Kocke od čokolade i šećernog saća
Recept iz: Mark Moriarty
Mark Moriarty je zvijezda u kulinarskom svijetu koja je radila u poznatom Greenhouse restoranu u Dublinu i proglašen je mladim kuharom godine Svjetske organizacije San Pellegrino. Njegov inovativni i kreativni pristup hrani donio mu je mjesto na Forbesovoj 30under30 listi.
Sastojci
- Baza:
- 50g kukuruznih pahuljica
- 20g tamne čokolade
- Čokoladni sloj:
- 400g vrhnja
- 200g mlijeka
- 20g sitnog šećera
- 450g mliječne čokolade
- 6 listova želatine
- Čokoladna glazura:
- 20g mlijeka
- 150g vrhnja
- 100g sitnog šećera
- 35g kakaa u prahu
- 35g tamne čokolade
- 3 listova želatine
- Šećerno saće:
- 200g sitnog šećera
- 50g meda
- 1 žlica sode bikarbone
Priprema
- Izmiješajte tamnu čokoladu s kukuruznim pahuljicama, dok se ne sjedini, zatim smjesu utisnite u dno kalupa za kolače, prekrijte cijelo dno do 1 cm debljine.
- Za čokoladni sloj, namočite šest listova želatine u hladnu vodu i ostavite pet minuta.
- U zdjeli razlomite čokoladu. U loncu prokuhajte vrhnje, mlijeko i šećer, umiješajte želatinu i prelijte po čokoladi. Miješajte dok ne postane teksture umaka, zatim ulijte u kalup za kolač, ostavite u hladnjaku dva sata ili dok se ne stisne.
- Kako biste napravili glazuru, namočite želatinu u hladnu vodu na pet minuta. U lonac dodajte mlijeko, vrhnje, kakao u prahu i tamnu čokoladu, zakuhajte miješajući bez prestanka, dodajte namočenu želatinu i miješajte dok ne poprimi sjaj, zatim ulijte u kalup i ostavite u hladnjaku dok se ne stisne.
- Kako biste napravili šećerno saće, lagano namastite lim za pečenje.
- Šećer i med stavite u lonac, kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne poprimi zlatnu boju. Dodajte sodu bikarbonu i dozvolite da se količina udvostruči, zatim ulijte u pripremljeni kalup i ostavite 5 minuta neka miruje.
- Nakon što se čokolada stisnula, izvadite iz kalupa, smrvite šećerno saće i pospite po vrhu, dodajte i nekoliko mrvica krupne morske soli. Razrežite vrućim nožem i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća