Klasični nugat Montélimar
Recept iz: Hidde de Brabander

Hidde de Brabander (1980) je kao mali želio dugo vremena postati umjetnik, ali s 14 godina odlučio je postati slastičar. Bio je inspiriran slastičarom iz ulice i odlučio je upisati školu za slastičara, ne znajući zapravo što ga očekuje.
Sastojci
- Klasični nugat Montélimar800 g badema s kožicom 200 g pistacija 480 g meda 675 g šećera 175 g glukoznog sirupa 120 ml vode 100 g bjelanjka bijeli jestivi papirZa ukras100 g badema s kožicom 100 g pistacijaDodatne potrepštine Termometar kalup ili lim za pečenje ulje za namašćivanje četkica zdjela s hladnom vodom
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- 2. Pecite bademe oko 20 minuta, tako da budu zlatno-smeđi iznutra.
- 3. Zakuhajte vodu sa šećerom i glukoznim sirupom na temperaturu od 145 °C.
- 4. Upotrijebite četkicu da s vremena na vrijeme rubove premažete vodom tako da šećer ne kristalizira.
- 5. Kad temperatura šećera bude 120 °C, možete zakuhati med.
- 6. Zakuhajte med na temperaturu od 130 °C.
- 7. U nemasnoj zdjeli istucite bjelanjak tako da bude čvrst.
- 8. Prvo malo po malo ulijevajte med. Potom ulijte šećerni sirup.
- 9. Mikser stavite na srednju brzinu, a potom na jaču tako da se sve dobro promiješa.
- 10. Miksajte dok ne dobijete pjenu mat površine, smanjite jačinu miksera i dodajte bademe.
- 11.Sačuvajte nešto badema za ukrašavanje. Kratko promiješajte.
- Za ukras
- 1.Pećnicu zagrijte na 180 °C.
- 2. Pecite bademe oko 20 minuta, tako da budu zlatno-smeđi iznutra.
- 3. Ostavite da se ohlade.
- 4. Nugat pospite bademima i pistacijama.
- 5. Ostavite nugat najmanje 12 sati, ali bolje dva dana da se stvrdne na hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku.
- Kritične točke
- 1. prvo ulijte sirup od meda, a onda sirup od šećera
- 2. glukoza služi zato da nugat bude mekan; ako upotrijebite samo vodu sa šećerom, nugat će biti tvrđi
- 3. miksanje nugata jako je važno; pazite da površina pjene bude mat
- 4. neravan dio okrenite prema gore
- 5. ruke trebate navlažiti da vam se nugat ne lijepi
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća