Kolač od naranči i badema sa sirupom Panforte

Kolač od naranči i badema sa sirupom Panforte

Opis

Zagrijte pećnicu na 160 ⁰C, stupanj 2,5 na plinskoj pećnici.

Namastite kvadratni ili okrugli kalup promjera 20 cm rastopljenim maslacem. Potom kistom premažite s još malo maslaca.

U zdjeli pomiješajte mljevene bademe, palentu, koricu naranči i prašak za pecivo.

U drugoj zdjeli istucite maslac i šećer dok ne nastane lagana i prozračna smjesa.

U smjesu maslaca i šećera umiješajte jaja, jedno po jedno.

Nježno umiješajte suhe sastojke tek toliko da se smjesa sjedini.

Izlijte smjesu u pripremljeni kalup.

Pecite kolač u pećnici 45-50 minuta ili dok ne dobije zlaćanu boju, a kolač se počne odvajati od stijenki kalupa.

Izvadite kolač iz pećnice i pustite da se hladi nekoliko minuta.

Okrenite kolač na pladanj za posluživanje.

U manjoj posudi zagrijte sok 2 naranči kojima ste naribali koricu, smeđi sitni kristalni šećer (150 g), vodicu narančina cvijeta, štapić cimeta, cijeli muškatni oraščić, 3 mahune kardamoma i svježe listove lovora. Neka sirup zavre, a zatim smanjite vatru.

Izvadite štapić cimeta, mahune kardamoma i listove lovora.

Izbušite nekoliko rupa u kolaču.

Kistom premažite sirup po kolaču.

Ogulite preostale 2 naranče i narežite na okrugle ploške. Poslažite ih po kolaču.

Za kraj pospite nasjeckane oraščiće po kriškama naranče.

Sastojci

Za kolač

  • 150 g grube palente
  • 4 naranče
  • 200 g smeđeg sitnog kristalnog šećera
  • 200 g nezasoljenog maslaca
  • omekšalog (plus dodatno otopljenog za namašćivanje)
  • 150 g mljevenih badema
  • 1 ½ žličica bezglutenskog praška za pecivo
  • 3 jaja iz slobodnog uzgoja (velika)

Za sirup

  • 1 žlica vodice narančina cvijeta
  • štapić cimeta
  • 150 g smeđeg sitnog kristalnog šećera
  • cijeli muškatni oraščić
  • nekoliko poteza ribežom
  • 3 mahune kardamoma
  • zdrobljene
  • 2 svježa lista lovora

Za dekoriranje

  • 2 naranče
  • 2 žlice miješanih oraščića poput pistacija i badema
  • nasjeckanih

Povezani recepti