  • 140 g šećera
  • 120 g vrhnja za kuhanje (35% mliječne masti)
  • 60 g kondenziranog mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • 160 g neslanog maslaca
  • 2 g cvijeta soli
  • Ušećereni lješnjaci:
  • 100 g prženih lješnjaka
  • 25 g šećera
  • 25 ml vode
  • Kolač od lješnjaka:
  • 1 jaje (veličina L)
  • 2 žumanjka (veličina L)
  • 75 g šećera
  • 120 g lješnjakovog brašna
  • 30 g brašna
  • 55 g otopljenog neslanog maslaca
  • 2 bjelanjka
  • 60 g šećera

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve