Kolač od bundeve s maslinovim uljem
Recept iz: Nina Babić
Strast prema slastičarstvu se vidjela 2015. godine te osnovala svoju slastičarnicu u francuskom stilu - Gdja Mirkov, koja je sada etablirana destinacija za ljubitelje slastičarstva. Njezina se filozofija temelji na poštivanju francuske tradicije, koriste se samo najbolji sastojci i stvaraju peciva s odvažnim okusima. Nina također održava male slastičarske radionice za profesionalce i ljubitelje slastičarstva, podučavajući klasične francuske tehnike slastičarstva.
Sastojci
- 200 g brašna
- 5.3 g praška za pecivo
- 2 g sode bikarbone
- 4 g soli
- 1.1 g muskatnog oraščića (1 žličica)
- 1.8 g cimeta (1 žličica)
- 1.5 g mljevenih klinčića (1 žličica)
- 1.5 g suhog đumbira (1/2 žličice)
- 60 g maslaca
- 200 g šećera
- 260 g pirea od bundeve
- 40 g vode
- 60 g maslinovog ulja
- 2 velika jajeta (na sobnoj temperaturi)
- Maslac i brašno za podmazivanje kalupa
- Za posipanje sirove sjemenke bundeve i smeđi šećer (prije pečenja)
- Malo krupne morske soli za posipanje (prije pečenja)
Priprema
- 1. U loncu rastopite maslac.
- 2. Dobro pomiješajte brašno, đumbir, klinčić, muskatni oraščić, cimet, sol, sodu i prašak za pecivo. Stavite sa strane.
- 3. U zdjelu miksera dodajte vodu, maslinovo ulje, pire od bundeve, šećer i istopljeni maslac.
- 4. Uključiti mikser na srednje nisku brzinu, dodajte istopljeni maslac, a onda jedno po jedno jaje i miješajte dok se sve lijepo spoji.
- 5. Dodajte brašno u tri navrata: zaustavite mikser, dodajte brašno, miješajte na niskoj brzini, tek toliko da se smjesa spoji. Nikako ne smijete mutiti predugo da se tijesto ne premuti jer kolač neće narasti.
- 6. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Sipajte tijesto u podmazani maslacem i posut brašnom pravokutni kalup. Pospijte sjemenkama bundeve, smeđim šećerom i sasvim malo krupne soli.
- 7. Pecite 30 minuta ili dok drveni štapić ne izađe čist kada ga se zabode u kolač.
- *Pecite u pećnici bez konvekcije.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća