Mark Moriarty je zvijezda u kulinarskom svijetu koja je radila u poznatom Greenhouse restoranu u Dublinu i proglašen je mladim kuharom godine Svjetske organizacije San Pellegrino. Njegov inovativni i kreativni pristup hrani donio mu je mjesto na Forbesovoj 30under30 listi.

Sastojci

  • Baza:
  • 50g kukuruznih pahuljica
  • 20g tamne čokolade
  • Čokoladni sloj:
  • 400g vrhnja
  • 200g mlijeka
  • 20g sitnog šećera
  • 450g mliječne čokolade
  • 6 listova želatine
  • Čokoladna glazura:
  • 20g mlijeka
  • 150g vrhnja
  • 100g sitnog šećera
  • 35g kakaa u prahu
  • 35g tamne čokolade
  • 3 listova želatine
  • Šećerno saće:
  • 200g sitnog šećera
  • 50g meda
  • 1 žlica sode bikarbone

Priprema

  • Izmiješajte tamnu čokoladu s kukuruznim pahuljicama, dok se ne sjedini, zatim smjesu utisnite u dno kalupa za kolače, prekrijte cijelo dno do 1 cm debljine.
  • Za čokoladni sloj, namočite šest listova želatine u hladnu vodu i ostavite pet minuta.
  • U zdjeli razlomite čokoladu. U loncu prokuhajte vrhnje, mlijeko i šećer, umiješajte želatinu i prelijte po čokoladi. Miješajte dok ne postane teksture umaka, zatim ulijte u kalup za kolač, ostavite u hladnjaku dva sata ili dok se ne stisne.
  • Kako biste napravili glazuru, namočite želatinu u hladnu vodu na pet minuta. U lonac dodajte mlijeko, vrhnje, kakao u prahu i tamnu čokoladu, zakuhajte miješajući bez prestanka, dodajte namočenu želatinu i miješajte dok ne poprimi sjaj, zatim ulijte u kalup i ostavite u hladnjaku dok se ne stisne.
  • Kako biste napravili šećerno saće, lagano namastite lim za pečenje.
  • Šećer i med stavite u lonac, kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne poprimi zlatnu boju. Dodajte sodu bikarbonu i dozvolite da se količina udvostruči, zatim ulijte u pripremljeni kalup i ostavite 5 minuta neka miruje.
  • Nakon što se čokolada stisnula, izvadite iz kalupa, smrvite šećerno saće i pospite po vrhu, dodajte i nekoliko mrvica krupne morske soli. Razrežite vrućim nožem i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve