Kedgeree
Recept iz: Mary Berry
- Pećnicu zagrijte na 200C.
- Stavite komad folije na lim za pečenje. Na vrh stavite bakalar, kožom prema dolje i stavite polovicu maslaca na vrh ribe. Začinite s paprom i malo soli, zatim preklopite stranice folije kako biste napravili paketić, spojite rubove kako biste zatvorili sve otvore.
- Pecite 15-18 minuta ili dok riba ne bude pečena. Treba biti svijetle boje i lagano se raspadati. Ogulite kožu, uklonite i bacite sve vidljive kosti i ostavite ribu sa strane. Ostavite je zamotanu u foliji kako bi ostala topla i zadržala sokove.
- U međuvremenu, ulijte pola količine ulja u veliku tavu na jakoj vatri. Dodajte luk i pržite 2-4 minute. Dodajte rižu, curry u prahu i kurkumu, zatim sve miješajte jednu minutu, tako da se riža obloži začinima.
- Ulijte 500ml temeljca, stavite poklopac i ostavite da proključa. Dozvolite da kuha 2 minute, zatim smanjite vatru i neka lagano krčka 12-15 minuta, po potrebi dodajte još temeljca. Kada riža upije svu tekućinu i skuha se na način da nije premekana, maknite s vatre i ostavite sa strane, poklopac ostavite na tavi dok vi završavate s pripremom kedgereea.
Savjeti za recept
Meko kuhana jaja su ukusna, ali nezgodna za oguliti! Tajna je koristiti jaja stara tjedan dana, a ne ona koja su jako svježa. Također je bitno potopiti ih u hladnu vodu nakon kuhanja – to će spriječiti prekuhavanje jaja, spriječiti formiranje crnih krugova oko žumanjka, te pomaže u lakšem uklanjanju ljuske.
Sastojci
- 400g neobojanog dimljenog fileta bakalara s kožom
- 30g maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk, nasjeckan
- 300g basmati riže
- 1 žlica curryja u prahu
- 1 žličica mljevene kurkume
- 500ml-600ml povrtnog temeljca
- 150g mini šampinjona, narezanih
- sok 1 manjeg limuna
- 60ml vrhnja za kuhanje
- sol i svježe mljeveni crni papar
- ZA UKRAŠAVANJE
- 1 veliki luk, tanko narezan
- 3 velika jaja
- 1⁄2 manjeg stručka korijandera, nasjeckanog
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Mary Berry
Tartovi s kozjim sirom i ljutikom
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom