Opis
Pekan orasi u šećeru
U loncu prokuhajte šećer i vodu. Dodajte pekan orahe i nastavite kuhati dodatne tri minute.
Višak sirupa ocijedite, a pekan orahe stavite na kalup obložen papirom za pečenje.
Pecite u pećnici 20 minuta na 160°C dok se ne osuši i postane hrskavo.
Karamela od pekan oraha
- Lagano namastite kvadratni kalup veličine 160mm x 160mm i stavite ga na ravan lim za pečenje obložen papirom za pečenje. U srednje velikom loncu prokuhajte vrhnje i vaniliju. Ostavite sa strane.
- U lonac stavite šećer i lagano miješajte dok ne poprimi zlatnu boju i dok se sav šećer ne rastopi.
- Prokuhano vrhnje ulijte u karamelu kako bi se prestala kuhati, prije nego dodate glukozu, maslac, med i sol.
- Miješajte bez prestanka dok ne dosegne temperaturu od 118°C.
- Maknite s vatre i dodajte sodu bikarbonu, pekan orahe i čokoladu.
- Ulijte u namašćeni kalup.
- Ostavite da se stisne na sobnoj temperaturi (ne u hladnjaku).
- Nauljenim nožem narežite kvadrate ili pravokutnike.
Sastojci
Pekan orasi u šećeru
- 80 ml vode
- 110 g sitnog (kotač) šećera
- 105 g pekan oraha, grubo narezanih
Karamela od pekan oraha
- biljno ulje za namašćivanje
- 315 ml svježeg vrhnja 35% udio masti
- 1 žličica paste od vanilije
- 160 g sitnog (kotač) šećera
- 55 g tekuće glukoze
- 60 g maslaca
- 20 g meda
- 3 g soli
- 1 g sode bikarbone
- 80 g tamne čokolade visoke kvalitete