Kocke od karamele i čokolade s pekan orasima
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- Pekan orasi u šećeru
- 80 ml vode
- 110 g sitnog (kotač) šećera
- 105 g pekan oraha, grubo narezanih
- Karamela od pekan oraha
- biljno ulje za namašćivanje
- 315 ml svježeg vrhnja 35% udio masti
- 1 žličica paste od vanilije
- 160 g sitnog (kotač) šećera
- 55 g tekuće glukoze
- 60 g maslaca
- 20 g meda
- 3 g soli
- 1 g sode bikarbone
- 80 g tamne čokolade visoke kvalitete
Priprema
- Pekan orasi u šećeru-U loncu prokuhajte šećer i vodu. Dodajte pekan orahe i nastavite kuhati dodatne tri minute.
- Višak sirupa ocijedite, a pekan orahe stavite na kalup obložen papirom za pečenje.
- Pecite u pećnici 20 minuta na 160°C dok se ne osuši i postane hrskavo.
- Karamela od pekan oraha-Lagano namastite kvadratni kalup veličine 160mm x 160mm i stavite ga na ravan lim za pečenje obložen papirom za pečenje. U srednje velikom loncu prokuhajte vrhnje i vaniliju. Ostavite sa strane.
- U lonac stavite šećer i lagano miješajte dok ne poprimi zlatnu boju i dok se sav šećer ne rastopi.
- Prokuhano vrhnje ulijte u karamelu kako bi se prestala kuhati, prije nego dodate glukozu, maslac, med i sol.
- Miješajte bez prestanka dok ne dosegne temperaturu od 118°C.
- Maknite s vatre i dodajte sodu bikarbonu, pekan orahe i čokoladu.
- Ulijte u namašćeni kalup.
- Ostavite da se stisne na sobnoj temperaturi (ne u hladnjaku).
- Nauljenim nožem narežite kvadrate ili pravokutnike.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća