Kobasice none Irene s mekom palentom
Recept iz: Silvia Colloca
Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji. Život ju je odveo u Australiju, gdje je godinama bila uspješna kazališna i TV glumica, te postala majka Raphaela i Miroa. Rođenje njezine dvojice sinova motiviralo je Silviju da prouči dublje svoje talijansko naslijeđe kako bi bila sigurna da će prenijeti svojoj djeci pravi osjećaj talijanske ostavštine. Silvija posjećuje tri regije Italije koje su joj bliske srcu - Abruzzo, Le Marche i Molise, kako bi ponovo otkrila autentičnu „cucina povera“, spravljanje zdravih i srcu toplih obroka pristupačnih svima. U svakoj epizodi Silvija susreće lokalne stanovnike, kuha u njihovim kuhinjama i omogućuje gledateljima da zavire u pravu talijansku tajnu slatkog života. Silvia susreće kuhare , koji s njom dijele svoje gastronomske užitke, i vodi nas svojoj obitelji kojoj potom spravlja hranu svakodnevne Italije. Sa pozadinskim slikama rimskih ruševina, sela smještenih na proplancima planina do drevne tradicije ribara, „Silvia Colloca i talijanska kuhinja, nije samo kulinarska emisija to je gozba za oči svih putnika u fotelji.
Sastojci
- 3 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
- 4 češnja češnjaka, s ljuskom, zdrobljena plosnatom stranom noža
- 10-12 svinjskih kobasica, narezanih na komade od 3 cm
- 10-12 svinjskih rebaraca
- 150 ml crnog vina
- 800 g rajčica iz konzerve
- 400 ml vode
- 2–3 žličice pahuljica soli
- 1–2 lista lovora
- svježe ribanog parmezana, za posluživanje
- svježe mljevenog crnog papra
- Palenta
- 3 litre vode
- pahuljice soli
- 500 g grube palente
Priprema
- 1. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi podebljanog dna.
- 2. Dodajte češnjak i pecite na jakoj vatri 1 minutu ili dok ne zamiriše. odajte kobasice i rebarca te ih dobro popržite s obje strane.
- 3. Deglazirajte tavu vinom pa pustite da krčka 1–2 minute ili dok alkohol ne ispari.
- 4. Dodajte rajčice iz limenke, vodu, sol i list lovora te pustite da zakipi.
- 5. Kad počne kipjeti, smanjite vatru da bude slaba, poklopite i kuhajte lagano 21/2–3 sata ili dok kobasice i slanina ne budu mekani toliko da se tope u ustima.
- 6. Skinite poklopac, pojačajte vatru do srednje jačine i kuhajte 10–15 minuta da se tekućina malo reducira.
- 7. Kušajte je li dovoljno slano i dosolite ako treba.
- 8. U međuvremenu pripremite palentu.
- 9. Zakipite posoljenu vodu u velikom loncu.
- 10. Polako sipajte palentu, stalno miješajući kako biste spriječili formiranje grudica.
- 11. Smanjite vatru na slavu i kuhajte 35–40 minuta često miješajući i to uvijek u istom smjeru (ma koliko čudno zvučalo).
- 12. Znate da je kuhana kad postane slasna i svilenkasta, a ne više zrnata.
- 13. Začinite solju prema ukusu, ali pri tom imajte na umu da će palenta uskoro biti obložena gulašom od kobasica pa nemojte pretjerati.
- 14. Za posluživanje, raširite palentu po velikoj drvenoj dasci ili na široki tanjur (ili pojedinačne tanjure ako vam je tako draže), pokušavajući napraviti deblji vanjski rub kako bi bolje zadržao umak.
- 15. Gulaš ulijte ravnomjerno po osnovi od palente.
- 16. Posipajte parmezanom i paprom, a zatim gostima dajte vilice i jedite vruće s daske. Pristojnost za stolom nije potrebna.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Janjeća rebrica s ljetnim povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Tatarski odrezak
Recepti Michel Albert Roux
Biserke s maslinama
Recepti Michel Albert Roux
Pečeni zec s timijanom
Recepti Ainsley Harriott
Janjeći kotleti i ražnjići s cherry rajčicama
Recepti Ainsley Harriott
Azijski popečci od janjetine na zapečenoj manioki
Recepti Curtis Stone
Aromatični janjeći kotleti s umakom od octa i metvice te popečcima od tikvice i fete
Recepti Donal Skehan
Rolice s kobasicom char siu
Recepti Nadiya Hussain
Janjeća rebarca
Recepti Nico Reynolds
Jerk marinada