Klasični voćni tart od slatkog tijesta

Mark Moriarty je zvijezda u kulinarskom svijetu koja je radila u poznatom Greenhouse restoranu u Dublinu i proglašen je mladim kuharom godine Svjetske organizacije San Pellegrino. Njegov inovativni i kreativni pristup hrani donio mu je mjesto na Forbesovoj 30under30 listi.

 

Sastojci

  • 450 g brašna
  • 150 g šećera u prahu
  • 220 g maslaca
  • 2 jaja
  • 250 g mlijeka
  • 250 g vrhnja
  • 1 mahuna vanilije
  • 30 g škrobnog brašna
  • 6 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • Zrele maline
  • Listići metvice
  • 6 žličica džema od malina

Priprema

  • 1. Pećnicu zagrijte na 180 ºC.
  • 2. U zdjeli promiješajte brašno i šećer u prahu. Dodajte maslac i miksajte dok ne dobijete mrvičastu strukturu.
  • 3. Dodajte dva cijela jaja i nastavite miksati dok se tijesto ne sjedini. Omotajte ga plastičnom folijom i stavite u hladnjak.
  • 4. Kad se ohladi, razrežite ga na 4 dijela i razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu 1 cm pa njime obložite kalupe za tart malo iznad rubova.
  • 5. Utisnite druge kalupe da učvrste tijesto i stavite u hladnjak. Zatim odrežite višak tijesta i stavite peći na 15 minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
  • 6. Slastičarsku kremu napravite tako da zagrijete mlijeko i vrhnje zajedno s ostruganim sjemenkama mahune vanilije. U zdjelici pomiješajte žumanjke, šećer i škrobno brašno, prelijte ga vrućim mlijekom i vratite sve u posudu. Miješajte na jakoj vatri dok se ne zgusne pa uklonite s vatre i ostavite da se ohladi u hladnjaku. Prije upotrebe, lagano je promiješajte.
  • 7. Na tartove stavite žlicu džema i prelijte kremom. Složite svježe voće, ukrasite listićima metvice, pospite šećerom u prahu i stavite nekoliko tankih komadića mahune vanilije.

Povezani recepti

Vidi sve