Keksi od čokolade i cimeta
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- Keksi
- 135g maslaca
- 135g sitnog (kotač) šećera
- 1 ½ žličica mljevenog cimeta
- 1 veliko jaje
- 110g tamne čokolade visoke kvalitete
- 55g samodizajućeg brašna
- 125g običnog brašna
- ½ žličice morske soli
- obično brašno, za valjanje tijesta
- Čokoladna glazura
- 80g šećera u prahu
- 70g maslaca
- 25g kakaa u prahu
- Ukras od čokolade
- 1 blok mliječne čokolade visoke kvalitete
Priprema
- Pomiješajte maslac i šećer, u zdjeli samostojećeg miksera s nastavkom za miješanje ili ručno. Miješajte dok smjesa ne postane svijetla i kremasta ili dok se maslac u potpunosti ne sjedini. Redovite stružite stijenke zdjele, kako biste bili sigurni da su svi sastojci sjedinjeni. Dodajte cimet i jaje.
- U mikrovalnoj pećnici otopite čokoladu, u intervalima od 30 sekundi, miješajte između intervala, dok smjesa ne postane prevruća ili potpuno otopljena. Umiješajte čokoladu u bazu za kekse i nastavite miješati, po potrebi sastružite stijenke zdjele.
- Dodajte preostale suhe sastojke i nastavite miješati dok se smjesa ne sjedini. Pobrašnite komad papira za pečenje i na vrh stavite smjesu.
- Zarolajte smjesu u oblik cijevi promjera 4 mm i stavite je u zamrzivač na jedan sat. Dok je još zamrznuto, narežite na ploške debljine 1 cm.
- Kekse stavite na obloženi lim za pečenje, otprilike 15 mm odvojene jedne od drugih, jer će se prilikom pečenja raširiti.
- Pecite na 170°C u ventilacijskoj pećnici, oko 10-12 minuta. Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
- Čokoladna glazura
- U zdjeli pomiješajte šećer u prahu i maslac. Dodajte kakao u prahu i nastavite miksati dok ne postane glatka smjesa. Stružite stijenke zdjele, kako bi se svi sastojci jednakomjerno sjedinili.
- Ukras od čokolade
- Blok mliječne čokolade stavite u mikrovalnu pećnicu na 10-15 sekundi, dok se malo ne omekša. Uz pomoć alata za zest, napravite čokoladne kovrče i ostavite ih sa strane za ukrašavanje.
- Slaganje
- Čokoladnu glazuru namažite na ohlađene kekse koristeći žlicu. Dovršite posipanjem čokoladnih kovrči po sredini svakog keksa.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Keksi mame Emmy
Recepti Curtis Stone
Mamine pogačice sa sočnim grožđicama i tučenim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Florentineri
Recepti Kirsten Tibballs
Keksi punjeni ganacheom
Recepti Silvia Colloca
Amaretti od kave, kakaa i lješnjaka
Recepti Lora i Stoyan
Keksići od oraha s kremom od kave
Recepti Mary Berry
Trovrsni keksi
Recepti Justine Schofield
Hrskave čokoladne ploške na kat
Recepti Justine Schofield
Keksi s marmeladom - Linzeri
Recepti Martha Stewart
Prhki sendvič keksi od badema