Karelijska pita
Recept iz: Sara La Fountain

Sarin je otac Amerikanac francuskog podrijetla i vlasnik obiteljskog restorana i hotela u New Yorku, a majka joj je Finkinja i umjetnica po zanimanju. Nakon što su joj se roditelji rastali, Sara se preselila s majkom u Finsku. Kulinarstvo je studirala na Američkom kulinarskom institutu, svjetski poznatoj kuharskoj školi u New Yorku, istodobno radeći u lokalnom restoranu. Nakon povratka u Finsku Sara je pokrenula vlastiti posao i uskoro su je primijetili finski mediji. Otada je napisala brojne kolumne u finskim i međunarodnim časopisima i novinama.
Sastojci
- 3 dl vode
- 3 dl okrugle riže (punog zrna)
- 12.5 dl mlijeka
- 3 čajne žličice soli
- malo maslaca
- 3 dl vode
- 3 dl okrugle riže (punog zrna)
- 12.5 dl mlijeka
- 3 čajne žličice soli
- malo maslaca
- 3 dl vode
- 2–3 čajne žličice soli
- 1–15 dl pšeničnog brašna
- 4–5 dl rižinog brašna
- 1.5 dl punomasnog mlijeka
- 150 g maslaca
Priprema
- 1. Početi s pripremanjem rižine kaše.
- 2. Kuhati rižu u vodi dok ne upije svu vodu. Dodati mlijeko i sol.
- 3. Ostaviti da se krčka dok se kaša ne skuha, oko 30 do 40 minuta. Dodati malo maslaca.
- 4. Pripremiti tijesto i pite.
- 5. Pomiješati sastojke, zamijesiti i oblikovati tijesto u dugačku roladu.
- 6. Podijeliti ih na manje komade, i valjkom oblikovati u tanke ovalne korice.
- 7. Napuniti sredinu svake korice s 1,5 do 2 jušne žlice kaše.
- 8. Presaviti rubove korice i utisnuti ih prstima.
- 9. Peći pite u pećnici na 225 °C 15 do 20 minuta i umočiti ih u smjesu mlaćenice. Ostaviti ih da odstoje prije serviranja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća