Karelijska pita

Sarin je otac Amerikanac francuskog podrijetla i vlasnik obiteljskog restorana i hotela u New Yorku, a majka joj je Finkinja i umjetnica po zanimanju. Nakon što su joj se roditelji rastali, Sara se preselila s majkom u Finsku. Kulinarstvo je studirala na Američkom kulinarskom institutu, svjetski poznatoj kuharskoj školi u New Yorku, istodobno radeći u lokalnom restoranu. Nakon povratka u Finsku Sara je pokrenula vlastiti posao i uskoro su je primijetili finski mediji. Otada je napisala brojne kolumne u finskim i međunarodnim časopisima i novinama. 

Sastojci

  • 3 dl vode
  • 3 dl okrugle riže (punog zrna)
  • 12.5 dl mlijeka
  • 3 čajne žličice soli
  • malo maslaca
  • 3 dl vode
  • 3 dl okrugle riže (punog zrna)
  • 12.5 dl mlijeka
  • 3 čajne žličice soli
  • malo maslaca
  • 3 dl vode
  • 2–3 čajne žličice soli
  • 1–15 dl pšeničnog brašna
  • 4–5 dl rižinog brašna
  • 1.5 dl punomasnog mlijeka
  • 150 g maslaca

Priprema

  • 1. Početi s pripremanjem rižine kaše.
  • 2. Kuhati rižu u vodi dok ne upije svu vodu. Dodati mlijeko i sol.
  • 3. Ostaviti da se krčka dok se kaša ne skuha, oko 30 do 40 minuta. Dodati malo maslaca.
  • 4. Pripremiti tijesto i pite.
  • 5. Pomiješati sastojke, zamijesiti i oblikovati tijesto u dugačku roladu.
  • 6. Podijeliti ih na manje komade, i valjkom oblikovati u tanke ovalne korice.
  • 7. Napuniti sredinu svake korice s 1,5 do 2 jušne žlice kaše.
  • 8. Presaviti rubove korice i utisnuti ih prstima.
  • 9. Peći pite u pećnici na 225 °C 15 do 20 minuta i umočiti ih u smjesu mlaćenice. Ostaviti ih da odstoje prije serviranja.

Povezani recepti

Vidi sve