Opis
Za dva velika kalupa
Priprema:
Klasični nugat Montélimar
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pecite bademe oko 20 minuta, tako da budu zlatno-smeđi iznutra. Zakuhajte vodu sa šećerom i glukoznim sirupom na temperaturu od 145 °C. Upotrijebite četkicu da s vremena na vrijeme rubove premažete vodom tako da šećer ne kristalizira. Kad temperatura šećera bude 120 °C, možete zakuhati med. Zakuhajte med na temperaturu od 130 °C. U nemasnoj zdjeli istucite bjelanjak tako da bude čvrst. Prvo malo po malo ulijevajte med. Potom ulijte šećerni sirup. Mikser stavite na srednju brzinu, a potom na jaču tako da se sve dobro promiješa. Miksajte dok ne dobijete pjenu mat površine, smanjite jačinu miksera i dodajte bademe. Sačuvajte nešto badema za ukrašavanje. Kratko promiješajte.
Za ukras
Pećnicu zagrijte na 180 °C. Pecite bademe oko 20 minuta, tako da budu zlatno-smeđi iznutra. Ostavite da se ohlade. Nugat pospite bademima i pistacijama.
Ostavite nugat najmanje 12 sati, ali bolje dva dana da se stvrdne na hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku.
Kritične točke
· prvo ulijte sirup od meda, a onda sirup od šećera
· glukoza služi zato da nugat bude mekan; ako upotrijebite samo vodu sa šećerom, nugat će biti tvrđi
· miksanje nugata jako je važno; pazite da površina pjene bude mat
· neravan dio okrenite prema gore
· ruke trebate navlažiti da vam se nugat ne lijepi
Sastojci
Klasični nugat Montélimar
- 800 g badema s kožicom
- 200 g pistacija
- 480 g meda
- 675 g šećera
- 175 g glukoznog sirupa
- 120 ml vode
- 100 g bjelanjka
- bijeli jestivi papir
Za ukras
- 100 g badema s kožicom
- 100 g pistacija
Dodatne potrepštine
- Termometar
- kalup ili lim za pečenje
- ulje za namašćivanje
- četkica
- zdjela s hladnom vodom