Lješnjake grubo nasjeckati i pržiti na pladnju u pećnici 12—15 minuta na 160°C. Zakuhati šećer i vodu, dodati lješnjake i kuhati još 3 minute. Ocijediti višak sirupa i lješnjake staviti na obložen lim. Peći u pećnici oko 20 minuta na 160°C dok se ne osuše i postanu hrskavi.

Ravni lim obložiti papirom za pečenje. U srednje velikom ili velikom loncu zakuhati vrhnje s izrezanom i sastruganom mahunom vanilije i staviti je sa strane. Staviti šećer u lonac i lagano ga miješati silicijskom lopaticom dok ne dobije zlatnu boju i sav se otopi. Da se zaustavi kuhanje, u karamel uliti kuhanu kremu, a zatim i glukozu, maslac, med i sol. Neprekidno miješati dok se ne dosegne 118°C. Isključiti vatru i dodati sodu bikarbonu i lješnjake. Usuti u pripremljeni nauljeni kalup i ostaviti da se stegne na sobnoj temperaturi (ne u hladnjaku). Nauljenim nožem razrezati na pravokutnike ili kvadrate.

Sastojci

  • Lješnjaci obloženi šećerom
  • 105 g lješnjaka
  • 80 g vode
  • 110 g sitnog šećera
  • Karamel
  • 315 g Bulla, zgusnute kreme 35%
  • 1 mahuna vanilije, izrezati i nastrugati
  • 160 g sitnog šećera
  • 55 g tekuće glukoze
  • 130 g neslanog maslaca
  • 20 g meda
  • 3 g soli
  • 1 g sode bikarbone

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve