Opis
Pekan orah presvučen šećerom
Prokuhajte šećer i vodu zajedno u posudi. Dodajte pekan orahe i nastavite kuhati još 3 minute. Izvadite pekane i skinite višak sirupa. Pikane stavite na lim s papirom za pečenje. Pecite u pećnici 20 minuta na 160 °C dok se ne osuše i postanu hrskavi.
Karameliziran pekan orah
Namažite uljem kalup za tortu površine 160 mm x 160 mm i stavite je na ravan lim na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. U posudi srednje veličine skuhajte vrhnje s vanilijom. Ostavite ga sa strane. Stavite šećer u posudu i nježno miješajte špatulom dok se sav šećer ne rastvori i boja postane svijetlosmeđa. Sipajte prokuhalo vrhnje u karamelu kako biste zaustavili kuhanje, a zatim ulijte glukozu, maslac, med i ubacite sol. Miješajte konstatno dok smjesa ne dostigne 118 °C. Ugasite plamen i dodajte sodu bikarbonu, pekane i čokoladu. Ulijte smjesu u kalup i ostavite da se stegne na sobnoj temperaturi.
Smjesu narežite ili na trokute ili kvadratiće pomoću nauljenog noža.
Sastojci
Pekan orah presvučen šećerom
- 80 ml vode
- 110 g šećera
- 105 g pekan oraha
- grubo sjeckanih
Karameliziran pekan orah
- Biljno ulje
- za podmazivanje
- 315 ml vrhnja s 35% masti
- 1 žličica paste od vanilije
- 160 g šećera
- 55 g tekuće glukoze
- 60 g maslaca
- 20 g meda
- 3 g soli
- 1 g sode bikarbone
- 80 g kvalitetne tamne čokolade