Kocke od pekana, čokolade i karamela

Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 80 ml vode
  • 110 g šećera
  • 105 g pekan oraha grubo sjeckanih
  • Biljno ulje za podmazivanje
  • 315 ml vrhnja s 35% masti
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 160 g šećera
  • 55 g tekuće glukoze
  • 60 g maslaca
  • 20 g meda
  • 3 g soli
  • 1 g sode bikarbone
  • 80 g kvalitetne tamne čokolade

Priprema

  • Pekan orah presvučen šećerom-Prokuhajte šećer i vodu zajedno u posudi. Dodajte pekan orahe i nastavite kuhati još 3 minute. Izvadite pekane i skinite višak sirupa. Pikane stavite na lim s papirom za pečenje. Pecite u pećnici 20 minuta na 160 °C dok se ne osuše i postanu hrskavi.
  • Karameliziran pekan orah-Namažite uljem kalup za tortu površine 160 mm x 160 mm i stavite je na ravan lim na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. U posudi srednje veličine skuhajte vrhnje s vanilijom. Ostavite ga sa strane.
  • Stavite šećer u posudu i nježno miješajte  špatulom dok se sav šećer ne rastvori i boja postane svijetlosmeđa. Sipajte prokuhalo vrhnje u karamelu kako biste zaustavili kuhanje, a zatim ulijte glukozu, maslac, med i ubacite sol. Miješajte konstatno dok smjesa ne dostigne 118 °C. Ugasite plamen i dodajte sodu bikarbonu, pekane i čokoladu. Ulijte smjesu u kalup i ostavite da se stegne na sobnoj temperaturi.
  • Smjesu narežite ili na trokute ili kvadratiće pomoću nauljenog noža.

Povezani recepti

Vidi sve