Kokoš s nadjevom od češnjaka i kestena

Kokoš s nadjevom od češnjaka i kestena

Opis

1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.

2. Prvo pripremite nadjev. Na srednjoj temperaturi zagrijte veliku tavu za prženje i dodajte dvije velike žlice maslinova ulja. Pirjajte luk 4 minute, zatim dodajte češnjak te nastavite kuhati još 1 do 2 minute dok ne omekša. Dodajte celer, zatim umiješajte pinjole i kestene, kušajte i dobro začinite. Dodajte kuhanu rižu i peršin, ponovno promiješajte, zatim kušajte te, ako je potrebno, prilagodite začine.

3. Stavite kokoš bez kosti stranom kože prema dolje na radnu površinu. Začinite iznutra. Stavite nadjev u sredinu kokoši te preklopite strane. Zavežite kokoš u pravilnim razmacima koncem za kuhanje te zatim okrenite da strana prsa gleda prema gore.

4. Poškropite maslinovim uljem vanjsku stranu kokoši te začinite maslinovim uljem. Stavite na lim za pečenje te pecite jedan sat, uz povremeno polijevanje. Zatim povećajte temperaturu pećnice na 200 °C te pecite još 15 do 20 minuta dok piletina ne bude u potpunosti kuhana, a kožica rumena i hrskava. Izvadite i pustite da odleži 15 minuta prije serviranja.

5. U međuvremenu, napravite preljev s peršinom. Sitno nasjeckajte peršin i češnjak. Pomiješajte sa senfom i octom, zatim postupno dodavajte maslinovo ulje miješajući dok se ne zgusne.

6. Poslužite nadjevenu kokoš narezanu na šnite, a odozgo dodajte preljev.

Sastojci

Sastojci

  • 1 velika kokoš iz slobodnog uzgoja
  • bez kosti
  • uklonjena krila
  • maslinovo ulje
  • za škropljenje

Za nadjev

  • maslinovo ulje
  • za prženje
  • 0.5 luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 stabljika celera
  • 50 g pinjola
  • 75 g oguljenih
  • kuhanih kestena
  • razmrvljenih na komadiće
  • 100 g kuhane
  • miješane riže
  • na primjer basmati i divlja riža
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar

Za umak od peršina

  • mala vezica peršina ravnog lista
  • 1 češanj češnjaka
  • 0.5 žlice senfa u zrnu
  • 1 žlica octa od crnog vina
  • 5 žlica maslinova ulja