Klupski sendvič s plodovima mora
Recept iz: Hazer Amani

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji.
Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova.
2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef.
Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.
Sastojci
- 3 kriške crnoga kruha
- maslinovo ulje
- lignja
- europski brancin
- 4 kriške dimljenog lososa
- avokado
- limun
- crveni luk
- salata yedikule
- kiseli krastavac
- Za umak
- 2 jaja
- 2 jušne žlice vinskog octa
- 3 grančice kopra
- maslinovo ulje
- sol
- Za salatu
- salata yedikule
- ½ krastavca salatara
- grančica kopra
- ½ crveni luk
- jušna žlica kapara
Priprema
- 1. Tavu stavite na štednjak. Crni kruh polijte s malo maslinova ulja i, dok tava još nije zagrijana, kruh stavite u nju i pržite uz okretanje.
- 2. Za umak odvojite žumanjke dvaju jaja i stavite ih u duboku posudu. Bjelanjke spremite za kasniju upotrebu.
- 3. Žumanjke polijte vinskim octom. Dodajte kopar i, dodajući malo po malo maslinova ulja, miksajte sastojke ručnim blenderom. Dodajte maslinovo ulje dok se umak ne zapjeni i postane gušći. Na kraju dodajte malo soli i promiješajte.
- 4. Izvadite filet brancina. Ako želite, možete tražiti da to učini vaš prodavač u ribarnici. Filete brancina razrežite na dva komada i posolite.
- 5. Prženi kruh izvadite iz tave, polijte je s malo maslinova ulja, filete brancina stavite tako da je koža okrenuta prema dolje i pržite ih.
- 6. Cijelu očišćenu lignju prepolovite po sredini i šiljati dio spremite za kasniju upotrebu.
- 7. Široki dio razrežite i rastvorite u oblik duge, debele pruge. Na tom komadu vrhom noža od kraja do kraja napravite dijagonalne rezove (neka ne budu preduboki) i ponovite postupak od drugog vrha u suprotnom smjeru tako da na kraju dobijete okomite rezove. Taj postupak spriječit će da lignja pri kuhanju postane žilava.
- 8. Kada završite s rezovima, komad prepolovite, polijte s malo maslinova ulja i posolite.
- 9. Kada jedna strana brancina bude pečena, okrenite drugu, a na prazan dio tave stavite lignju i pustite da se prži. Lignju nemojte predugo pržiti da se ne osuši.
- 10. Ugasite vatru pod prženim brancinom i lignjom, finom stranom ribeža naribajte polovicu limunove kore i iscijedite sok pola limuna.
- 11. Ogulite crveni luk i narežite ga na prstene.
- 12. Kiseli krastavac po dužini narežite na tanke kriške.
- 13. Odvojite listove s glavice salate yedikule.
- 14. Avokado razrežite po dužini, izvadite košticu i polovicu narežite na tanke kriške.
- 15. Pržene kriške kruha namažite umakom koji ste pripremili. Krišku koja će biti u sredini namažite s obje strane.
- 16. Na donji sloj sendviča stavite luk i poredajte filete brancina. Rasporedite kisele krastavce i dodajte nekoliko kriški avokada.
- 17. Na drugi sloj stavite luk i listove salate, rasporedite komade lignje i poredajte ostatak avokada. Dodajte i dimljeni losos.
- 18. Bjelanjke stavite u posudu, istucite, ubacite u tavu u kojoj se pržio brancin i pržite. Po vrhu pospite vrlo malo soli i papra.
- 19. Prženi bjelanjak stavite na donji sloj, na brancin. Drugi sloj na kojem se nalazi losos oprezno stavite na taj sloj. Za kraj poklopite zadnjom kriškom kruha kojoj je jedna strana namazana umakom.
- 20. U sendvič s dva sloja na četiri ugla probodite dugom čačkalicom ili štapićem za ražnjić i nazubljenim nožem za kruh tako da se sadržaj sendviča ne raspadne, razrežite kruh na četiri komada između čačkalica.
- 21. Ako želite, kraj jednog ražnjića možete zabosti u sendvič s drugim ražnjićem pa tako možete dobiti dva visoka sendviča.
- 22. Za posluživanje uz sendvič odvojite listove glavice salate yedikule i rukom ih razdvojite na nekoliko komada.
- 23. Krastavac salatar nemojte oguliti, nego ga gulilicom narežite na trake. Kopar grubo nasjeckajte.
- 24. Preostali avokado ogulite i grubo narežite, polovicu luka narežite na tanke kriške i sve sastojke dobro promiješajte. Po vrhu finom stranom ribeža naribajte ostatak limunove kore.
- Klupske sendviče stavite na tanjur za posluživanje, uz njih smjestite salatu koju ste pripremili te salatu i sendvič polijte umakom. Na salatu stavite kapare i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Warren Mendes
Pržena peciva vetkoek s prilogom od graha chaka-lekker
Recepti Justine Schofield
Topli sendviči s mettwurstom i kiselim zeljem
Recepti Justine Schofield
Pizzette s kruškom, pršutom i rukolom
Recepti Justine Schofield
Cheeseburger s goveđim fileom
Recepti Luca Ciano
Parmezanski „sendvič“ s tučenom ricottom i parmezanskim pršutom
Recepti Curtis Stone
Sendviči od odreska s karameliziranim lukom i grojerom
Recepti Luca Ciano
Focaccia s maslinama bez glutena
Recepti Donal Skehan
Hrskavi sendvič s piletinom
Recepti Lora i Stoyan
Pureći burger sendvič
Recepti Rudolph van Veen
Punjena peciva Caprese