Kolač od griza i naranče

Kolač od griza i naranče

Opis

  1. Naribajte koricu jedne naranče i jednog limuna te ih dodajte u zdjelu sa šećerom, grizom, brašnom za dizana tijesta, korijandrom i začinom ras-el-hanout.
  2. Ogulite preostale dvije naranče tako da uklonite što je više moguće bijele korice te ih stavite u zdjelu da biste poslije napravili sirup.
  3. U posebnoj posudi pomiješajte jaja, ulje te sok jedne i pol naranče i pola limuna.
  4. Spojite mokre i suhe sastojke te dobro promiješajte.
  5. Mali četvrtasti kalup za pečenje premažite tahinijem, dno i strane, prije nego što ulijete smjesu.
  6. Potom ga stavite u pećnicu na 170 stupnjeva. Pecite 15 do 20 minuta.
  7. Da biste napravili sirup, prokuhajte šećer, vodu, med, narančinu koru i anis. Potom smanjite temperaturu i pustite da lagano vrije dvije minute. Maknite s vatre. Pustite da odstoji.
  8. Na torti nožem napravite dijagonalne linije da biste dobili rombove. U svaki romb stavite badem i vratite u pećnicu na dodatnih 10 minuta.
  9. Kad je gotovo, izbušite po vrhu i ulijte sirup (prvo uklonite začine). Poslužite toplo ili hladno. 

Sastojci

Sastojci

  • 4 jaja
  • 160 ml ulja
  • 3 naranče
  • 1 limun
  • 120 g šećera
  • 200 g griza
  • 100 g brašna za dizana tijesta
  • 1 žličica začina ras-el-hanout
  • 0.5 žličice svježe mljevenog korijandra
  • tahini za premazivanje kalupa
  • bademi za dekoraciju

Za sirup

  • 300 g šećera
  • 300 ml vode
  • 2 žlice naranča
  • kora
  • 1 zvijezda anisa