Kofte od slanutka, kumina i špinata s preljevom od tahinija

Sastojci
- Za 20 kofti
- 200 g špinata
- maslinovo ulje za prženje
- 1 žlica sjemenki kumina
- 840 g slanutka ocijeđenog
- 1 žličica mljevene paprike
- 0.5 žličice mljevene kurkume
- 2 žlice brašna od slanutka
- morska sol
- svježe mljeveni crni papar
- 150 g prirodnog jogurta
- 1.5 žlice tahini paste
- sok od ½ limete
- 2 žlice sjeckanih listova korijandra
- maslinovo ulje
Priprema
- 1. Operite špinat, stavite ga u nauljenu tavu koju ste prethodno zagrijali na srednjoj temperaturi i miješajte dok ne uvene. Dobro ga iscijedite i sitno nasjeckajte.
- 2. Tostirajte sjemenke kumina u suhoj, vrućoj tavi oko 1 minutu dok ne puste aromu i poprime zlatnu boju. Zatim ih zgnječite u mužaru.
- 3. U blender stavite slanutak, kumin, začine i dobar prstohvat soli i papra te miksajte dok ne dobijete finu pastu. (Ako smjesa izgleda presuho i ne može se povezati, dodajte 2 do 3 velike žlice vode te još jedanput miksajte.) Dodajte špinat, ubacite brašno i promiješajte da se sve dobro poveže.
- 4. Nabrašnite ruke, zatim uzmite veliku žlicu smjese i oblikujte je u kuglicu nalik na jaje. (Ako vam je previše komplicirano, napravite običnu lopticu). Ponavljajte dok ne potrošite smjesu, zatim ih stavite na tanjur ili pladanj koji ste prethodno pobrašnili. Stavite u hladnjak na sat vremena dok niste spremni za kuhanje.
- 5. Zagrijte pećnicu na 120 °C.
- 6. U tavi zagrijte malo ulja te pržite kofte u više navrata na srednjoj temperaturi 2 do 3 minute dok ne porumene sa svih strana i budu potpuno vruće. Ocijedite nakon prženja te držite u pećnici na toplom.
- 7. Pomiješajte sve sastojke za preljev te začinite po želji. Ako želite da bude rjeđe, dodajte malo maslinova ulja.
- 8. Poslužite kofte tople s umakom sa strane.