Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 225 g svježeg đumbira
  • 700 ml vode
  • 300 g kristalnog šećera
  • 15 g neslanog maslaca (A)
  • ½ žlice glatkog brašna
  • 220 g neslanog maslaca, omekšanog (B)
  • 200 g šećera muscovado
  • 50 g melase šećerne trske
  • 150 g zlatnog sirupa
  • 2 jaja, blago umućena
  • 300 ml punomasnog mlijeka
  • ploške đumbira iz sirupa, vidi iznad (ili 220 g ploški kupovnog đumbira u sirupu)
  • 50 ml sirupa od đumbira, vidi iznad (ili 50 ml sirupa kupovnog đumbira u sirupu)
  • 365 g samodizajućeg brašna
  • 1 žličica morske soli
  • 3 žličice mljevenog đumbira
  • ½ žličice mljevenog cimeta
  • ½ žličice sode bikarbone
  • 800 g visokokvalitetne bijele čokolade, 28 % kakovog maslaca
  • 300 g visokokvalitetne tamne čokolade, koverture s 54 % kakaovog maslaca
  • 80 ml ulja od sjemenki grožđa (A)
  • 40 ml ulja od sjemenki grožđa (B)

Priprema

  • 1. Đumbir ogulite i narežite na kockice debljine otprilike 3 mm.
  • 2. Vodu i đumbir otprilike 2 i pol sata lagano krčkajte u srednje velikom poklopljenom loncu, dok đumbir ne omekša.
  • 3. Đumbir ocijedite iznad zdjele u kojoj ćete sačuvati tekućinu.
  • 4. U lonac ulijte 300 ml vode u kojoj ste kuhali đumbir. Ako je tijekom kuhanja isparilo previše tekućine, dolijte još vode da nadoknadite razliku.
  • 5. U lonac dodajte šećer. Zakuhajte ga i kuhajte dok ga posve ne otopite.
  • 6. Dodajte đumbir i još ih 5 minuta krčkajte.
  • 7. Lonac sklonite sa štednjaka i sadržaj ohladite na sobnoj temperaturi.
  • 8. Ohlađen đumbir u sirupu premjestite u hermetički zatvorenu posudu i dok vam ne zatreba čuvajte u hladnjaku.
  • 9. Pećnicu s kruženjem zraka zagrijte na 160 ˚C.
  • 10. U manjem loncu otopite maslac (A). Otopljenim maslacem premažite unutarnju površinu kalupa za kuglof promjera 220 mm i visine 100 mm. Dok okrećete kalup, pobrašnite i unutrašnjost posve obložite glatkim brašnom. Istresite višak brašna, pa kalup odložite dok vam ne zatreba.
  • 11. U čistom loncu na umjerenoj vatri zagrijevajte maslac (B), šećer, melasu i zlatni sirup. Miješanjem otopite i sjedinite sve sastojke. Smjesu premjestite u zdjelu i ostavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi.
  • 12. Dodajte umućena jaja i mlijeko, pa ih sjedinite miješanjem.
  • 13. Lagano umiješajte kockice đumbira, sirup od đumbira, samodizajuće brašno, sol, mljeveni đumbir, mljeveni cimet i sodu bikarbonu.
  • 14. Tijesto izlijte u pripremljen kalup za kuglof i 40-45 minuta pecite u prethodno zagrijanoj pećnici. Kolač ubodite čačkalicom da provjerite je li pečen: gotov je kad za čačkalicu više ne prianja tijesto.
  • 15. Prije vađenja iz kalupa, pustite da kolač 10 minuta odstoji na sobnoj temperaturi. Kolač premjestite na rešetku za hlađenje i ostavite da se potpuno ohladi.
  • 16. Hladan kolač omotajte prianjajućom folijom i 3 sata ili preko noći hladite u hladnjaku.
  • 17. Bijelu i tamnu čokoladu isipajte u zasebne lonce i zagrijavajte na postavci 4 indukcijske ploče za kuhanje. Neprestano ih miješajte dok ne otopite polovicu čokolade u svakom loncu.
  • 18. Čokolade premjestite u zasebne plastične posude otporne na toplinu i snažnim miješanjem posve otopite preostale polovice čokolade.
  • 19. U bijelu (A) i tamnu čokoladu ulijte ulje od sjemenki grožđa (B), pa ulje sjedinite miješanjem.
  • 20. Čokoladne smjese naizmjenično izlijevajte u vrč, tako da stvorite bijele i tamne slojeve.
  • 21. Rešetku za hlađenje postavite na pleh s višim stranicama, gore premjestite ohlađen kolač i prelijte ga glazurom.
  • 22. Prije nego se čokolada stvrdne, oštrim nožem odrežite višak glazure s donjeg ruba kolača.
  • 23. Kolač premjestite na pladanj i prije posluživanja još 2 sata hladite u hladnjaku.

Povezani recepti

Vidi sve