Kolač od đumbira s čokoladnom glazurom
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 225 g svježeg đumbira
- 700 ml vode
- 300 g kristalnog šećera
- 15 g neslanog maslaca (A)
- ½ žlice glatkog brašna
- 220 g neslanog maslaca, omekšanog (B)
- 200 g šećera muscovado
- 50 g melase šećerne trske
- 150 g zlatnog sirupa
- 2 jaja, blago umućena
- 300 ml punomasnog mlijeka
- ploške đumbira iz sirupa, vidi iznad (ili 220 g ploški kupovnog đumbira u sirupu)
- 50 ml sirupa od đumbira, vidi iznad (ili 50 ml sirupa kupovnog đumbira u sirupu)
- 365 g samodizajućeg brašna
- 1 žličica morske soli
- 3 žličice mljevenog đumbira
- ½ žličice mljevenog cimeta
- ½ žličice sode bikarbone
- 800 g visokokvalitetne bijele čokolade, 28 % kakovog maslaca
- 300 g visokokvalitetne tamne čokolade, koverture s 54 % kakaovog maslaca
- 80 ml ulja od sjemenki grožđa (A)
- 40 ml ulja od sjemenki grožđa (B)
Priprema
- 1. Đumbir ogulite i narežite na kockice debljine otprilike 3 mm.
- 2. Vodu i đumbir otprilike 2 i pol sata lagano krčkajte u srednje velikom poklopljenom loncu, dok đumbir ne omekša.
- 3. Đumbir ocijedite iznad zdjele u kojoj ćete sačuvati tekućinu.
- 4. U lonac ulijte 300 ml vode u kojoj ste kuhali đumbir. Ako je tijekom kuhanja isparilo previše tekućine, dolijte još vode da nadoknadite razliku.
- 5. U lonac dodajte šećer. Zakuhajte ga i kuhajte dok ga posve ne otopite.
- 6. Dodajte đumbir i još ih 5 minuta krčkajte.
- 7. Lonac sklonite sa štednjaka i sadržaj ohladite na sobnoj temperaturi.
- 8. Ohlađen đumbir u sirupu premjestite u hermetički zatvorenu posudu i dok vam ne zatreba čuvajte u hladnjaku.
- 9. Pećnicu s kruženjem zraka zagrijte na 160 ˚C.
- 10. U manjem loncu otopite maslac (A). Otopljenim maslacem premažite unutarnju površinu kalupa za kuglof promjera 220 mm i visine 100 mm. Dok okrećete kalup, pobrašnite i unutrašnjost posve obložite glatkim brašnom. Istresite višak brašna, pa kalup odložite dok vam ne zatreba.
- 11. U čistom loncu na umjerenoj vatri zagrijevajte maslac (B), šećer, melasu i zlatni sirup. Miješanjem otopite i sjedinite sve sastojke. Smjesu premjestite u zdjelu i ostavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi.
- 12. Dodajte umućena jaja i mlijeko, pa ih sjedinite miješanjem.
- 13. Lagano umiješajte kockice đumbira, sirup od đumbira, samodizajuće brašno, sol, mljeveni đumbir, mljeveni cimet i sodu bikarbonu.
- 14. Tijesto izlijte u pripremljen kalup za kuglof i 40-45 minuta pecite u prethodno zagrijanoj pećnici. Kolač ubodite čačkalicom da provjerite je li pečen: gotov je kad za čačkalicu više ne prianja tijesto.
- 15. Prije vađenja iz kalupa, pustite da kolač 10 minuta odstoji na sobnoj temperaturi. Kolač premjestite na rešetku za hlađenje i ostavite da se potpuno ohladi.
- 16. Hladan kolač omotajte prianjajućom folijom i 3 sata ili preko noći hladite u hladnjaku.
- 17. Bijelu i tamnu čokoladu isipajte u zasebne lonce i zagrijavajte na postavci 4 indukcijske ploče za kuhanje. Neprestano ih miješajte dok ne otopite polovicu čokolade u svakom loncu.
- 18. Čokolade premjestite u zasebne plastične posude otporne na toplinu i snažnim miješanjem posve otopite preostale polovice čokolade.
- 19. U bijelu (A) i tamnu čokoladu ulijte ulje od sjemenki grožđa (B), pa ulje sjedinite miješanjem.
- 20. Čokoladne smjese naizmjenično izlijevajte u vrč, tako da stvorite bijele i tamne slojeve.
- 21. Rešetku za hlađenje postavite na pleh s višim stranicama, gore premjestite ohlađen kolač i prelijte ga glazurom.
- 22. Prije nego se čokolada stvrdne, oštrim nožem odrežite višak glazure s donjeg ruba kolača.
- 23. Kolač premjestite na pladanj i prije posluživanja još 2 sata hladite u hladnjaku.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća