Klasični nugat Montélimar

Hidde de Brabander (1980) je kao mali želio dugo vremena postati umjetnik, ali s 14 godina odlučio je postati slastičar. Bio je inspiriran slastičarom iz ulice i odlučio je upisati školu za slastičara, ne znajući zapravo što ga očekuje.

 

Sastojci

  • Klasični nugat Montélimar800 g badema s kožicom 200 g pistacija 480 g meda 675 g šećera 175 g glukoznog sirupa 120 ml vode 100 g bjelanjka bijeli jestivi papirZa ukras100 g badema s kožicom 100 g pistacijaDodatne potrepštine Termometar kalup ili lim za pečenje ulje za namašćivanje četkica zdjela s hladnom vodom

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  • 2. Pecite bademe oko 20 minuta, tako da budu zlatno-smeđi iznutra.
  • 3. Zakuhajte vodu sa šećerom i glukoznim sirupom na temperaturu od 145 °C.
  • 4. Upotrijebite četkicu da s vremena na vrijeme rubove premažete vodom tako da šećer ne kristalizira.
  • 5. Kad temperatura šećera bude 120 °C, možete zakuhati med.
  • 6. Zakuhajte med na temperaturu od 130 °C.
  • 7. U nemasnoj zdjeli istucite bjelanjak tako da bude čvrst.
  • 8. Prvo malo po malo ulijevajte med. Potom ulijte šećerni sirup.
  • 9. Mikser stavite na srednju brzinu, a potom na jaču tako da se sve dobro promiješa.
  • 10. Miksajte dok ne dobijete pjenu mat površine, smanjite jačinu miksera i dodajte bademe.
  • 11.Sačuvajte nešto badema za ukrašavanje. Kratko promiješajte.
  • Za ukras
  • 1.Pećnicu zagrijte na 180 °C.
  • 2. Pecite bademe oko 20 minuta, tako da budu zlatno-smeđi iznutra.
  • 3. Ostavite da se ohlade.
  • 4. Nugat pospite bademima i pistacijama.
  • 5. Ostavite nugat najmanje 12 sati, ali bolje dva dana da se stvrdne na hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku.
  • Kritične točke
  • 1. prvo ulijte sirup od meda, a onda sirup od šećera
  • 2.  glukoza služi zato da nugat bude mekan; ako upotrijebite samo vodu sa šećerom, nugat će biti tvrđi
  • 3. miksanje nugata jako je važno; pazite da površina pjene bude mat
  • 4. neravan dio okrenite prema gore
  • 5. ruke trebate navlažiti da vam se nugat ne lijepi

Povezani recepti

Vidi sve