Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • Keksi
  • 135g maslaca
  • 135g sitnog (kotač) šećera
  • 1 ½ žličica mljevenog cimeta
  • 1 veliko jaje
  • 110g tamne čokolade visoke kvalitete
  • 55g samodizajućeg brašna
  • 125g običnog brašna
  • ½ žličice morske soli
  • obično brašno, za valjanje tijesta
  • Čokoladna glazura
  • 80g šećera u prahu
  • 70g maslaca
  • 25g kakaa u prahu
  • Ukras od čokolade
  • 1 blok mliječne čokolade visoke kvalitete

Priprema

  • Pomiješajte maslac i šećer, u zdjeli samostojećeg miksera s nastavkom za miješanje ili ručno. Miješajte dok smjesa ne postane svijetla i kremasta ili dok se maslac u potpunosti ne sjedini. Redovite stružite stijenke zdjele, kako biste bili sigurni da su svi sastojci sjedinjeni. Dodajte cimet i jaje.
  • U mikrovalnoj pećnici otopite čokoladu, u intervalima od 30 sekundi, miješajte između intervala, dok smjesa ne postane prevruća ili potpuno otopljena. Umiješajte čokoladu u bazu za kekse i nastavite miješati, po potrebi sastružite stijenke zdjele.
  • Dodajte preostale suhe sastojke i nastavite miješati dok se smjesa ne sjedini. Pobrašnite komad papira za pečenje i na vrh stavite smjesu.
  • Zarolajte smjesu u oblik cijevi promjera 4 mm i stavite je u zamrzivač na jedan sat. Dok je još zamrznuto, narežite na ploške debljine 1 cm.
  • Kekse stavite na obloženi lim za pečenje, otprilike 15 mm odvojene jedne od drugih, jer će se prilikom pečenja raširiti.
  • Pecite na 170°C u ventilacijskoj pećnici, oko 10-12 minuta. Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
  • Čokoladna glazura
  • U zdjeli pomiješajte šećer u prahu i maslac. Dodajte kakao u prahu i nastavite miksati dok ne postane glatka smjesa. Stružite stijenke zdjele, kako bi se svi sastojci jednakomjerno sjedinili.
  • Ukras od čokolade
  • Blok mliječne čokolade stavite u  mikrovalnu pećnicu na 10-15 sekundi, dok se malo ne omekša. Uz pomoć alata za zest, napravite čokoladne kovrče i ostavite ih sa strane za ukrašavanje.
  • Slaganje
  • Čokoladnu glazuru namažite na ohlađene kekse koristeći žlicu. Dovršite posipanjem čokoladnih kovrči po sredini svakog keksa.

Povezani recepti

Vidi sve