Kofte od slanutka, kumina i špinata s preljevom od tahinija

1. Operite špinat, stavite ga u nauljenu tavu koju ste prethodno zagrijali na srednjoj temperaturi i miješajte dok ne uvene. Dobro ga iscijedite i sitno nasjeckajte.

2. Tostirajte sjemenke kumina u suhoj, vrućoj tavi oko 1 minutu dok ne puste aromu i poprime zlatnu boju. Zatim ih zgnječite u mužaru.

3. U blender stavite slanutak, kumin, začine i dobar prstohvat soli i papra te miksajte dok ne dobijete finu pastu. (Ako smjesa izgleda presuho i ne može se povezati, dodajte 2 do 3 velike žlice vode te još jedanput miksajte.) Dodajte špinat, ubacite brašno i promiješajte da se sve dobro poveže.

4. Nabrašnite ruke, zatim uzmite veliku žlicu smjese i oblikujte je u kuglicu nalik na jaje. (Ako vam je previše komplicirano, napravite običnu lopticu). Ponavljajte dok ne potrošite smjesu, zatim ih stavite na tanjur ili pladanj koji ste prethodno pobrašnili. Stavite u hladnjak na sat vremena dok niste spremni za kuhanje.

5. Zagrijte pećnicu na 120 °C.

6. U tavi zagrijte malo ulja te pržite kofte u više navrata na srednjoj temperaturi 2 do 3 minute dok ne porumene sa svih strana i budu potpuno vruće. Ocijedite nakon prženja te držite u pećnici na toplom.

7. Pomiješajte sve sastojke za preljev te začinite po želji. Ako želite da bude rjeđe, dodajte malo maslinova ulja.

8. Poslužite kofte tople s umakom sa strane. 

Sastojci

  • Za 20 kofti200 g špinata maslinovo ulje za prženje 1 žlica sjemenki kumina 840 g slanutka ocijeđenog 1 žličica mljevene paprike 0.5 žličice mljevene kurkume 2 žlice brašna od slanutka plus dodatno za posipanje morska sol i svježe mljeveni crni paparZa preljev150 g prirodnog jogurta 1.5 žlice tahini paste sok od ½ limete 2 žlice sjeckanih listova korijandra maslinovo ulje

Priprema