Kolač od četiri vrste mlijeka sa šljivama i marelicama
Recept iz: Pati Jinich
Pati Jinich rođena je i odrasla u Meksiku. Dolazi iz obitelji kuhara pa se može reći da joj je strast prema kuhinji usađena od rođenja.
Prvo istraživanje meksičke kuhinje, iz rodnog grada Mexico Cityja, započela je kada su se ona i suprug preselili u Dallas, Teksas. Ubrzo je podijelila svoje znanje meksičke kuhinje s prijateljima i susjedima koji su bili impresionirani. Dvije godine kasnije, preselila se sa suprugom i njihovim prvorođenim sinom u Washington, DC, gdje je nastavila akademsko obrazovanje te stekla magisterij na sveučilištu u Georgetownu, ali nikad nije zaboravila na kulinarstvo, stoga je nedugo kasnije upisala poznatu akademiju " L'Academie de Cuisine" u Marylandu.
2007. godine pokrenula je "Mexican Table", kulinarski program koji se sastojao od niza emisija,u kojem je uživo kuhala, te večernjih degustacija, sve s ciljem popularizacije meksičke kuhinje. Program kombinira vješto kuhanje s njezinim poznavanjem povijesti zemlje i regija. Svaka emisija istražuje jednu temu - na primjer, jela iz Meksičke revolucije, povijesni jelovnik ili hranu iz kolonijalnog Meksika.
Sastojci
- 8 jaja, odvojite žutanjke od bjelanjaka
- 125ml biljnog ulja
- 60ml punomasnog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 275g brašna, dodatno za brašnjenje kalupa
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/8 žličice soli
- 200g šećera
- 1 konzerva zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 1 konzerva kondenziranog mlijeka
- 200g mliječne karamele
- 6 šljiva, ukloniti košticu i tanko narezati (otprilike 240g)
- 6 marelica, ukloniti košticu i tanko narezati (otprilike 240g)
- 500ml vrhnja za šlag
- 25g šećera u prahu
- Maslac, za mašćenje kalupa
Priprema
- 1. Rešetku u pećnici postavite na sredinu i zagrijte na 175°C. Dva kalupa namastite s maslacem i brašnom. U velikoj zdjeli, miksajte žutanjke dok ne postanu kremasti, gusti i intenzivne žute boje. Dodajte ulje, 60ml mlijeka, vaniliju i nastavite miksati dok se sve ne sjedini. U drugoj zdjeli, spojite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- 2. U drugoj velikoj zdjeli, s ručnim mikserom ili pjenjačom, istucite bjelanjke dok se ne formiraju meki vrhovi, dodajte šećer i nastavite miksati dok se ne stvore čvrsti vrhovi. 3.Naizmjenice, s gumenom lopaticom, nježno promiješajte smjesu s brašnom i istučenim bjelanjcima u smjesu žutanjaka, dok se sve ne sjedini. Smjesu podijelite između dva pripremljena kalupa.
- 4. Pecite 22 do 24 minute sve dok čačkalica ne izađe vlažna, ali ne mokra. Izvadite kolače iz kalupa i pustite da se ohlade.
- 5. U međuvremenu, u zdjeli napravite smjesu od mlijeka tako da spojite zaslađeno kondenzirano mlijeko, mlijeko u prahu i preostalo punomasno mlijeko. Dobro promiješajte uz pomoć pjenjače.
- 6. Kada se kolači ohlade do sobne temperature, napravite više rupa u oba kolača uz pomoć čačkalice ili vilice. Pola mliječne smjese prelijte preko jednog kolača. Ostavite barem 10 minuta da se kolač natapa.
- 7. Po mokrom kolaču pospite mliječnu karamelu i rasporedite narezane šljive i marelice. Na vrh stavite drugi kolač. Njega prelijte s smjesom od mlijeka i dozvolite da kolač sve upije. 8. Prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak do serviranja.
- 9. Kada ste spremni za posluživanje, istucite tučeno vrhnje s šećerom u prahu dok se ne formiraju meki vrhovi. Tučeno vrhnje rasporedite po vrhu kolača i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća
Recepti Donal Skehan
Kolači s kayom od kokosa