Kiseliš iz Oaxace
Recept iz: Pati Jinich
Pati Jinich rođena je i odrasla u Meksiku. Dolazi iz obitelji kuhara pa se može reći da joj je strast prema kuhinji usađena od rođenja.
Prvo istraživanje meksičke kuhinje, iz rodnog grada Mexico Cityja, započela je kada su se ona i suprug preselili u Dallas, Teksas. Ubrzo je podijelila svoje znanje meksičke kuhinje s prijateljima i susjedima koji su bili impresionirani. Dvije godine kasnije, preselila se sa suprugom i njihovim prvorođenim sinom u Washington, DC, gdje je nastavila akademsko obrazovanje te stekla magisterij na sveučilištu u Georgetownu, ali nikad nije zaboravila na kulinarstvo, stoga je nedugo kasnije upisala poznatu akademiju " L'Academie de Cuisine" u Marylandu.
2007. godine pokrenula je "Mexican Table", kulinarski program koji se sastojao od niza emisija,u kojem je uživo kuhala, te večernjih degustacija, sve s ciljem popularizacije meksičke kuhinje. Program kombinira vješto kuhanje s njezinim poznavanjem povijesti zemlje i regija. Svaka emisija istražuje jednu temu - na primjer, jela iz Meksičke revolucije, povijesni jelovnik ili hranu iz kolonijalnog Meksika.
Sastojci
- 354 ml meskalina
- 177 ml svježe cijeđenog soka limete
- 118 ml soka ananasa
- 118 ml jednostavnog chipotle sirupa
- Korica limete za ukrašavanje
- Jednostavni chipotle sirup (izađe oko 236 ml):
- 236 g šećer
- 236 ml vode
- 1 sušena chipotle papričica
Priprema
- 1. Dodajte sve sastojke (osim korice limete) u vrč pun leda. Dobro promiješajte i ulijte u čašu preko leda. Ukrasite koricom limete.
- 2. Za umak, u mali lonac na srednjoj vatri zakipite šećer, vodu i chipotle papričicu. Miješajte dok se šećer ne rastopi, a zatim maknite s vatre. Ulijte u vatrostalnu posudu i ostavite da se ohladi.
- 3. Jednom kad se ohladi, možete je čvrsto poklopiti i spremiti u hladnjak. Ako ćete ga koristiti isti dan, ostavite da odstoji barem jedan sat tako da se okus papričice uroni u sirup.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Donal Skehan
Alkoholni i bezalkoholni kokteli
Recepti Ainsley Harriott
Čašice s ledom, ciderom i konfetima od šljiva iz Willinge
Recepti Adam Liaw
Rafflesov singapurski koktel
Recepti Mark Moriarty
Koktel od račića
Recepti Ainsley Harriott
Karipski Sorrel koktel
Recepti Adrian Richardson
Mojito
Recepti Adrian Richardson
Aviation
Recepti Adrian Richardson
Mračno i olujno
Recepti Pati Jinich
Machaca sa škampima i burritosi s krumpirom
Recepti Pati Jinich
Serrano Salsa Cruda umak