Kokosov rak i pladanj morskih plodova
Recept iz: Peter Kuruvita
Za umak, spojite sve sastojke u odvojene zdjele i stavite sa strane.
Stavite kokosov rak u veliku tavu sa drugim ekstraktom kokosovog mlijeka , čilijima, sokom od limete i prstohvatom soli na jaku vatru, dok mješavina ne zakipi. Pokrijte i kuhajte 9 minuta, nakon toga, pomoću izvadite raka kliješta i žlicom s rupama i stavite ga sa strane. Dodajte papigaču i pecite 12 minuta na srednjoj vatri ili dok nije gotova.
U međuvremenu stavite kopnene rakove u veliku tavu s kipućom slanom vodom na jaku vatru. Kad voda ponovno zakipi, kuhajte još 6 minuta i iscijedite.
Pecite morske puževe 4 minute na rešetki iznad otvorene vatre.
Za serviranje, razbijte kokosov rak u komade i prepolovite kliješta, nakon toga isto učinite s manjim kopnenim rakovima. Servirajte rakove, ribu i morske puževe na velikom pladnju s oba umaka sa strane i kuhanom maniokom. Možete servirati i malo temeljca u koji možete umakati manioku, ako želite.
Opaska: Za izradu drugog ekstrakta kokosovog mlijeka, razbijte kokosovog orah velikim nožem. Sačuvajte tekućinu koja će iscuriti i nakon toga sastružite bijelo kokosov meso. Uklonite smeđu membranu i naribajte bijelo meso u ručno ili u blenderu. Stavite naribano meso i kokosovu vodu u blender i miksajte sve dobro, dok se sve dobro ne spoji i meso omekša. Stavite gazu na cjedilo i stavite na zdjelu. Ulijte izmiksani kokosov orah, primite obje strane gaze i iscijedite sve iznad zdjele kako bi iscijedili što više tekućine. Ovo se zove prva ekstrakcija kokosovog mlijeka (ili kokosove kreme). Za drugu ekstrakciju ponovite postupak tako da to napravite s već izmiksanim kokosovim mesom. Koristite filtriranu vodu, ako nemate kokosovu vodu.
Sastojci
- 1 veliki zeleni kokosov rak, otprilike 1,5 kg, očišćen
- 1 litra drugog ekstrakta kokosovog mlijeka (vidi opasku)
- 6 malih zelenih čilija, grubo nasjeckanih
- Sok od 2 limete
- Sol, prema okusu
- 2 papigače ili druge grebenske ribe, otprilike 2kg svaka, očišćene i bez ljuski
- 10 malih rakova, otprilike 100g svaki
- 2kg velikih morskih puževa
- Kuhana manioka, za serviranje
- Umak od čilija i limete
- Sok od 2 limete
- 150ml morske vode ili posoljene vode
- 3 mala crvena ili zelena čilija, sitno nasjeckana
- Umak od kokosa, čilija i limete
- 150ml kokosove kreme
- Sok 1 limete
- 3 mala crvena čilija, sitno nasjeckana
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Ainsley Harriott
Kruh s češnjakom
Recepti Mary Berry
Tartovi s kozjim sirom i ljutikom