Opis
Zagrijte pećnicu na 160 ⁰C, stupanj 2,5 na plinskoj pećnici.
Namastite kvadratni ili okrugli kalup promjera 20 cm rastopljenim maslacem. Potom kistom premažite s još malo maslaca.
U zdjeli pomiješajte mljevene bademe, palentu, koricu naranči i prašak za pecivo.
U drugoj zdjeli istucite maslac i šećer dok ne nastane lagana i prozračna smjesa.
U smjesu maslaca i šećera umiješajte jaja, jedno po jedno.
Nježno umiješajte suhe sastojke tek toliko da se smjesa sjedini.
Izlijte smjesu u pripremljeni kalup.
Pecite kolač u pećnici 45-50 minuta ili dok ne dobije zlaćanu boju, a kolač se počne odvajati od stijenki kalupa.
Izvadite kolač iz pećnice i pustite da se hladi nekoliko minuta.
Okrenite kolač na pladanj za posluživanje.
U manjoj posudi zagrijte sok 2 naranči kojima ste naribali koricu, smeđi sitni kristalni šećer (150 g), vodicu narančina cvijeta, štapić cimeta, cijeli muškatni oraščić, 3 mahune kardamoma i svježe listove lovora. Neka sirup zavre, a zatim smanjite vatru.
Izvadite štapić cimeta, mahune kardamoma i listove lovora.
Izbušite nekoliko rupa u kolaču.
Kistom premažite sirup po kolaču.
Ogulite preostale 2 naranče i narežite na okrugle ploške. Poslažite ih po kolaču.
Za kraj pospite nasjeckane oraščiće po kriškama naranče.
Sastojci
Za kolač
- 150 g grube palente
- 4 naranče
- 200 g smeđeg sitnog kristalnog šećera
- 200 g nezasoljenog maslaca
- omekšalog (plus dodatno otopljenog za namašćivanje)
- 150 g mljevenih badema
- 1 ½ žličica bezglutenskog praška za pecivo
- 3 jaja iz slobodnog uzgoja (velika)
Za sirup
- 1 žlica vodice narančina cvijeta
- štapić cimeta
- 150 g smeđeg sitnog kristalnog šećera
- cijeli muškatni oraščić
- nekoliko poteza ribežom
- 3 mahune kardamoma
- zdrobljene
- 2 svježa lista lovora
Za dekoriranje
- 2 naranče
- 2 žlice miješanih oraščića poput pistacija i badema
- nasjeckanih