Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 195 g slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti
  • 1 naranča, korica
  • ½ žličice paste od vanilije
  • 430 g visokokvalitetne mliječne čokolade, koverture s 33 % kakaovog maslaca
  • 100 g sirovog šećera
  • 165 g smeđeg šećera
  • 1 žličica morske soli
  • 115 g neslanog maslaca, omekšanog
  • 1 jaje
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 155 g glatkog brašna
  • ½ žličice sode bikarbone
  • 110 g visokokvalitetne mliječne čokolade, koverture s 33 % kakaovog maslaca, grubo narezane
  • 110 g visokokvalitetne tamne čokolade, koverture s 54 % kakaovog maslaca, grubo narezane
  • 90 g kukuruznih pahuljica, zdrobljenih

Priprema

  • 1. U loncu zakuhajte vrhnje, koricu naranče i vaniliju.
  • 2. U međuvremenu, u zdjelu isipajte mliječnu čokoladu.
  • 3. Kad vrhnje zavri, cjedilom ga procijedite preko čokolade. Miješajte ih dok potpuno ne otopite čokoladu i sjedinite je s vrhnjem.
  • 4. Ganache pokrijte prianjajućom folijom tako da dodiruje površinu ganachea. Prije nego što ga premjestite u slastičarsku vrećicu, 2 ga do 3 sata hladite na sobnoj temperaturi.
  • 5. Pećnicu s kruženjem zraka zagrijte na 170 ˚C.
  • 6. U posudi samostojećeg miksera plosnatom mutilicom glatko umiješajte sirovi šećer, smeđi šećer, sol i maslac.
  • 7. Dodajte jaje i vaniliju. Sjedinite ih mikserom.
  • 8. Usipajte prosijano brašno i sodu bikarbonu. Sjedinite ih mikserom.
  • 9. Umiješajte grubo nasjeckanu mliječnu čokoladu, tamnu čokoladu i zdrobljene kukuruzne pahuljice.
  • 10. Tijesto za kekse 1 sat hladite u hladnjaku.
  • 11. Žličicom grabite grumene tijesta i s razmakom od otprilike 40 mm slažite na lim obložen papirom za pečenje. Laganim ih pritiskom blago spljoštite.
  • 12. Pecite ih 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
  • 13. Izvadite ih iz pećnice i u limu za pečenje ostavite hladiti na sobnoj temperaturi.
  • 14. Odrežite vrh slastičarske vrećice napunjene ganachem od naranče.
  • 15. Ganache istisnite na dno svakog drugog keksa, pa kekse spojite u sendvič.

Povezani recepti

Vidi sve