Kokoš s nadjevom od češnjaka i kestena
Sastojci
- 1 velika kokoš iz slobodnog uzgoja bez kosti, uklonjena krila
- maslinovo ulje
- pola luka
- 1 češanj češnjaka
- 1 stabljika celera
- 50 g pinjola
- 75 g oguljenih kuhanih kestena razmrvljenih na komadiće
- 100 g kuhane miješane riže na primjer basmati i divlja riža
- 2 žlice sjeckanog peršina
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- mala vezica peršina ravnog lista
- 1 češanj češnjaka
- 0.5 žlice senfa u zrnu
- 1 žlica octa od crnog vina
- 5 žlica maslinova ulja
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- 2. Prvo pripremite nadjev. Na srednjoj temperaturi zagrijte veliku tavu za prženje i dodajte dvije velike žlice maslinova ulja. Pirjajte luk 4 minute, zatim dodajte češnjak te nastavite kuhati još 1 do 2 minute dok ne omekša. Dodajte celer, zatim umiješajte pinjole i kestene, kušajte i dobro začinite. Dodajte kuhanu rižu i peršin, ponovno promiješajte, zatim kušajte te, ako je potrebno, prilagodite začine.
- 3. Stavite kokoš bez kosti stranom kože prema dolje na radnu površinu. Začinite iznutra. Stavite nadjev u sredinu kokoši te preklopite strane. Zavežite kokoš u pravilnim razmacima koncem za kuhanje te zatim okrenite da strana prsa gleda prema gore.
- 4. Poškropite maslinovim uljem vanjsku stranu kokoši te začinite maslinovim uljem. Stavite na lim za pečenje te pecite jedan sat, uz povremeno polijevanje. Zatim povećajte temperaturu pećnice na 200 °C te pecite još 15 do 20 minuta dok piletina ne bude u potpunosti kuhana, a kožica rumena i hrskava. Izvadite i pustite da odleži 15 minuta prije serviranja.
- 5. U međuvremenu, napravite preljev s peršinom. Sitno nasjeckajte peršin i češnjak. Pomiješajte sa senfom i octom, zatim postupno dodavajte maslinovo ulje miješajući dok se ne zgusne.
- 6. Poslužite nadjevenu kokoš narezanu na šnite, a odozgo dodajte preljev.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Curry s piletinom i stabljikom banane
Recepti Michel Albert Roux
Salata od poširane piletine s umakom mousquetaire
Recepti Ainsley Harriott
Pita s piletinom, estragonom, porilukom i šampinjonima
Recepti Curtis Stone
Pečena piletina i grožđe s burratom i umakom od bijelog vina
Recepti Curtis Stone
Souvlaki od aromatične piletine na ražnju s pita-pogačicama i umakom tzatziki
Recepti Adam Liaw
Malezijski satay od piletine i nyonya umak od kikirikija
Recepti Adam Liaw
Saravaška laksa
Recepti Silvia Colloca
Piletina na lovački
Recepti Nico Reynolds
Karipski curry i piletina na žaru
Recepti Nico Reynolds
Nenadmašno pile na žaru u limunu i začinskom bilju