Kolač od mrkve
Recept iz: Nina Babić
Strast prema slastičarstvu konačno je nastavila 2015. godine te osnovala svoju slastičarnicu u francuskom stilu - Gdja Mirkov, koja je sada etablirana destinacija za ljubitelje slastičarstva. Njezina se filozofija temelji na poštivanju francuske tradicije, koriste se samo najbolji sastojci i stvaraju peciva s odvažnim okusima. Nina također održava male slastičarske radionice za profesionalce i ljubitelje slastičarstva, podučavajući klasične francuske tehnike slastičarstva.
Sastojci
- Za tijesto
- 400 g šećera
- 290 g ulja
- 3 velika jajeta
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 300 g + 1 žlica brašna
- 4 g cimeta
- 8 g praška za pecivo
- 6 g krupne soli
- 75 g suhog grožđa
- 455 g mrkve
- 90 g ananasa isjeckanog na kockice
- ananas i orasi su za dekoraciju
- maslac I brašno za premazivanje kalupa
- Za frosting
- 345 g krem sira (na sobnoj temperaturi)
- 227 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 450 g šećera u prahu
Priprema
- 1. Umutite šećer, jaja i ulje u zdjeli miksera lopatastim nastavkom i mutite sve dok tijesto ne postane svijetlo žuto. Dodajte vaniliju.
- 2. U drugoj zdjeli, prosijte zajedno brašno, prašak za pecivo, sol i cimet.
- 3. Stavite suhe sastojke u vlažne.
- 4. Stavite u tijesto ananas i izribanu mrkvu.
- 5. Uvaljajte suho grožđe u jednu žlicu brašna i dodajte u tijesto.
- 6. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Podmažite kalupe (za kremu) maslacem i pospijte ih brašnom.
- 7. Podijelite tijesto u kalupe. Pecite oko 20 minuta ili dok drveni štapić ne izađe čist. Ostavite kolač da se dobro ohladi u kalupima.
- 8. Za frosting umutite krem sir, maslac i vaniliju u zdjeli miksera sa širokim nastavkom, tek toliko da se spoje.
- 9. Dodajte šećer i mutite dok smjesa ne postane sasvim glatka.
- 10. Namažite kolače frostingom. Ukrasite sjeckanim ananasom i izmrvljenim orasima.
- Savjet:
- 1. Ako se odlučite za kolač u obliku torte, koristite dva okrugla kalupa promjera 24 cm, na dnu stavite papir za pečenje, a rubove premažite maslacem i pospijte brašnom.
- 2. Pecite 30 minuta.
- 3. Poškropite izribanu mrkvu sokom od limuna kako ne bi potamnila.
- *Pecite u pećnici bez konvekcije.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Tart od marakuje
Recepti Mary Berry
Čokoladne profiterole
Recepti Justine Schofield
Onde-onde
Recepti Nadiya Hussain
Izljevak s maslacem od kikirikija i džemom
Recepti Nadiya Hussain
Mousse od čokolade i lješnjaka
Recepti Nadiya Hussain
Trifle od chije, jogurta i granole
Recepti Nadiya Hussain
Baklava od cvijeta naranče
Recepti Ainsley Harriott
Cannoli sa svježim jagodama, bijelom čokoladom i pistacijama
Recepti Ainsley Harriott
Zeppole s kremom od ricotte i cvijeta naranče, ušećerenim narančama i bademima
Recepti Kirsten Tibballs
Sendvič od sladoleda s karamelom