Kokoš s nadjevom od češnjaka i kestena

Sastojci

  • 1 velika kokoš iz slobodnog uzgoja bez kosti, uklonjena krila
  • maslinovo ulje
  • pola luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 stabljika celera
  • 50 g pinjola
  • 75 g oguljenih kuhanih kestena razmrvljenih na komadiće
  • 100 g kuhane miješane riže na primjer basmati i divlja riža
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • mala vezica peršina ravnog lista
  • 1 češanj češnjaka
  • 0.5 žlice senfa u zrnu
  • 1 žlica octa od crnog vina
  • 5 žlica maslinova ulja

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  • 2. Prvo pripremite nadjev. Na srednjoj temperaturi zagrijte veliku tavu za prženje i dodajte dvije velike žlice maslinova ulja. Pirjajte luk 4 minute, zatim dodajte češnjak te nastavite kuhati još 1 do 2 minute dok ne omekša. Dodajte celer, zatim umiješajte pinjole i kestene, kušajte i dobro začinite. Dodajte kuhanu rižu i peršin, ponovno promiješajte, zatim kušajte te, ako je potrebno, prilagodite začine.
  • 3. Stavite kokoš bez kosti stranom kože prema dolje na radnu površinu. Začinite iznutra. Stavite nadjev u sredinu kokoši te preklopite strane. Zavežite kokoš u pravilnim razmacima koncem za kuhanje te zatim okrenite da strana prsa gleda prema gore.
  • 4. Poškropite maslinovim uljem vanjsku stranu kokoši te začinite maslinovim uljem. Stavite na lim za pečenje te pecite jedan sat, uz povremeno polijevanje. Zatim povećajte temperaturu pećnice na 200 °C te pecite još 15 do 20 minuta dok piletina ne bude u potpunosti kuhana, a kožica rumena i hrskava. Izvadite i pustite da odleži 15 minuta prije serviranja.
  • 5. U međuvremenu, napravite preljev s peršinom. Sitno nasjeckajte peršin i češnjak. Pomiješajte sa senfom i octom, zatim postupno dodavajte maslinovo ulje miješajući dok se ne zgusne.
  • 6. Poslužite nadjevenu kokoš narezanu na šnite, a odozgo dodajte preljev.

Povezani recepti

Vidi sve