Kokoš s nadjevom od češnjaka i kestena
Sastojci
- 1 velika kokoš iz slobodnog uzgoja bez kosti, uklonjena krila
- maslinovo ulje
- pola luka
- 1 češanj češnjaka
- 1 stabljika celera
- 50 g pinjola
- 75 g oguljenih kuhanih kestena razmrvljenih na komadiće
- 100 g kuhane miješane riže na primjer basmati i divlja riža
- 2 žlice sjeckanog peršina
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- mala vezica peršina ravnog lista
- 1 češanj češnjaka
- 0.5 žlice senfa u zrnu
- 1 žlica octa od crnog vina
- 5 žlica maslinova ulja
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- 2. Prvo pripremite nadjev. Na srednjoj temperaturi zagrijte veliku tavu za prženje i dodajte dvije velike žlice maslinova ulja. Pirjajte luk 4 minute, zatim dodajte češnjak te nastavite kuhati još 1 do 2 minute dok ne omekša. Dodajte celer, zatim umiješajte pinjole i kestene, kušajte i dobro začinite. Dodajte kuhanu rižu i peršin, ponovno promiješajte, zatim kušajte te, ako je potrebno, prilagodite začine.
- 3. Stavite kokoš bez kosti stranom kože prema dolje na radnu površinu. Začinite iznutra. Stavite nadjev u sredinu kokoši te preklopite strane. Zavežite kokoš u pravilnim razmacima koncem za kuhanje te zatim okrenite da strana prsa gleda prema gore.
- 4. Poškropite maslinovim uljem vanjsku stranu kokoši te začinite maslinovim uljem. Stavite na lim za pečenje te pecite jedan sat, uz povremeno polijevanje. Zatim povećajte temperaturu pećnice na 200 °C te pecite još 15 do 20 minuta dok piletina ne bude u potpunosti kuhana, a kožica rumena i hrskava. Izvadite i pustite da odleži 15 minuta prije serviranja.
- 5. U međuvremenu, napravite preljev s peršinom. Sitno nasjeckajte peršin i češnjak. Pomiješajte sa senfom i octom, zatim postupno dodavajte maslinovo ulje miješajući dok se ne zgusne.
- 6. Poslužite nadjevenu kokoš narezanu na šnite, a odozgo dodajte preljev.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Donal Skehan
Blagdanski pileći tagine s kus-kusom
Recepti Adam Liaw
Pohana piletina u slatko-kiselom umaku
Recepti Hera Te Kurapa
Hrskava piletina s narančom
Recepti Mark Moriarty
Pita s piletinom i šampinjonima
Recepti Mark Moriarty
Piletina s juhom i rezancima
Recepti Mark Moriarty
Pileća krilca u buffalo umaku
Recepti Mark Moriarty
Piletina u umaku s maslacem
Recepti Dal od slanutka i piletine sa začinskim biljem
Recepti Luke Nguyen
Curry s piletinom i stabljikom banane
Recepti Michel Albert Roux
Salata od poširane piletine s umakom mousquetaire