Keksići od maslaca s mousseom od mascarponea i voća

Napravi osvježavajući keksići od naranče s Božanom Katsarovom. 

Sastojci

  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 110 g šećera
  • 2 g soli
  • 2 naranče naribana kora
  • 3 žumanjka
  • 140 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • sezonsko voće
  • Za mousse
  • 200 g mascarponea
  • 100 g kremastog sira
  • 2 žlice pekmeza po želji
  • Za čokoladno-karamelni prah
  • 100 g šećera
  • 100 g glukoze
  • 70 g čokolade

Priprema

  • 1. U posudu isipajte brašno, prašak za pecivo i sol. Promiješajte.
  • 2. U drugoj posudi mikserom istucite šećer sa žumanjcima dok ne postanu pjenasti. Dodajte šećer bez prestanka miksanja, malo-pomalo. Na kraju dodajte fino naribanu koru od naranče i promiješajte.
  • 3. Dodajte suhu smjesu u mokru, malo-pomalo, miksajte. Čim nastanu mrvice, izvadite tijesto na ploču i mijesite dok ne nastane kugla.
  • 4. Lim prekrijte papirom za pečenje. Na jedan kraj lima postavite kalup promjera 6 cm. Potopite žlicu u posudu s hladnom vodom i zagrebite od tijesta. Postavite tijesto u kalup i zagladite (jedan biskvit mora biti oko 30 g). Ostavite jedan biskvit da se peče s kalupom, da sačuva oblik (ako imate više kalupa, iskoristite ih). Pecite biksvite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 15 minuta. Dok su još topli, narežite biskvite koji su povećali svoj opseg na trokutaste i kvadratne komade. Izvadite biskvite iz kalupa.
  • 5. Isipajte šećer, glukozu i narezanu čokoladu u duboku tavu. Pričekajte da se smjesa rastopi na umjerenoj vatri. Miješajte dok ne nastane homogena smjesa. Prebacite na papir za pečenje i razvucite u tanak sloj. Ostavite u zamrzivaču oko 5 minuta. Zatim izvadite, narežite i sameljite u prah u blenderu ili kuhinjskom robotu. Mali dio praha isipajte po površini silikonskog podloška. Stavite u prethodno ugrijanu pećnicu na 100 stupnjeva (bez ventilatora) na 2 minute. Pričekajte nekoliko sekundi da se smjesa stvrdne i s pomoću špatule podignite nekoliko komada smjese.
  • 6. Za mousse izmiješajte mikserom mascarpone i kremasti sir dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte pekmez po želji i ponovno izmiksajte. Stavite mousse u špricu s glatkim završetkom.
  • 7. U desertni tanjur istisnite mousse od mascaponea. U njega zabodite različite oblike keksića. Na isti način poredajte i različite oblike voća – krušku, jabuku, ananas. Pospite čokoladno-karamelnih prahom i ukrasite s još moussea. Ukrasite mrežom od čokolade i karamela.

Povezani recepti

Vidi sve