Kedgeree
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- 400g neobojanog dimljenog fileta bakalara s kožom
- 30g maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk, nasjeckan
- 300g basmati riže
- 1 žlica curryja u prahu
- 1 žličica mljevene kurkume
- 500ml-600ml povrtnog temeljca
- 150g mini šampinjona, narezanih
- sok 1 manjeg limuna
- 60ml vrhnja za kuhanje
- sol i svježe mljeveni crni papar
- ZA UKRAŠAVANJE
- 1 veliki luk, tanko narezan
- 3 velika jaja
- 1⁄2 manjeg stručka korijandera, nasjeckanog
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 200C.
- 2. Stavite komad folije na lim za pečenje. Na vrh stavite bakalar, kožom prema dolje i stavite polovicu maslaca na vrh ribe. Začinite s paprom i malo soli, zatim preklopite stranice folije kako biste napravili paketić, spojite rubove kako biste zatvorili sve otvore.
- 3. Pecite 15-18 minuta ili dok riba ne bude pečena. Treba biti svijetle boje i lagano se raspadati. Ogulite kožu, uklonite i bacite sve vidljive kosti i ostavite ribu sa strane. Ostavite je zamotanu u foliji kako bi ostala topla i zadržala sokove.
- 4. U međuvremenu, ulijte pola količine ulja u veliku tavu na jakoj vatri. Dodajte luk i pržite 2-4 minute. Dodajte rižu, curry u prahu i kurkumu, zatim sve miješajte jednu minutu, tako da se riža obloži začinima.
- 5. Ulijte 500ml temeljca, stavite poklopac i ostavite da proključa. Dozvolite da kuha 2 minute, zatim smanjite vatru i neka lagano krčka 12-15 minuta, po potrebi dodajte još temeljca. Kada riža upije svu tekućinu i skuha se na način da nije premekana, maknite s vatre i ostavite sa strane, poklopac ostavite na tavi dok vi završavate s pripremom kedgereea.
- Savjeti za recept
- Meko kuhana jaja su ukusna, ali nezgodna za oguliti! Tajna je koristiti jaja stara tjedan dana, a ne ona koja su jako svježa. Također je bitno potopiti ih u hladnu vodu nakon kuhanja – to će spriječiti prekuhavanje jaja, spriječiti formiranje crnih krugova oko žumanjka, te pomaže u lakšem uklanjanju ljuske.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Tilapija s limunskom travom na roštilju
Recepti Michel Albert Roux
Pirjana sipa
Recepti Michel Albert Roux
Škarpina s divljim biljem
Recepti Michel Albert Roux
Morski plodovi s pastisom i crème fraicheom
Recepti Ainsley Harriott
Kozice s čilijem i češnjakom
Recepti Ainsley Harriott
Riblje okruglice iz kaffivagninna
Recepti Ainsley Harriott
Riba s bajan začinskim biljem
Recepti Curtis Stone
Curry od kozica i kapica
Recepti Curtis Stone
Losos na žaru s komoračem i zelenom salsom
Recepti Luca Ciano
Kozice u panceti s umakom od sambuce i maslaca