Kolač s kiselim mlijekom

Božana Katsarova pobjednica je treće sezone bugarskog Masterchefa. Hranu doživljava kao umjetnost i način izražavanja, a u svojoj kulinarskoj emisiji Nova balkanska kuhinja s Božanom gledateljima predstavlja svoju viziju balkanskih specijaliteta.

Sastojci

  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g jogurta
  • 100 ml ulja
  • 350 g brašna s praškom za pecivo
  • prstohvat soli
  • 30 g sirovih oguljenih pistacija
  • 5 orašida u čokoladi
  • 250 g datulja
  • 200 ml vode
  • 100 g smeđeg šećera
  • 50 ml slatkog vrhnja
  • prstohvat sode bikarbone
  • 200 g šećera
  • 200 g glukoze
  • 100 g smjese od sirovih orašida
  • 10 g maslaca
  • 1 žličica sode bikarbone
  • prstohvat soli

Priprema

  • 1. Odvojite bjelanjke i žumanjke u dvije veće posude. Žumanjcima dodajte 110 g šećera i promiješajte dok smjesa ne posvijetli. Dodajte jogurt i ulje i miješajte do homogenosti. Na kraju dodajte brašno i prstohvat soli. Miješajte do homogenosti.
  • 2. Započnite tući bjelanjke mikserom. U hodu dodajte preostalih 110 g šećera, malo po malo. Tucite dok ne nastane tvrdi snijeg. Dodajte tučene bjelanjke postupno u preostalu smjesu miješajući oprezno nakon svakog dodavanja. Na kraju dodajte pistacije i čokoladne praline. Promiješajte.
  • 3. Prespite smjesu okrugli kalup za kolač s rupom, prethodno namašćen i posut brašnom. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40-50 minuta.
  • 4. Za umak datulje očišćene od koštica ubacite u lončić i zalijte vodom. Čim smjesa prokuha, dodajte smeđi šećera. Ostavite smjesu da snažno kuha nekoliko minuta. Dodajte prstohvat sode bikarbone i uklonite s vatre. Smjesu pasirajte i vratite na umjerenu vatru. Dodajte slatko vrhnje i promiješajte. Umak prelijte u slastičarsku vrećicu.
  • 5. U drugu dublju posudu naspite bijeli šećer i ugrijte na jakoj vatri. Čim temperatura dosegne 110 stupnjeva, dodajte orašide zajedno s prstohvatom soli i žličicom sode bikarbone. Čim temperatura dosegne 150 stupnjeva, uklonite s vatre i dodajte maslac. Promiješajte i smjesu izlijte u jedan sloj na papir za pečenje. Ostavite sa strane da se ohladi i stvrdne. Narežite na sitno.
  • 6. Izvadite ohlađeni kolač iz kalupa. Ostavite ga preokrenutog na rešetki. Nanesite umak po površini kolača tako da ga ostavite da se razlije. Pospite karameliziranim orašidima. Ukrasite listićima metvice

Povezani recepti

Vidi sve