Opis

Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi podebljanog dna. Dodajte češnjak i pecite na jakoj vatri 1 minutu ili dok ne zamiriše. odajte kobasice i rebarca te ih dobro popržite s obje strane. Deglazirajte tavu vinom pa pustite da krčka 1–2 minute ili dok alkohol ne ispari.

Dodajte rajčice iz limenke, vodu, sol i list lovora te pustite da zakipi. Kad počne kipjeti, smanjite vatru da bude slaba, poklopite i kuhajte lagano 21/2–3 sata ili dok kobasice i slanina ne budu mekani toliko da se tope u ustima. Skinite poklopac, pojačajte vatru do srednje jačine i kuhajte 10–15 minuta da se tekućina malo reducira. Kušajte je li dovoljno slano i dosolite ako treba.  

U međuvremenu pripremite palentu. Zakipite posoljenu vodu u velikom loncu. Polako sipajte palentu, stalno miješajući kako biste spriječili formiranje grudica. Smanjite vatru na slavu i kuhajte 35–40 minuta često miješajući i to uvijek u istom smjeru (ma koliko čudno zvučalo). Znate da je kuhana kad postane slasna i svilenkasta, a ne više zrnata. Začinite solju prema ukusu, ali pri tom imajte na umu da će palenta uskoro biti obložena gulašom od kobasica pa nemojte pretjerati.

Za posluživanje, raširite palentu po velikoj drvenoj dasci ili na široki tanjur (ili pojedinačne tanjure ako vam je tako draže), pokušavajući napraviti deblji vanjski rub kako bi bolje zadržao umak. Gulaš ulijte ravnomjerno po osnovi od palente. Posipajte parmezanom i paprom, a zatim gostima dajte vilice i jedite vruće s daske. Pristojnost za stolom nije potrebna.

Sastojci

  • 3 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka, s ljuskom, zdrobljena plosnatom stranom noža
  • 10-12 svinjskih kobasica, narezanih na komade od 3 cm
  • 10-12 svinjskih rebaraca
  • 150 ml crnog vina
  • 800 g rajčica iz konzerve
  • 400 ml vode
  • 2–3 žličice pahuljica soli
  • 1–2 lista lovora
  • svježe ribanog parmezana, za posluživanje
  • svježe mljevenog crnog papra

 

Palenta

  • 3 litre vode
  • pahuljice soli
  • 500 g grube palente

Povezani recepti