Klasični voćni tart od slatkog tijesta
Recept iz: Mark Moriarty
Mark Moriarty je zvijezda u kulinarskom svijetu koja je radila u poznatom Greenhouse restoranu u Dublinu i proglašen je mladim kuharom godine Svjetske organizacije San Pellegrino. Njegov inovativni i kreativni pristup hrani donio mu je mjesto na Forbesovoj 30under30 listi.
Sastojci
- 450 g brašna
- 150 g šećera u prahu
- 220 g maslaca
- 2 jaja
- 250 g mlijeka
- 250 g vrhnja
- 1 mahuna vanilije
- 30 g škrobnog brašna
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
- Zrele maline
- Listići metvice
- 6 žličica džema od malina
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 180 ºC.
- 2. U zdjeli promiješajte brašno i šećer u prahu. Dodajte maslac i miksajte dok ne dobijete mrvičastu strukturu.
- 3. Dodajte dva cijela jaja i nastavite miksati dok se tijesto ne sjedini. Omotajte ga plastičnom folijom i stavite u hladnjak.
- 4. Kad se ohladi, razrežite ga na 4 dijela i razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu 1 cm pa njime obložite kalupe za tart malo iznad rubova.
- 5. Utisnite druge kalupe da učvrste tijesto i stavite u hladnjak. Zatim odrežite višak tijesta i stavite peći na 15 minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
- 6. Slastičarsku kremu napravite tako da zagrijete mlijeko i vrhnje zajedno s ostruganim sjemenkama mahune vanilije. U zdjelici pomiješajte žumanjke, šećer i škrobno brašno, prelijte ga vrućim mlijekom i vratite sve u posudu. Miješajte na jakoj vatri dok se ne zgusne pa uklonite s vatre i ostavite da se ohladi u hladnjaku. Prije upotrebe, lagano je promiješajte.
- 7. Na tartove stavite žlicu džema i prelijte kremom. Složite svježe voće, ukrasite listićima metvice, pospite šećerom u prahu i stavite nekoliko tankih komadića mahune vanilije.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća