Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 400g neobojanog dimljenog fileta bakalara s kožom
  • 30g maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk, nasjeckan
  • 300g basmati riže
  • 1 žlica curryja u prahu
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 500ml-600ml povrtnog temeljca
  • 150g mini šampinjona, narezanih
  • sok 1 manjeg limuna
  • 60ml vrhnja za kuhanje
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • ZA UKRAŠAVANJE
  • 1 veliki luk, tanko narezan
  • 3 velika jaja
  • 1⁄2 manjeg stručka korijandera, nasjeckanog

Priprema

  • 1. Pećnicu zagrijte na 200C.
  • 2. Stavite komad folije na lim za pečenje. Na vrh stavite bakalar, kožom prema dolje i stavite polovicu maslaca na vrh ribe. Začinite s paprom i malo soli, zatim preklopite stranice folije kako biste napravili paketić, spojite rubove kako biste zatvorili sve otvore.
  • 3. Pecite 15-18 minuta ili dok riba ne bude pečena. Treba biti svijetle boje i lagano se raspadati. Ogulite kožu, uklonite i bacite sve vidljive kosti i ostavite ribu sa strane. Ostavite je zamotanu u foliji kako bi ostala topla i zadržala sokove.
  • 4. U međuvremenu, ulijte pola količine ulja u veliku tavu na jakoj vatri. Dodajte luk i pržite 2-4 minute. Dodajte rižu, curry u prahu i kurkumu, zatim sve miješajte jednu minutu, tako da se riža obloži začinima.
  • 5. Ulijte 500ml temeljca, stavite poklopac i ostavite da proključa. Dozvolite da kuha 2 minute, zatim smanjite vatru i neka lagano krčka 12-15 minuta, po potrebi dodajte još temeljca. Kada riža upije svu tekućinu i skuha se na način da nije premekana, maknite s vatre i ostavite sa strane, poklopac ostavite na tavi dok vi završavate s pripremom kedgereea.
  • Savjeti za recept
  • Meko kuhana jaja su ukusna, ali nezgodna za oguliti! Tajna je koristiti jaja stara tjedan dana, a ne ona koja su jako svježa. Također je bitno potopiti ih u hladnu vodu nakon kuhanja – to će spriječiti prekuhavanje jaja, spriječiti formiranje crnih krugova oko žumanjka, te pomaže u lakšem uklanjanju ljuske.

Povezani recepti

Vidi sve