Keltski čvorovi

Osim što je poznata američka poslovna žena, Martha Stewart poznata je kuharica. Donosi vam svoje omiljene recepte!

 

Sastojci

  • 2 žlice sjemenki anisa
  • 2 žličice sjemenki kima
  • 2 1/4 neizbjeljenog oštrog brašna dodatno za posipanje
  • 1/2 žličice kosher soli
  • 10 žlica nesoljenog maslaca na sobnoj temperaturi
  • 1 1/4 šalice kristal šećera
  • 2 velika jaja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • šećer u prahu za posluživanje (po želji)

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Raširite sjemenke anisa i kima u jednom sloju na lim za pečenje s rubom. Tostirajte ih dok se ne osjeti miris, 5-8 minuta. Pustite da se potpuno ohlade. Grubo usitnite tostirane sjemenke  mužarom i tučkom ili u mlincu za začine.
  • 2. U srednjoj zdjeli pomiješajte usitnjene sjemenke, brašno i sol. Odložite.
  • 3. Električnim mikserom na koji je pričvršćen nastavak za miješanje tucite maslac i šećer srednjom brzinom 2-3 minute, dok se smjesa dobro ne sjedini. Dodajte jedno po jedno jaje, nakon svakog dodavanja tucite i po potrebi sastružite stijenke posude, a zatim dodajte vaniliju.  Tucite dok smjesa ne postane lagana i prozračna, oko 2 minute. Smanjite na nisku brzinu i utucite smjesu s brašnom.
  • 4. Tijesto premjestite na pobrašnjenu površinu i lagano umijesite. Podijelite tijesto napola. Svaku polovicu oblikujte u disk debljine 2,5cm, zamotajte u plastičnu foliju i hladite preko noći.
  • 5. Za pravljenje čvorova, uzmite navrh žlice tijesta i oblikujte ga u kuglu. Stavite na pobrašnjenu površinu i izvaljajte u uže duljine 30cm i promjera 9,5mm. Oblikujte uže u oblik trolista na limu obloženom papirom za pečenje. Nježno pritisnite tijesto na krajevima i presjecima kako bi se zalijepilo. Uzmite ravnu žlicu tijesta i oblikujte u kuglu. Stavite na pobrašnjenu površinu i izvaljajte u uže duljine 20cm i promjera 9,5mm. Oblikujte u krug promjera oko 8 cm i spojite krajeve. Centrirajte krug na uzorak trolista i lagano pritisnite da se zalijepi. Ponovite s ostatkom tijesta (4-6 keksića po limu). Stavite u zamrzivač dok se ne tijesto ne stvrdne, 25-30 minuta.
  • 6. Pecite 15 minuta, dok rubovi ne postanu lagano smeđi. Okrenite limove nakon pola vremena pečenja. Ostavite da se keksi hlade na limu 5 minuta, a zatim ih premjestite na žičanu rešetku da se potpuno ohlade. Keksi se mogu držati  u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do tjedan dana. Po želji, prije serviranja ukrasiti šećerom u prahu.

Povezani recepti

Vidi sve