Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • Pekan orasi u šećeru
  • 80 ml vode
  • 110 g sitnog (kotač) šećera
  • 105 g pekan oraha, grubo narezanih
  • Karamela od pekan oraha
  • biljno ulje za namašćivanje
  • 315 ml svježeg vrhnja 35% udio masti
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 160 g sitnog (kotač) šećera
  • 55 g tekuće glukoze
  • 60 g maslaca
  • 20 g meda
  • 3 g soli
  • 1 g sode bikarbone
  • 80 g tamne čokolade visoke kvalitete

Priprema

  • Pekan orasi u šećeru-U loncu prokuhajte šećer i vodu. Dodajte pekan orahe i nastavite kuhati dodatne tri minute.
  • Višak sirupa ocijedite, a pekan orahe stavite na kalup obložen papirom za pečenje.
  • Pecite u pećnici 20 minuta na 160°C dok se ne osuši i postane hrskavo.
  • Karamela od pekan oraha-Lagano namastite kvadratni kalup veličine 160mm x 160mm i stavite ga na ravan lim za pečenje obložen papirom za pečenje. U srednje velikom loncu prokuhajte vrhnje i vaniliju. Ostavite sa strane.
  • U lonac stavite šećer i lagano miješajte dok ne poprimi zlatnu boju i dok se sav šećer ne rastopi.
  • Prokuhano vrhnje ulijte u karamelu kako bi se prestala kuhati, prije nego dodate glukozu, maslac, med i sol.
  • Miješajte bez prestanka dok ne dosegne temperaturu od 118°C.
  • Maknite s vatre i dodajte sodu bikarbonu, pekan orahe i čokoladu.
  • Ulijte u namašćeni kalup.
  • Ostavite da se stisne na sobnoj temperaturi (ne u hladnjaku).
  • Nauljenim nožem narežite kvadrate ili pravokutnike.

Povezani recepti

Vidi sve