Keltski čvorovi
Recept iz: Martha Stewart
Osim što je poznata američka poslovna žena, Martha Stewart poznata je kuharica. Donosi vam svoje omiljene recepte!
Sastojci
- 2 žlice sjemenki anisa
- 2 žličice sjemenki kima
- 2 1/4 neizbjeljenog oštrog brašna dodatno za posipanje
- 1/2 žličice kosher soli
- 10 žlica nesoljenog maslaca na sobnoj temperaturi
- 1 1/4 šalice kristal šećera
- 2 velika jaja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- šećer u prahu za posluživanje (po želji)
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Raširite sjemenke anisa i kima u jednom sloju na lim za pečenje s rubom. Tostirajte ih dok se ne osjeti miris, 5-8 minuta. Pustite da se potpuno ohlade. Grubo usitnite tostirane sjemenke mužarom i tučkom ili u mlincu za začine.
- 2. U srednjoj zdjeli pomiješajte usitnjene sjemenke, brašno i sol. Odložite.
- 3. Električnim mikserom na koji je pričvršćen nastavak za miješanje tucite maslac i šećer srednjom brzinom 2-3 minute, dok se smjesa dobro ne sjedini. Dodajte jedno po jedno jaje, nakon svakog dodavanja tucite i po potrebi sastružite stijenke posude, a zatim dodajte vaniliju. Tucite dok smjesa ne postane lagana i prozračna, oko 2 minute. Smanjite na nisku brzinu i utucite smjesu s brašnom.
- 4. Tijesto premjestite na pobrašnjenu površinu i lagano umijesite. Podijelite tijesto napola. Svaku polovicu oblikujte u disk debljine 2,5cm, zamotajte u plastičnu foliju i hladite preko noći.
- 5. Za pravljenje čvorova, uzmite navrh žlice tijesta i oblikujte ga u kuglu. Stavite na pobrašnjenu površinu i izvaljajte u uže duljine 30cm i promjera 9,5mm. Oblikujte uže u oblik trolista na limu obloženom papirom za pečenje. Nježno pritisnite tijesto na krajevima i presjecima kako bi se zalijepilo. Uzmite ravnu žlicu tijesta i oblikujte u kuglu. Stavite na pobrašnjenu površinu i izvaljajte u uže duljine 20cm i promjera 9,5mm. Oblikujte u krug promjera oko 8 cm i spojite krajeve. Centrirajte krug na uzorak trolista i lagano pritisnite da se zalijepi. Ponovite s ostatkom tijesta (4-6 keksića po limu). Stavite u zamrzivač dok se ne tijesto ne stvrdne, 25-30 minuta.
- 6. Pecite 15 minuta, dok rubovi ne postanu lagano smeđi. Okrenite limove nakon pola vremena pečenja. Ostavite da se keksi hlade na limu 5 minuta, a zatim ih premjestite na žičanu rešetku da se potpuno ohlade. Keksi se mogu držati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do tjedan dana. Po želji, prije serviranja ukrasiti šećerom u prahu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Mamine pogačice sa sočnim grožđicama i tučenim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Florentineri
Recepti Kirsten Tibballs
Keksi punjeni ganacheom
Recepti Silvia Colloca
Amaretti od kave, kakaa i lješnjaka
Recepti Lora i Stoyan
Keksići od oraha s kremom od kave
Recepti Mary Berry
Trovrsni keksi
Recepti Kirsten Tibballs
Keksi od čokolade i cimeta
Recepti Justine Schofield
Hrskave čokoladne ploške na kat
Recepti Justine Schofield
Keksi s marmeladom - Linzeri
Recepti Martha Stewart
Prhki sendvič keksi od badema