Opis

Zagrijte pećnicu na 200°C/na vrući zrak 180°C/plin 6.

Stavite šećer, sol, koricu limuna i maslac u tavu za umake i rastopite na srednjoj vatri. Ostavite po strani. Izlijte kokos na veliki lim podstavljen papirom za pečenje te stavite u pećnicu na 5 minuta ili dok ne bude dobro tostiran.  

Dobro pazite i povremeno promiješajte kokos tako da se ravnomjerno tostira. Kad je kokos spreman, izvadite ga iz pećnice i ulijte u veliku zdjelu skupa sa sjemenkama sezama i mljevenim bademima.  

Pomiješajte sve zajedno, a zatim ulijte rastopljeni maslac te opet promiješajte.  Dodajte jaja, a zatim miješajte sve zajedno dok se sve dobro ne pomiješa. Ostavite da se malo ohladi. Podložite lim za pečenje papirom za pečenje.  

od smjese oblikujte 20 malih piramida (visoke oko 4cm i promjera 5cm) te stavite na podstavljeni lim.

Stavite u pećnicu i pecite 20–25 minuta ili dok ne postane zlaćano na vrhovima i čvrsto na dodir.

Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi na rešetki dok rastapate čokoladu. Nalomite čokoladu i stavite u malu vatrostalnu zdjelu nad tavom s kipućom vodom. Pobrinite se da dno zdjele ne dodiruje vodu. Ostavite da se otopi povremeno miješajući.  

Kad se čokolada rastopila, umočite kekse u nju i na vrh svakog stavite 3-4 bobice po svom izboru.  

Savjet: Umačite u čokoladu dok su keksi još topli jer će se čokolada bolje slijevati niz njih. Bijelu čokoladu možete zamijeniti tamnom ili je sasvim izostaviti ako želite pojednostaviti stvari. Keksi mogu izdržati nekoliko dana u vakumiranoj posudi.

Sastojci

  • 100g zlatnog rafiniranog šećera
  •  ½ žličice sitne morske soli
  • korica 1 limuna
  • 120g maslaca
  • 200g dehidriranog kokosa
  • 150g sjemenki sezama
  • 50g mljevenih badema
  • 3 srednja jaja
  • 350g bijele čokolade
  • 125g brusnica ili ribizla

Povezani recepti