Klasični nugat Montélimar

Klasični nugat Montélimar

Opis

Za dva velika kalupa 

Priprema:

Klasični nugat Montélimar

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pecite bademe oko 20 minuta, tako da budu zlatno-smeđi iznutra. Zakuhajte vodu sa šećerom i glukoznim sirupom na temperaturu od 145 °C. Upotrijebite četkicu da s vremena na vrijeme rubove premažete vodom tako da šećer ne kristalizira. Kad temperatura šećera bude 120 °C, možete zakuhati med. Zakuhajte med na temperaturu od 130 °C. U nemasnoj zdjeli istucite bjelanjak tako da bude čvrst. Prvo malo po malo ulijevajte med. Potom ulijte šećerni sirup. Mikser stavite na srednju brzinu, a potom na jaču tako da se sve dobro promiješa. Miksajte dok ne dobijete pjenu mat površine, smanjite jačinu miksera i dodajte bademe. Sačuvajte nešto badema za ukrašavanje. Kratko promiješajte.

 

 

Za ukras

Pećnicu zagrijte na 180 °C. Pecite bademe oko 20 minuta, tako da budu zlatno-smeđi iznutra. Ostavite da se ohlade. Nugat pospite bademima i pistacijama.

 

Ostavite nugat najmanje 12 sati, ali bolje dva dana da se stvrdne na hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku.

 

Kritične točke

·        prvo ulijte sirup od meda, a onda sirup od šećera
·        glukoza služi zato da nugat bude mekan; ako upotrijebite samo vodu sa šećerom, nugat će biti tvrđi
·        miksanje nugata jako je važno; pazite da površina pjene bude mat
·        neravan dio okrenite prema gore
·        ruke trebate navlažiti da vam se nugat ne lijepi

Sastojci

Klasični nugat Montélimar

  • 800 g badema s kožicom
  • 200 g pistacija
  • 480 g meda
  • 675 g šećera
  • 175 g glukoznog sirupa
  • 120 ml vode
  • 100 g bjelanjka
  • bijeli jestivi papir

Za ukras

  • 100 g badema s kožicom
  • 100 g pistacija

Dodatne potrepštine

  • Termometar
  • kalup ili lim za pečenje
  • ulje za namašćivanje
  • četkica
  • zdjela s hladnom vodom

Povezani recepti