Kolač od griza i naranče
Sastojci
- 4 jaja
- 160 ml ulja
- 3 naranče
- 1 limun
- 120 g šećera
- 200 g griza
- 100 g brašna za dizana tijesta
- 1 žličica začina ras-el-hanout
- 0.5 žličice svježe mljevenog korijandra
- tahini za premazivanje kalupa
- bademi za dekoraciju
- Za sirup
- 300 g šećera
- 300 ml vode
- 2 žlice naranča kora
- 1 zvijezda anisa
Priprema
- 1. Naribajte koricu jedne naranče i jednog limuna te ih dodajte u zdjelu sa šećerom, grizom, brašnom za dizana tijesta, korijandrom i začinom ras-el-hanout.
- 2.Ogulite preostale dvije naranče tako da uklonite što je više moguće bijele korice te ih stavite u zdjelu da biste poslije napravili sirup.
- 3. U posebnoj posudi pomiješajte jaja, ulje te sok jedne i pol naranče i pola limuna.
- 4. Spojite mokre i suhe sastojke te dobro promiješajte.
- 5. Mali četvrtasti kalup za pečenje premažite tahinijem, dno i strane, prije nego što ulijete smjesu.
- 6. Potom ga stavite u pećnicu na 170 stupnjeva. Pecite 15 do 20 minuta.
- 7. Da biste napravili sirup, prokuhajte šećer, vodu, med, narančinu koru i anis. Potom smanjite temperaturu i pustite da lagano vrije dvije minute. Maknite s vatre. Pustite da odstoji.
- 8. Na torti nožem napravite dijagonalne linije da biste dobili rombove. U svaki romb stavite badem i vratite u pećnicu na dodatnih 10 minuta.
- 9.Kad je gotovo, izbušite po vrhu i ulijte sirup (prvo uklonite začine). Poslužite toplo ili hladno.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća