Karmelizirane kockice s lješnjacima
Recept iz: Kirsten Tibballs
Lješnjake grubo nasjeckati i pržiti na pladnju u pećnici 12—15 minuta na 160°C. Zakuhati šećer i vodu, dodati lješnjake i kuhati još 3 minute. Ocijediti višak sirupa i lješnjake staviti na obložen lim. Peći u pećnici oko 20 minuta na 160°C dok se ne osuše i postanu hrskavi.
Ravni lim obložiti papirom za pečenje. U srednje velikom ili velikom loncu zakuhati vrhnje s izrezanom i sastruganom mahunom vanilije i staviti je sa strane. Staviti šećer u lonac i lagano ga miješati silicijskom lopaticom dok ne dobije zlatnu boju i sav se otopi. Da se zaustavi kuhanje, u karamel uliti kuhanu kremu, a zatim i glukozu, maslac, med i sol. Neprekidno miješati dok se ne dosegne 118°C. Isključiti vatru i dodati sodu bikarbonu i lješnjake. Usuti u pripremljeni nauljeni kalup i ostaviti da se stegne na sobnoj temperaturi (ne u hladnjaku). Nauljenim nožem razrezati na pravokutnike ili kvadrate.
Sastojci
- Lješnjaci obloženi šećerom
- 105 g lješnjaka
- 80 g vode
- 110 g sitnog šećera
- Karamel
- 315 g Bulla, zgusnute kreme 35%
- 1 mahuna vanilije, izrezati i nastrugati
- 160 g sitnog šećera
- 55 g tekuće glukoze
- 130 g neslanog maslaca
- 20 g meda
- 3 g soli
- 1 g sode bikarbone
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Mary Berry
Meringa s bobicama i šlagom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom